Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Έβαλαν πλάτη μη τραπεζικές μετοχές και κατάφερε να κλείσει με μικρή άνοδο

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Έβαλαν πλάτη μη τραπεζικές μετοχές και κατάφερε να κλείσει με μικρή άνοδο
ΧΑ: Με θετική αναθεώρηση εκτιμήσεων για το ΑΕΠ από την Κομισιόν, με νέα υποχώρηση κάτω από 1% για το ελληνικό ομόλογο δεκαετίας, με θετικές εκθέσεις και αναφορές για είσοδο στο QE από Citigroup και εμείς ως αγορά σφυρίζαμε αδιάφορα. Αν δεν είχε δημοσιεύσει αποτελέσματα η Coca Cola και δεν είχε τέτοια άνοδο η μετοχή και αν δεν έβαζε πλάτη αυτή η χαρτάρα η Jumbo το ΧΑ θα ήταν πολύ χαμηλότερα.

Δεν περιμέναμε βέβαια και διαφορετική πορεία, αφού η διόρθωση των ξένων αγορών μας έκανε να τα ακολουθήσουμε, έστω και αν αδιαφορούσαμε στα νέα ιστορικά που κατέγραψαν χθες. Ο κορονωϊός μετριέται λέει αλλιώς τώρα και τα θύματα είναι περισσότερα. Δηλαδή οι ξένοι επενδυτές δε το περίμεναν και το υποπτευόμασταν εμείς, με βάση πληροφορίες από δικά μας χρηματιστηριακά στελέχη;

Θεωρούμε πως για κάποιους άλλους λόγους όπως για παράδειγμα οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, κρατούν τις αγορές στα ψηλά τους και δεν αφήνουν περιθώρια για υποχώρηση. Όμως το πετρέλαιο δείχνει πως δε σηκώνει κεφάλι, αν και έβγαλε μία μικρή αντίδραση. Το ευρώ σέρνεται και ο χρυσός είναι ψηλά. Κάποιοι δε θέλουν να πάνε κάτω οι αμερικανικοί δείκτες. Για τους δικούς μας δείκτες όπως καταλαβαίνετε αδιαφορούν.

ΑΓΟΡΑ: Η πορεία των τραπεζικών μετοχών ήταν απογοητευτική και έτσι κλείσαμε με μικρή άνοδο λόγω πορείας συγκεκριμένων μη τραπεζικών μετοχών. Και πάλι καλά να λέμε θα μπορούσαμε να είχαμε κλείσει με απώλειες. Πραγματικά εκνευριστική η αγορά μας. Στις 920 μονάδες το κλείσιμο με χαμηλό τζίρο και αρκετά πακέτα. Ξεχώρισε η πώληση του 5,6% της Μοτοδυναμικής.

JUMBO: Χαρτάρα! Στα 19,10 ευρώ και στο +3,24% με όγκο 108 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 2,6 δισ. ευρώ περίπου. Αντίστοιχη είναι και η αποτίμηση της Εθνικής Τράπεζας, ενώ λίγο υψηλότερη είναι της Alpha Bank. Αλλά η Jumbo σου δίνει μέρισμα, είναι αδάνειστη, βγάζει κάθε χρόνο υψηλότερα κέρδη κ.α. Αλλά κάποιοι μας λένε γιατί δεν γράφουμε για τράπεζες.

ΑΔΜΗΕ: Επιτέλους! Μετά από πολλές προσπάθειες απομακρύνθηκε περαιτέρω σήμερα από τα 2,50 ευρώ. Στα 2,6050 ευρώ και στο +2,56%. Θα πούμε πως για τη στήλη, η δίκαιη τιμή είναι λίγο υψηλότερα, αλλά εδώ έχουν στείλει τη ΔΕΗ στο 1 δισ. ευρώ και μας λένε ότι είναι τσάμπα, άρα και αυτή μπορεί να πάει σημαντικά υψηλότερα. Η στήλη βέβαια δεν ακολουθεί αυτή τη λογική…

LAMDA: Έρχεται και το ομολογιακό με καλό επιτόκιο από ό,τι ακούμε και η μετοχή μετά από μία καλή διόρθωση αντέδρασε σήμερα. Στα 8,20 ευρώ και στο +2,89% με όγκο 184 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 1,44 δισ. ευρώ.

ΟΠΑΠ: Μετά τη χθεσινή σημαντική άνοδο, σήμερα έκλεισε αμετάβλητος στα 11,90 ευρώ. Εξαιρετική η συμπεριφορά της μετοχής.

COCA COLA: Ενδοσυνεδριακά έφτασε μέχρι και στα 34,88 ευρώ για να κλείσει τελικά στα 34,10 ευρώ με άνοδο 2,68% και όγκο 73 χιλ. τεμάχια. Αν και περιμένει η εταιρεία καλή ανάπτυξη και το 2020 η στήλη τη θεωρεί τουλάχιστον δίκαιη την αποτίμηση. Άλλωστε έχει τρέξει σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πίεση σε Πειραιώς και Εθνική. Σημαντική η πτώση και στην Alpha Bank, ενώ η Eurobank παραμένει κάτω από τα 0,80 ευρώ και ο όγκος δεν είναι αμελητέος. Δύο πακέτα έγιναν στην Alpha Bank και αύξησαν τον όγκο της μετοχής.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Αδύναμος και σήμερα…

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ: Από αύριο (14/2) οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,06 ευρώ ανά μετοχή μικτό ή καθαρό 0,057 ευρώ ανά μετοχή. Με χαμηλό όγκο συναλλαγών έκλεισε στα 2,10 ευρώ και στο +9,38%.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Πάλι τα ίδια. Ακούμε και εμείς ότι μέχρι τέλος του μήνα θα κλείσει το deal. Όταν θα κλείσει η αγορά θα το δείξει πιστεύουμε με την πορεία της μετοχής. Σήμερα με τις φήμες κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να πουλήσουν αρκετά κομμάτια στα 2,50 ευρώ. Με μηχανάκι η εντολή. Εκεί έκλεισε με όγκο 87% τεμάχια και άνοδο 4,6%. Κάποια βέβαια κομμάτια που μπήκαν στο κλείσιμο προς πώληση ακυρώθηκαν.

Μετά από καιρό είδαμε πάλι εκείνες τις εντολές στη δημοπρασία που μπαίνουν και από τις δύο πλευρές και μετά ακυρώνονται. Σήμερα έδειχαν κλείσιμο πάνω από τα 3 ευρώ και με μεγάλο όγκο, αλλά τελικά ακυρώθηκαν για μία ακόμη φορά. 

ΕΚΤΕΡ: Στα 1,26 ευρώ και στο +2,86% με όγκο 48 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 14,1 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης