Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit positive η επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου Tier II από την Alpha Bank

tags :
Moody’s: Credit positive η επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου Tier II από την Alpha Bank
Η έκδοση του ομολόγου Tier II από την Alpha Bank παγιώνει την τράπεζα ως την ελληνική τράπεζα με την ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's σε έκθεσή του
Η έκδοση του ομολόγου Tier II από την Alpha Bank παγιώνει την τράπεζα ως την ελληνική τράπεζα με την ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's σε έκθεσή του.
Η  Moody's επισημαίνει ότι το ομόλογο προσθέτει περίπου 105 μονάδες βάση στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAR) και ανοίγει το δρόμο για να καλυφθεί ο στρατηγικός στόχος της βελτίωσης της κεφαλαιακής βάσης και της ποιότητας ενεργητικού το 2020.
Επιπλέον επεκτείνει τις πηγές χρηματοδότησης καθώς έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές με αντιμετωπίσιμο κόστος.
Επίσης επιτρέπει να μειωθεί η εξάρτηση από χρηματοδότηση που απαιτεί εξασφαλίσεις, βελτιώνοντας το συνολικό προφιλ χρηματοδότησης και ρευστότητας.
Επίσης διαφοροποιεί περαιτέρω τις πηγές χρηματοδότησης της τράπεζας.
Η έκδοση είναι η πρώτη έκδοση της Alpha Bank από το 2007 και ακολουθεί παρόμοια έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης από την Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος το 2019.
Η επιτυχής έκδοση αντικατοπτρίζει την ανανεωμένη επενδυτική διάθεση για το χρέος των ελληνικών τραπεζών - πέντε χρόνια μετά τα capital controls κατά την οικονομική κρίση της Ελλάδας.
Επίσης επιτρέπει να μειωθεί η εξάρτηση από χρηματοδότηση που απαιτεί εξασφαλίσεις, βελτιώνοντας το συνολικό προφιλ χρηματοδότησης και ρευστότητας.
Υπενθυμίζεται ότι στα 5,5 δισ. έφτασαν οι προσφορές για το ομολογιακό μειωμένης εξασφάλισης της Alpha Bank, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,25%.

Image

Εντούτοις, οι πιστώσεις αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC), οι οποίες θεωρούμε μια μορφή κατώτερης ποιότητας κεφαλαίου που εξαρτάται από την πιστοληπτική ικανότητα της κυβέρνησης της Ελλάδος (Β1 σταθερή), εξακολουθούν να επιβαρύνουν την κεφαλαιακή βάση της Alpha Bank.
Η Alpha Bank έχει την ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών με το χαμηλότερο δείκτη  Common Equity Tier 1 (CET1), στο 37%, έναντι μέσου όρου περίπου 65% για τις άλλες τρεις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.
Παράλληλα, λόγος των NPEs της Alpha Bank διαμορφώνεται στο 46% τον Σεπτέμβριο του 2019, σε σύγκριση με 34% για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, 36% για την Eurobank Ergasias και 51% για την Τράπεζα Πειραιώς.
Αναμένουμε ότι τα πρόσφατα εκδοθέντα ομόλογα θα στηρίξουν τη συνολική κεφαλαιακή θέση της Alpha Bank, επειδή το σχέδιο μείωσης των NPEs ενδέχεται να μειώσει τον δείκτη κεφαλαιακής απαίτησης CET1 κατά περίπου 350 μονάδες βάσης.
Η έκδοση των ομολογιών αποτελεί μέρος της επικαιροποιημένης στρατηγικής της για το 2020-22, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μείωση του μεγάλου αποθέματος εγχώριων NPEs σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2022 από 19,2 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2019.
Η τράπεζα θα το επιτύχει με τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού που θα αναλάβει και θα εξασφαλίσει περίπου 12 δισ. Ευρώ NPEs, αξιοποιώντας το πρόσφατα ψηφισθέν καθεστώς προστασίας περιουσιακών στοιχείων, γνωστό και ως Hercules, το οποίο αποσκοπεί στην ανακούφιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τα NPEs. παρέχει στην Alpha Bank εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης πέρα από τις υπάρχουσες καταθέσεις πελατών της, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Κεντρικής Τράπεζας και τα διατραπεζικά repos.
Επιπλέον, επιτρέπει την περιορισμένη εξάρτηση από εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που απαιτεί ενεχυριασμένα περιουσιακά στοιχεία, βελτιώνοντας τη συνολική χρηματοδότηση και το προφίλ ρευστότητας. Οι καταθέσεις πελατών της Alpha Bank στην Ελλάδα ήταν περίπου 2,9% υψηλότερες από το Σεπτέμβριο του 2019, εν μέσω γενικής βελτίωσης της εμπιστοσύνης των καταθετών τα τελευταία χρόνια.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης