Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οριακά αναβαθμίζει στο 2,4% από 2,3% την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2020 η Κομισιόν - Gentiloni: Δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα

tags :
Οριακά αναβαθμίζει στο 2,4% από 2,3% την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2020 η Κομισιόν - Gentiloni: Δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα
Οι καθαρές εξαγωγές ήταν και πάλι η κύρια κινητήρια δύναμη ανάπτυξης κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019, σύμφωνα με την Κομισιόν
Στο 2,4%, από 2,3% αναθεώρησε την εκτίμηση για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ για το 2021 η εκτίμηση για την ανάπτυξη είναι στο 2% και για το 2019 η εκτίμηση είναι στο 2,2%, με τον Επίτροπο Οικονομίας Paolo Gentiloni να διαμηνύει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, χωρίς ωστόσο να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα.
Το τρίτο τρίμηνο του 2019, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ ήταν 0,6% σε τριμηνιαία βάση, και 2,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Αυτό οδήγησε σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,2% τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
Εικόνα
Οι καθαρές εξαγωγές ήταν και πάλι η κύρια κινητήρια δύναμη ανάπτυξης κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019.
Παρά την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης σε ορισμένες από τις κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας, ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών παρέμεινε ανθεκτικός, υποδεικνύοντας περαιτέρω κέρδη από το μερίδιο αγοράς, συμπεριλαμβανομένου και του τουριστικού τομέα.
Η ανάπτυξη το 2019 επηρεάστηκε επίσης θετικά από την έντονη αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης πριν από τις γενικές εκλογές του Ιουλίου, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση και η αύξηση των επενδύσεων παρέμειναν υποτονικές.
Ο τομέας των υπηρεσιών συνέχισε να αποτελεί την κύρια πηγή ανάπτυξης τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019.
Η ανάκαμψη στον κατασκευαστικό τομέα συνέβαλε θετικά στην ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα προβλέπεται να φθάσει το 2,4% το 2020 και 2,0% το 2021.
Με την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών σε επίπεδα πριν την κρίση στα τέλη του 2019 και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, οι επενδύσεις και η κατανάλωση αναμένεται να είναι οι κύριοι κινητήριοι μοχλοί ανάπτυξης.
Η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να παραμείνει θετική, αλλά είναι πιθανό να ελαφρυνθεί, λόγω της μέτριας αύξησης των εξαγωγικών αγορών και της βραδύτερης αύξησης των μεριδίων αγοράς των εξαγωγών.
Εικόνα
Η αγορά εργασίας συνέχισε να βελτιώνεται με την ανεργία να μειώνεται στο 16,6% τον Οκτώβριο του 2019, από 18,5% πριν από ένα χρόνο, αν και παραμένει η υψηλότερη στην ΕΕ.
Η πρόσφατη άνοδος του αριθμού των απασχολουμένων, κατά μέσο όρο 2,0% τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019, οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των εργαζομένων, ενώ ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων μειώθηκε.
Η απασχόληση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, αναφέρει η Κομισιόν.
Τέλος, ο πληθρωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρά το 2020 και περαιτέρω το 2021.
Ο μέτριος ρυθμός του πληθωρισμού αυτό το έτος αντανακλά τον χαμηλό πληθωρισμό τιμών ενέργειας.

Gentlloni: Στον σωστό δρόμο η Ελλάδα, δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα

Τη θέση ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο διατύπωσε ο Επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Paolo Gentiloni κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες μετά την παρουσίαση της έκθεσης Κομισιόν με τις μεσοπρόθεσμες χειμερινές προβλέψεις της για την οικονομία της ΕΕ.
«Πιστεύω ότι η ελληνική οικονομία, που - όπως ξέρουμε – υπέστη ισχυρά πλήγματα, και οι συνθήκες ήταν αρκετά δύσκολες για αρκετά χρόνια, τώρα βρίσκεται στον σωστό δρόμο.
Πρόσφατα, επισκέφθηκα την Ελλάδα, και σε όλες τις συναντήσεις που είχα, υπήρξε αυτή η ιδέα ενός θετικού συναισθήματος και μιας θετικής εντύπωσης που επικρατεί στη χώρα.
Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση τα προσεχή έτη.
Αλλά τα αποτελέσματα είναι καλά και οι συνέπειες αυτών των αποτελεσμάτων στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ξεκάθαρες.
Πιστεύω πως η τελευταία επίσκεψη της αποστολής μας στην Ελλάδα, θα ολοκληρωθεί με θετική έκθεση, πράγμα που θα χαράξει το δρόμο τον Ιούνιο, έτσι ώστε το Eurogroup να λάβει θετική απόφαση για την πιθανότατα η Ελλάδα, να χρησιμοποιήσει τα ANFA - SMP για τις επενδύσεις» είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης