Τελευταία Νέα
Διεθνή

Iράν: Άρχισε η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές - Προτιμούνται οι σκληροπυρηνικοί υποψήφιοι

Iράν: Άρχισε η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές - Προτιμούνται οι σκληροπυρηνικοί υποψήφιοι
Το Συμβούλιο των Φρουρών, έχει απορρίψει 6.850 μετριοπαθείς ή συντηρητικούς υποψήφιους, προς όφελος σκληροπυρηνικών, από τους 14.000 που είχαν υποβάλει αίτηση συμμετοχής στις εκλογές
Η διάρκειας μιας εβδομάδας προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές στο Ιράν άρχισε σήμερα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, και η ψηφοφορία της 21ης Φεβρουαρίου θεωρείται τεστ δημοτικότητας για το ιερατικό κατεστημένο σε μια περίοδο που οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από την Ισλαμική Επανάστση του 1979.
Το Συμβούλιο των Φρουρών, που πρέπει να εγκρίνει τους υποψηφίους, έχει απορρίψει περίπου 6.850 υποψηφιότητες μετριοπαθών ή συντηρητικών προς όφελος σκληροπυρηνικών μεταξύ των 14.000 που είχαν υποβάλει αίτηση για να συμμετάσχουν στις εκλογές.
Επίσης απαγορεύθηκε να θέσει ξανά υποψηφιότητα περίπου το ένα τρίτο των νυν βουλευτών.
"Οι 7.150 υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές άρχισαν σήμερα την προεκλογική εκστρατεία", μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Ο ρεαλιστής πρόεδρος Hassan Rouhani επέκρινε την απόρριψη υποψηφίων όμως, όπως και ο ανώτατος ηγέτης Ayatollah Ali Khamenei, ζήτησε να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή καθώς η χώρα αντιμετωπίζει προκλήσεις για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμά της.
Ο Khamenei, η υπάτη αρχή στο πολύπλοκο σύστημα διακυβέρνησης των ιερωμένων και περιορισμένης δημοκρατίας, υποστήριξε το Συμβούλιο των Φρουρών, λέγοντας πως στο επόμενο κοινοβούλιο δεν έχουν θέση αυτοί που φοβούνται να μιλήσουν εναντίον ξένων εχθρών.
Οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τις εξωτερικές υποθέσεις ούτε την πυρηνική πολιτική του Ιράν, που αποφασίζεται από τον Khamenei.
Με την απόρριψη μετριοπαθών και κορυφαίων συντηρητικών προσωπικοτήτων, οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Khamenei είναι πιθανό να κυριαρχήσουν στο κοινοβούλιο.
Μεταρρυθμιστές πολιτικοί είπαν τον Ιανουάριο πως δεν έχουν υποψηφίους για τις 230 από τις 290 έδρες στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας πως τα αιτήματα των Ιρανών για "ελεύθερες και δίκαιες" εκλογές δεν θα ικανοποιηθούν λόγω του μεγάλου αριθμού των απορριφθέντων υποψηφίων.
Το Συμβούλιο επικαλέσθηκε διάφορους λόγους για τις απορρίψεις, όπως "διαφθορά και απιστία στο ισλάμ". Στις εκλογές αυτές έχουν δικαίωμα ψήφου 58 εκατομμύρια από τα 83 εκατομμύρια των Ιρανών.
Ενώ οι υποστηρικτές του κατεστημένου θα ψηφίσουν σκληροπυρηνικούς υποψηφίους, οι μετριοπαθείς καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να κινητοποιήσουν τους δικούς τους υποστηρικτές, οι οποίοι είναι απογοητευμένοι από την αποτυχία του Rouhani να χαλαρώσει κοινωνικούς και πολιτικούς περιορισμούς.
Κορυφαία μεταρρυθμιστικά κόμματα είτε διαλύθηκαν είτε απαγορεύθηκαν μετά τις προεδρικές εκλογές του 2009, στις οποίες είχε επανεκλεγεί ο σκληροπυρηνικός Mahmoud Ahmadinejad.
Οι αντίπαλοί του υποστήριξαν πως η νίκη του ήταν αποτέλεσμα νοθείας.
Στην Τεχεράνη, που έχει 30 έδρες στο κοινοβούλιο, επικεφαλής των σκληροπυρηνικών υποψηφίων είναι ο Mohammed Bayer Qalibaf , ένας πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας που κάποτε διοικούσε το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης