Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Coca Cola +2,7% αλλά πιέσεις στις τράπεζες, άτονο το ΧΑ +0,29% στις 920 μον. - Προσεχώς 880 μον. – Ιστορικό χαμηλό για τα ελληνικά ομόλογα 0,91%

Με Coca Cola +2,7% αλλά πιέσεις στις τράπεζες, άτονο το ΧΑ +0,29% στις 920 μον. - Προσεχώς 880 μον. – Ιστορικό χαμηλό για τα ελληνικά ομόλογα 0,91%
Με οδηγούς τα ομόλογα και τη Coca Cola η αγορά επαναπροσέγγισε τις 920 μονάδες – Αδύναμος κρίκος οι τράπεζες
(upd16)Άτονα ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στις 920 μονάδες, με τις αρχικές τραπεζικές πιέσεις να περιορίζονται στις δημοπρασίες - ενδοσυνεδριακά έφτασαν κοντά στο -4% - ενώ στηρίξεις πρόσφεραν τα κέρδη της δεικτοβαρούς Coca Cola +2,68% - με υψηλό ημέρας +5,03%-  λόγω αποτελεσμάτων.
Επίσης, θετικά επέδρασαν και τα κέρδη σε επιλεγμένους μη τραπεζικούς τίτλους του FTSE 25, όπως Jumbo +3,24%, Lamda +2,89%, ΑΔΜΗΕ +2,56%, ΟΤΕ +1,01% ...
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο καθοδικής διάσπασης των 900 μονάδων με ορατές πλέον τις 880 μονάδες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στα ελληνικά ομόλογα συνεχίζεται το ράλι με το 10ετές στο 0,91% που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό.
Τα ιστορικά χαμηλά στα ομόλογα δείχνουν ότι μειώνεται το ρίσκο της Ελλάδος αλλά επειδή όλο αυτό είναι χειραγώγηση της ΕΚΤ και δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες... το χρηματιστήριο αδιαφορεί για τα ιστορικά ρεκόρ των ομολόγων.
Η Cola Cola βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω αποτελεσμάτων.
Ειδικότερα, τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Coca-Cola HBC αυξήθηκαν κατά 8,7% το 2019, καθώς διαμορφώθηκαν στα 522,2 εκατ. ευρώ, με προτεινόμενο  μέρισμα 0,62 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε μια αύξηση της τάξης του 8,8% σε σχέση με το 2018.
Εν τω μεταξύ, η αισιοδοξία που καλλιεργήθηκε προς στιγμή περί κορύφωσης της επιδημίας του κορωναιού «θρυμματίστηκε» από τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν πως ο αριθμός των νεκρών μέσα σε μόλις 24 ώρες ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Αποτέλεσμα αυτών, είναι ότι καταγράφηκαν πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές  με τον δείκτη Shanghai στην Κίνα στο -0,71% ενώ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατεί νευρικότητα με τον Dax στην Γερμανία στο -0,40% ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες ξεπέρασαν το 1%
Από την άλλη, συνεχίζεται το ράλι στα ελληνικά ομόλογα σε νέο ιστορικό χαμηλό το 10ετές στο 0,91% ενώ και το ιταλικό 10ετές βελτιώνεται στο 0,90% με το μεταξύ spread στις 1 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια βρίσκεται σε χαμηλά 13 ετών και διαπραγματεύεται στις 98 μονάδες βάσης ή 0,98% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5046 μονάδες βάσης από 5060 μονάδες βάσης
Χωρίς αλλαγές για τον ελληνικό δείκτη MSCI Greece πραγματοποιήθηκε όπως αναμενόταν η αναδιάρθρωση δεικτών της Morgan Stanley Capital International (MSCI) χθες 12/2.
Στα της ελληνικής αγοράς, οι τράπεζες έκλεισαν πτωτικά περιορίζοντας όμως τις αρχικές απώλειες στις δημοπρασίες, με την Πειραιώς -2,2%, Εθνική -1,93%, Alpha Bank -1,56% και Eurobank -0,75%.
Ενώ στον τραπεζικό κλάδο συνεχίζεται η απαξίωση απόρροια της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται για την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» αλλά και των σοβαρών κεφαλαιακών προβλημάτων από την άλλη ανάρπαστα είναι τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα
Το βασικό κίνητρο των επενδυτών των τραπεζικών ομολόγων είναι το κυνήγι των αποδόσεων καθώς επιτόκια πέριξ του 5% δεν υπάρχουν πουθενά στην Ευρώπη, αντιθέτως ομόλογα αξίας 14 τρισεκ. έχουν αρνητικά επιτόκια.
Το κυνήγι των επενδυτών για αποδόσεις καθιστά τόσο τα κρατικά ομόλογα όσο και τα τραπεζικά ανάρπαστα, αδιαφορώντας για το ρίσκο που φέρουν..
Νέα έκδοση ομολόγου προετοιμάζει η Ελλάδα, θα είναι 10ετές με επιτόκιο 0,90%, θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα δανειστεί στα 10 χρόνια με επιτόκιο κάτω από 1%
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου 2019 με επιτόκιο 1,5%  ενώ το το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε χθες, 12/2 στο 0,937%
Σε επόμενη φάση θα ακολουθήσει έκδοση 3ετίας με στόχο επιτόκιο 0,10% ή ακόμη και αρνητικό επιτόκιο ή πρόταση επαναγοράς των ομολόγων του PSI+ ύψους περίπου 2,4 δισεκ. ευρώ συνολικά εκ των οποίων κάτω από 400 εκατ στην Ελλάδα.
Σημειώνεται, ότι οι παραπάνω αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κάτω από οποιαδήποτε σενάριο δεν δικαιολογούνται, αποτελούν ακραία στρέβλωση που δεν αντιστοιχούν σε θεμελιώδη αλλά αποτελούν προϊόν χειραγώγησης της ΕΚΤ και της επενδυτικής μανίας για θετικά επιτόκια στα ομόλογα.
Στο μέλλον θα αποδειχθούν οι καταστροφικές συνέπειες των αρνητικών επιτοκίων που αντιστοιχούν σε 14 τρισεκ. ομόλογα.
Οριακά αναβαθμίζει την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2020 η Κομισιόν, στο 2,4% από 2,3% ενώ για το 2021 η εκτίμηση για την ανάπτυξη είναι στο 2% και για το 2019 η εκτίμηση είναι στο 2,2%.
Από την άλλη, αμετάβλητη στο 1,2% αφήνει η Κομισιόν την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2020 και το 2021 εκφράζονταςτην ανησυχία της για την εξάπλωση του κορωνοϊού επισημαίνοντας ότι είναι ένας βασικός πτωτικός κίνδυνος για το outlook της ανάπτυξης..


Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με μεικτά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,70% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,24%.
Περί τις 12:15 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, ειδικοτερα σε Πειραιώς -3,77% και Εθνική -3,6% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,41% ενώ τα κέρδη της Coca Cola που έφτασαν το +5,03% περιόρισαν τις απώλειες του Γενικού Δείκτη στο -1,04%. 
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 827,33 μονάδες με πτώση -1,5%.   
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,29% στις 920 μονάδες έχοντας υψηλό στις 920,49 μονάδες και χαμηλό στις 907,98 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και  στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 11,45 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 28,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 11,45 εκατ. ευρώ και όγκου 3,92 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 1,85 εκατ. τεμάχια αξίας 3,36 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 423 χιλ. τεμάχια αξίας 5,82 εκατ. ευρώ
Η Μοτοδυναμική  διακίνησε 1,65 εκατ. τεμάχια συνολικής αξίας 1,89 εκατ. ευρώ στα 1,38 ευρώ ανά μετοχή με την τιμή στο ταμπλό να είναι στα 1,60 ευρώ

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 920 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 930 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι 890 και οι 870 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 827 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 790 και οι 780 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 830 μονάδες και ακολουθούν οι 850 και οι 880 μονάδες.

Η επόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στις 24 Απριλίου από τις S&P και DBRS

Το νέο κύμα  αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου καθώς τόσο η Standard and Poor’s όσο και η DBRS θα αναβαθμίσουν στα επίπεδα της Fitch δηλαδή ΒΒ από ΒΒ-.
Σημειώνεται ότι στις 24 Ιανουαρίου ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος εξέπληξε θετικά με την κίνησή του, προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒ από ΒΒ- (αναβάθμιση κατά μια κλίμακα) με θετικές προοπτικές από σταθερές
Όπως ανάφερε η Fitch βασικές αιτίες για την αναβάθμιση ήταν τόσο το γεγονός ότι συνεχίζεται να βελτιώνεται η εικόνα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης είναι σταθερός και η Ελλάδα επιτυγχάνει με σταθερό ρυθμό τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Η Ελλάδα με την βαθμολογία ΒΒ απέχει δύο κλίμακες από την επενδυτική βαθμίδα ή invesment grade.
Από την άλλη, η Scope στις 6 Μαρτίου ίσως να μην αναβαθμίσει την Ελλάδα και να περιμένει στις 17 Ιουνίου να προχωρήσει στην αναβάθμιση σε ΒΒ+ μόλις μια κλίμακα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα BBB-
Ωστόσο η Γερμανική Scope δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ οπότε οι αξιολογήσεις δεν μετράνε, επηρεάζουν όμως τις αγορές.

Η επικαιρότητα

Η αισιοδοξία που καλλιεργήθηκε προς στιγμή περί κορύφωσης της επιδημίας του κορωνοϊού Covid-19 εντός του Φεβρουαρίου «θρυμματίστηκε» από τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν πως ο αριθμός των νεκρών μέσα σε μόλις 24 ώρες ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Όπως ανακοίνωσε η επαρχιακή επιτροπή υγείας της Χουμπέι, της επαρχίας όπου βρίσκεται η πόλη Ουχάν που αποτελεί και το επίκεντρο της επιδημίας, χθες Τετάρτη 12/2 κατεγράφησαν 242 θάνατοι, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί σε μια ημέρα από την έξαρση της επιδημίας τον περασμένο Δεκέμβριο.
Αλλά και Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε με μεγάλη καθυστέρηση πως σε όλη την κινεζική επικράτεια κατεγράφησαν χθες 254 νέοι θάνατοι και 15.152 νέα κρούσματα, από μόλις 2.015 κρούσματα που είχαν καταγραφεί την περασμένη Τρίτη 11/2.
Αυτό σημαίνει πως συνολικά οι θάνατοι στην επαρχία Χουμπέι ανέρχονται σε 1.310 και σε παγκόσμια κλίμακα ανέρχονται πλέον σε 1.369 ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως ανέρχεται σε 60.451.
Η μεγάλη αυτή αλλαγή στον αριθμό των κρουσμάτων οφείλεται στο νέο τρόπο διάγνωσης και προσδιορισμού των κρουσμάτων (θα ισχύει μόνο για την επαρχία Χουμπέι), γεγονός που έχει ως συνέπεια να εντείνει τους φόβους και την ανησυχία ότι η επιδημία του κορωνοϊού έχει υποτιμηθεί.
Στην σκιά έντονης τουρκικής προκλητικότητας -που εκφράζεται με καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού FIR ακόμα και με τον πλου του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ανήμερα της επετείου για την κρίση στα Ίμια- πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον Τούρκο ομόλογο του, Hulusi Akar,  στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, με τις πληροφορίες να μιλούν για καλό κλίμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος έθεσε στον κ. Akar και το ζήτημα της στάσης που τηρεί η Τουρκία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ως προς τις παράνομες έρευνες που διεξάγει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τονίζοντας παράλληλα ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία ενέργεια που θα αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σημειώνεται πως από την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου,  μέχρι και την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου,  θα βρεθεί στην Αθήνα πολυμελής αντιπροσωπία Τούρκων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι, συνεπικουρούμενοι από διπλωμάτες αλλά και στελέχη της νομικής υπηρεσίας του τουρκικού ΥΠΑΜ, θα συζητήσουν με αντίστοιχο ελληνικό κλιμάκιο, τρόπους για την μείωση της έντασης στο ελληνικό αρχιπέλαγος.

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (13/2) οι αγορές της Ασίας, καθώς η νέα αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού επανέφερε ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών για την εξάπλωση του ιού στην περιοχή.
Ειδικότερα, ο δείκτης  Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,14%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,71%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με απώλειες -0,34% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,24%
 
Περιορίζονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Περιορίζονται οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές, με έντονη την ανησυχία για την αύξηση των νέων κρουσμάτων του ιού Covid-19 στην Κίνα  η οποία αιφνιδίασε τους επενδυτές που ήλπιζαν ότι η επιδημία είχε φθάσει στο αποκορύφωμά της
H Κομισιόν ανακοίνωσε τις χειμερινές της προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, διατηρώντας αμετάβλητη την εκτίμηση για το ΑΕΠ το 2020 στο +1,2%.
Σύμφωνα με την Ε.Ε. ο κορωνοϊός αποτελεί το βασικό καθοδικό ρίσκο.
Την μεγαλύτερη πτώση καταγράφει Ο FTSE 100 στο Λονδίνο καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης Johnson, με τον υπουργό Οικονομικών να υποβάλλει την παραίτησή του..
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,40%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,60%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,10%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,70% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -1,6%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο -0,50%, ο S&P στο -0,40%, ο Nasdaq στο -0,35% ενώ απώλειες -0,64% καταγράφει το ETF GREC (9,32 δολ.)

Πιέσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα αν και στις δημοπρασίες περιορίστηκαν οι αρχικές απώλειες που έφτασαν το -4%
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,89 ευρώ, με πτώση -1,93%, με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,64 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8250 ευρώ με πτώση -1,56% με όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,82 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,11 ευρώ με πτώση -2,2% με όγκο 799 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,36 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7940 ευρώ, με πτώση -0,75% με όγκο 7,18 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,95 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3080 ευρώ, με πτώση -0,15% και με κεφαλαιοποίηση 584 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3625 ευρώ, με πτώση -2,03% και όγκο 237 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 167 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,72 ευρώ, με πτώση -1,75% και κεφαλαιοποίηση 312 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές – Κέρδη στην Coca Cola λόγω αποτελεσμάτων

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα ενώ ξεχώρισαν τα κέρδη της δεικτοβαρούς Coca Cola λόγω των αποτελεσμάτων με αύξηση 8,7% στα κέρδη το 2019.
Με την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν εκτός την Coca Cola, oι Jumbo, Lamda, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil..
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Ελλάκτωρας, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ..
H Coca Cola έκλεισε στα 34,10 ευρώ, με άνοδο +2,68% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,61 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,86 ευρώ, με άνοδο +1,09% και αποτίμηση 6,65 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,1920 ευρώ, αμετάβλητη και αποτίμηση 973 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,6050 ευρώ, με άνοδο +2,56% και κεφαλαιοποίηση 604 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,90 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 3,98 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,18 ευρώ, με άνοδο +0,66% και κεφαλαιοποίηση 1,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,82 ευρώ με πτώση -0,76% και κεφαλαιοποίηση 2,39 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 18,98 ευρώ, με άνοδο +1,5% και κεφαλαιοποίηση 2,10 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,20 ευρώ με πτώση -2,13% και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 19,10 ευρώ με άνοδο +3,24% και κεφαλαιοποίηση 2,60 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,42 ευρώ, με πτώση -1,33% και κεφαλαιοποίηση 790 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,80 ευρώ, με πτώση -0,68% και κεφαλαιοποίηση στα 302 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1190 ευρώ, με πτώση -3,72% και κεφαλαιοποίηση 112 εκατ. ευρώ.

Νέα ιστορικά χαμηλά για τα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,91% και το νέο 15ετές στο 1,50%

Νέα ιστορικά χαμηλά καταγράφονται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα όπως φαίνεται η Ελλάδα θα ακολουθεί πιστά σε όλη την καμπύλη αποδόσεων τα ιταλικά ομόλογα ενώ πλέον αρχίζει να παρακολουθεί και το spread με την Γερμανία.
Να σημειωθεί ότι η HSBC υποστηρίζει ότι το μεγάλο ράλι στα ελληνικά ομόλογα έχει συντελεστεί και πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα 7ετή και 10ετή ομόλογα.  
Ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα χωρίς όρια από αρχές Μαρτίου 2020.
Όμως η δήλωση της Lagarde περί εισόδου στην ποσοτική χαλάρωση των ελληνικών ομολόγων σύντομα είναι σημειολογική.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εάν πρώτα δεν αναβαθμιστούν σε επενδυτική βαθμίδα κάτι που αναμένεται σε βάθος τουλάχιστον ενός έτους μετά τα μέσα του 2021.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,50% λόγω αγοραστικών παρεμβάσεων.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει – ήταν έκπληξη το ράλι στις 27/1, 10 και 12 και 13/2/2020 - θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,91% που αποτελεί ιστορικό χαμηλό ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,86%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,92% με το αμερικανικό 10ετές 1,58% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 1 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 64 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,47 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,10% με απόδοση αγοράς 0,11% και απόδοση πώλησης 0,09%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,82 μονάδες βάσης και απόδοση 0,16%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,97 μονάδες βάσης και απόδοση 0,28% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,86 μονάδες βάσης και απόδοση 0,37% με το ιστορικό χαμηλό 0,37% στις 13 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,06 μονάδες βάσης και απόδοση 0,59%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,75  μονάδες βάσης και απόδοση 0,80% με απόδοση αγοράς 0,82% και απόδοση πώλησης 0,78%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 125,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,93% με απόδοση αγοράς 0,95% και απόδοση πώλησης 0,90%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,91%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,19 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 104,97 μονάδες βάσης και 1,50% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 135,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,59%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 144,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,74%.
Το ιστορικό χαμηλό 1,74% σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 131 μονάδες βάσης από 134 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 98 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.046 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,98% ή 98 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/2/2020 στο -0,40% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,09% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,27% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064 που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,27% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,028% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,90% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,53%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης