Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε έξαρση ο κορωνοϊός - Στους 1.369 οι νεκροί, 254 θάνατοι σε ένα 24ωρο, στις 160 χιλ. τα κρούσματα - Καρατομήσεις Κινέζων αξιωματούχων

tags :
Σε έξαρση ο κορωνοϊός - Στους 1.369 οι νεκροί, 254 θάνατοι σε ένα 24ωρο, στις 160 χιλ. τα κρούσματα - Καρατομήσεις Κινέζων αξιωματούχων
Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των θυμάτων και των κρουσμάτων - Σημαντικές συνέπειες στη ζήτηση του πετρελαίου
(upd3) Η αισιοδοξία που καλλιεργήθηκε προς στιγμή περί κορύφωσης της επιδημίας του κορωνοϊού Covid-19 εντός του Φεβρουαρίου «θρυμματίστηκε» από τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν πως ο αριθμός των νεκρών μέσα σε μόλις 24 ώρες ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Όπως ανακοίνωσε η επαρχιακή επιτροπή υγείας της Χουμπέι, της επαρχίας όπου βρίσκεται η πόλη Ουχάν που αποτελεί και το επίκεντρο της επιδημίας, χθες Τετάρτη 12/2 κατεγράφησαν 242 θάνατοι, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί σε μια ημέρα από την έξαρση της επιδημίας τον περασμένο Δεκέμβριο.
Αλλά και Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε με μεγάλη καθυστέρηση πως σε όλη την κινεζική επικράτεια κατεγράφησαν χθες 254 νέοι θάνατοι και 15.152 νέα κρούσματα, από μόλις 2.015 κρούσματα που είχαν καταγραφεί την περασμένη Τρίτη 11/2.

Αυτό σημαίνει πως συνολικά οι θάνατοι στην επαρχία Χουμπέι ανέρχονται σε 1.310, στην επικράτεια της Κίνας σε 1.368 και σε παγκόσμια κλίμακα ανέρχονται πλέον σε 1.369 (έχει καταγραφεί και ένας θάνατος  Κινέζου στις Φιλιππίνες) ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως ανέρχεται σε 60.451, εκ των οποίων τα 59.805 στην Κίνα.
Ωστόσο αυτο που είναι ανησυχητικό είναι το γεγονός πως λόγο του αστυνομοκρατούμενου κινεζικού κράτους, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως το Πεκίνο δεν ανακοινώνει τα αληθινά στοιχεία και πως υποτιμά των αριθμών των κρουσμάτων στη κατά 100.000.
Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το εφιαλτικό σενάριο τότε τα κρούσματα στην Κίνα είναι τουλάχιστον 159.805! 
Η μεγάλη αυτή αλλαγή στον αριθμό των κρουσμάτων οφείλεται στο νέο τρόπο διάγνωσης και προσδιορισμού των κρουσμάτων (θα ισχύει μόνο για την επαρχία Χουμπέι), γεγονός που έχει ως συνέπεια να εντείνει τους φόβους και την ανησυχία ότι η επιδημία του κορωνοϊού έχει υποτιμηθεί.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα δύο κορυφαία στελέχη, ο Jiang Chaoliang, γραμματέας της επαρχιακής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας στην κεντρική επαρχία Χουμπέι και ο Ma Guoqiang, γραμματέας της οργάνωσης του ΚΚ Κίνας στην πόλη Ουχάν, δηλαδή οι επικεφαλής της επαρχίας Χουμπέι και της πόλης Ουχάν απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντα τους.
Αν και δεν υπάρχει κάποια επίσημη αιτιολογία για την καρατόμηση τους, υπάρχουν έντονες επικρίσεις για την εξαιρετικά αργή αντίδραση στην εμφάνιση του κορωνοϊού τον περασμένο Δεκέμβριο.
Πάντως, στα αισιόδοξα μηνύματα περί του τέλους της επιδημίας είχε απαντήσει ήδη από χθες Τετάρτη 12/2 ο Παγκόσμιος Οργανισμός  Υγείας, αναφέροντας πως είναι «ακόμη πάρα πολύ νωρίς» να προβλέψουμε το τέλος της επιδημίας
Ο ΠΟΥ φιλοξενεί από χθες 12/2 στην έδρα του στη Γενεύη ένα συνέδριο με τη συμμετοχή εκατοντάδων επιδημιολόγων από ολόκληρο τον κόσμο για να συζητηθούν τα μέσα καταπολέμησης του ιού Covid-19 και ενώ αναφέρεται πως για την κατασκευή του εμβολίου θα πρέπει να περάσουν 12 με 18 μήνες.
Ωστόσο, είναι περισσότερο από προφανές ότι η παγκόσμια κοινότητα κινείται σε αχαρτογράφητα νερά καθώς δεν μπορεί να γίνει καμία ασφαλής πρόβλεψη για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η επιδημία στην παγκόσμια υγεία και οικονομία.

ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός δεν εξαπλώνεται με «δραματικούς» ρυθμούς εκτός Κίνας

Σε νεότερη ανακοίνωσή του αργά σήμερα 13/2, ο Mike Ryan, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πρόγραμμα Εκτάκτων Αναγκών, διευκρίνισε, πως τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού δεν αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς εκτός της Κίνας, με εξαίρεση τους επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο, που βρίσκεται σε καραντίνα, σε λιμάνι της Ιαπωνίας.
Όπως εξήγησε ο Ryan, η αύξηση κατά περίπου 14.000 των κρουσμάτων σε μία ημέρα, που ανακοίνωσε η Κίνα, αντικατοπτρίζει την αλλαγή στην προσέγγιση να καταγράφονται ασθενείς στην επαρχία Χουμπέι, η μόλυνση των οποίων επιβεβαιώνεται με ακτινογραφία θώρακα κι όχι μονάχα εκείνων που επιβεβαιώθηκαν μέσω αιματολογικών εξετάσεων.
«Εκτός των κρουσμάτων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess δεν βλέπουμε μια δραματική αύξηση στη μετάδοση εκτός της Κίνας» τόνισε ο ίδιος.
Σαράντα τέσσερα νέα κρούσματα καταγράφηκαν σήμερα στο Diamond Princess, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να ανέρχεται σε 219, αν και οι αρχές γνωστοποίησαν ότι σε ορισμένους από τους ηλικιωμένους επιβάτες θα επιτραπεί να αποβιβαστούν αύριο.
Image
Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ): Σημαντικές οι συνέπειες στη ζήτηση πετρελαίου λόγω κορωνοϊού

Για σημαντικές συνέπειες στη ζήτηση πετρελαίου λόγω της έξαρσης της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα κάνει λόγο η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).
Η ΙΕΑ αναθεώρησε προς τα κάτω κατά 365.000 βαρέλια ημερησίως τις προσδοκίες της για αύξηση της ζήτησης αργού το 2020, η οποία αναμένεται πλέον να είναι 825.000 βαρέλια την ημέρα, στο χαμηλότερο σημείο από το 2011, και προβλέπει συρρίκνωση της ζήτησης κατά το πρώτο τρίμηνο, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Η ζήτηση αναμένεται έτσι να μειωθεί κατά 435.000 βαρέλια ημερησίως κατά το πρώτο τρίμηνο.
«Οι συνέπειες του Covid-19 στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα είναι σημαντικές», εκτιμά στη μηνιαία έκθεση της για το πετρέλαιο η IEA, η οποία επισημαίνει πως υπάρχει «ήδη σημαντική επιβράδυνση της κατανάλωσης πετρελαίου και της οικονομίας ευρύτερα στην Κίνα».
Η ΙΕΑ υποστηρίζει πως η επιδημία του SARS το 2003 χρησιμοποιείται συχνά για λόγους σύγκρισης, όμως υπογραμμίζει πως η Κίνα έχει έκτοτε αλλάξει πολύ.
Η κινεζική ζήτηση πετρελαίου ήταν 5,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2003 και πέρυσι είχε υπερδιπλασιαστεί, στα 13,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Το 2019, άνω των τριών τετάρτων της αύξησης της ζήτησης οφειλόταν στην Κίνα.
«Σήμερα βρίσκεται στο κέντρο των παγκόσμιων αλυσίδων προμηθειών και τα ταξίδια με προορισμό ή προέλευση την Κίνα έχουν σημειώσει τεράστια αύξηση, αυξάνοντας έτσι και τις πιθανότητες διάδοσης του ιού», υπογραμμίζει η IEA.

Οι συνέπειες στην οικονομία

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Κίνα είναι αντιμέτωπη με ένα σύντομο αλλά πολύ πιο οξύ οικονομικό σοκ από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, αν και υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πόσο «βαριές» θα είναι οι συνέπειες στην κινεζική οικονομία.
Ο N. Lardy από το Ινστιτούτο Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά εκτιμά ότι το κινεζικό ΑΕΠ θα μπορούσε να πέσει ακόμα και στο 4% (από ρυθμό ανάπτυξης 6% το τέταρτο τρίμηνο του 2019), αν και υποστηρίζει πως σε περίπτωση που τα κρούσματα του κορωνοϊού αρχίσουν να υποχωρούν, τότε οι συνέπειες θα είναι πολύ μικρότερες.
Την ίδια στιγμή αναλυτές από τη S&P εκτιμούν ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ της Κίνας στο 5% για το 2020, με τις μεγαλύτερες συνέπειες να καταγράφονται στο α’τρίμηνο του 2020 και την κινεζική οικονομία να επανακάμπτει στο τρίτο τρίμηνο του 2020.
Σε κάθε περίπτωση, και όπως υποστηρίζει ο Lardy, οι αναλυτές δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά εικασίες δεδομένου ότι και τα νούμερα που δίνονται από την κινεζική κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας, είναι ατελή.
Πολλοί οικονομολόγοι και αναλυτές κοιτούν το ιστορικό προηγούμενο του SARS που έπληξε την Κίνα και τον πλανήτη το 2002 – 2003 για να εξάγουν συμπεράσματα, αλλά και πάλι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση, μια και τότε η συνεισφορά της Κίνας στο παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν μόλις 4% από 15% που ήταν το 2017, ενώ και οι κινέζικες εταιρείες ήταν κατά πολύ λιγότερο ενταγμένες στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.
Από την πλευρά της η Κίνα υποστηρίζει ότι θα επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει, καθώς το 2020 είναι ένα κρίσιμο έτος προκειμένου να φανεί αν θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός δεκαετίας που προέβλεπε τον διπλασιασμό του ΑΕΠ και των εισοδημάτων των πολιτών.
Σύμφωνα με τον Cai Feng, αντιπρόεδρο της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, το «χτύπημα» της έξαρσης του κορωνοϊού θα είναι στιγμιαίο και δεν θα έχει διάρκεια καθώς η καταναλωτική ζήτηση θα ανακάμψει γρήγορα.
«Αν και οι προσωρινές επιπτώσεις που προκαλεί η επιδημία θα μειώσουν ελαφρά τον ρυθμό ανάπτυξης και άλλους αναπτυξιακούς δείκτες, δεν θα καθυστερήσει την υλοποίηση του στόχου μας για τη δημιουργία μιας ευημερούσας κοινωνίας» υποστηρίζει σε άρθρο του στη People’ Daily, την εφημερίδα του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας ο Feng.
Σύμφωνα με τον Cai Feng, μια ανάπτυξη της τάξης του 5,7% φέτος θα είναι αρκετή για να επιτευχθεί ο δεκαετής στόχος που έχει θέσει η κινεζική κυβέρνηση.
Image
Image
Διχογνωμία για την εξέλιξη της επιδημίας

Και ενώ η βασική εκτίμηση των οικονομολόγων είναι ότι το μέγεθος των συνεπειών στην κινεζική και στην παγκόσμια οικονομία θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία, οι επιδημιολόγοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο κατά πόσο είναι κοντά η κορύφωση της ή όχι.
Ο κορυφαίος Κινέζος επιδημιολόγος, Zhong Nanshan υποστήριξε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων σε ορισμένες επαρχίες της Κίνας μειώνεται ενώ εκτίμησε ότι η επιδημία θα φτάσει στο αποκορύφωμα της τον Φεβρουάριο.
«Ελπίζω αυτή η έξαρση να τελειώσει κάπου στον Απρίλιο» είπε ο Zhang.
Πάντως, αν και οι Κινέζοι επιστήμονες και οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές ο ΠΟΥ προειδοποίησε χθες πως η επιδημία αποτελεί μια παγκόσμια απειλή, ενδεχομένως χειρότερη και από την τρομοκρατία.
«Ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει και να θεωρήσει αυτήν την επιδημία ως τον υπ’αριθμόν ένα δημόσιο κίνδυνο» υποστήριξε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο οποίος τόνισε ότι το εμβόλιο κατά του ιού θα πρέπει να αναμένεται σε 18 μήνες από σήμερα.
«Το πρώτο φάρμακο θα είναι έτοιμο σε 18 μήνες και γι' αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σήμερα όλα τα διαθέσιμα όπλα για να καταπολεμήσουμε τον ιό» είπε ο Ghebreyesus, ο οποίος συνέστησε σε όλες τις χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά του κορωνοϊού ώστε να αποφευχθούν νέα κρούσματα αλλά και υψηλότερο κόστος.

Μπορεί να μολυνθεί το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού
 
Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η προειδοποίηση του καθηγητή επιδημιολογίας του τμήματος ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Χόνγκ Κόνγκ Gabriel Leung, ο οποίος υποστήριξε ότι θα μπορούσε να μολυνθεί το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού από τον κορωνοϊό, εφόσον αυτή δεν ελεγχθεί.
Σε δηλώσεις του ο Leung, ο οποίος είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της επιδημίας του SARS το 2002 -2003, υποστήριξε ότι η επιδημία του νέου κορωνοϊού θα μπορούσε να εξαπλωθεί και να μολύνει τα δύο τρία του παγκόσμιου πληθυσμού εάν δεν τεθεί υπό έλεγχο.
«Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι τεράστιος αριθμός» υποστήριξε ο Leung, αναφέροντας πως ακόμη και αν το ποσοστό θνησιμότητας από τον κορωνοϊό εκτιμάται ότι κυμαίνεται κοντά στο 1%, ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι πολύ μεγάλος.
Κατά τον Leung, δύο είναι τα καίρια ζητήματα που θέλουν απάντηση, αφενός το ποια είναι η κλίμακα εξάπλωσης του ιού παγκοσμίως και αφετέρου κατά πόσο έχουν αποδώσει τα μέτρα που έχει λάβει η Κίνα για τον περιορισμό της επιδημίας, προκειμένου αυτά να υιοθετηθούν και από άλλα κράτη.
«Θα μολυνθεί το 60% με 80% του παγκόσμιου πληθυσμού;
Ίσως όχι.
Ίσως να έρθει κατά κύματα.
Ίσως ο νέος κορωνοϊός περιορίσει τη φονική του δράση αφού αν σκοτώσει τους πάντες στο διάβα του θα εξαλειφθεί κι ο ίδιος» ανέφερε ο Leung, o οποίος διερωτάται αν έχουν αποδώσει τα μέτρα και οι περιορισμοί που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στο επίκεντρο της επιδημίας, στην πόλη Ουχάν.
«Έχουν αποδώσει αυτές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, αυτή η κοινωνική απομόνωση και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις;
Ας υποθέσουμε ότι έχουν αποδώσει.
Αλλά για πόσο καιρό μπορείς να έχεις τα σχολεία κλειστά;
Πόσο καιρό μπορείς να απομονώσεις μια ολόκληρη πόλη;
Πόσο καιρό μπορείς να κρατήσεις τους ανθρώπους μακριά από τα εμπορικά κέντρα;
Και αν άρεις αυτούς τους περιορισμούς, τότε θα επανέλθει η πρότερη κατάσταση;» διερωτάται ο Leung, σημειώνοντας πως εάν η απομόνωση της Κίνας δεν λειτουργήσει, τότε η παγκόσμια κοινότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πικρή αλήθεια, ότι δηλαδή ο ιός δεν μπορεί να περιοριστεί.
Σε αυτή την περίπτωση, η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει αντί να προσπαθεί να περιορίσει τον ιό, να εργαστεί για να περιορίσει τις συνέπειες του.

Στους 1.369 οι νεκροί από την επιδημία - Που έχουν καταγραφεί κρούσματα από την επιδημία του νέου κορωνοϊού

Τον υψηλότερο αριθμός νεκρών από την έναρξη της επιδημίας του νέου κορωνοϊού COVID-19 κατέγραψε χθες Τετάρτη 12/2 η επαρχία Χουμπέι της Κίνας, όπως ανακοίνωσε η επαρχιακή Επιτροπή Υγείας, την ώρα που οι επιστήμονες διαφωνούν στο πότε αναμένεται να κορυφωθεί η επιδημία.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 48.000 ενώ ο αριθμός των νεκρών, μόνο στην επαρχία Χουμπέι, έφτασε στους 1.310, εκ των οποίων οι 242 θάνατοι κατεγράφησαν μόλις το τελευταίο 24ωρο.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 1.369 ενώ εκατοντάδες κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 26 χώρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της επαρχιακής επιτροπής, ο δείκτης θνησιμότητας του ιού ανέρχεται σε 3,07%.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι θάνατοι των ασθενών έχουν καταγραφεί την επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.
Ο αριθμός αυτός είναι πλέον υψηλότερος από εκείνον των θυμάτων που είχε προκαλέσει το Σύνδρομο Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ), που είχε ανέλθει σε περίπου 650 στην ηπειρωτική Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ την περίοδο 2002-2003.

Image
Image
Image
Ανέτοιμο το ΕΣΥ για τον κορωνοϊό λέει το 60% των Ελλήνων

Ιδιαίτερα ανήσυχοι δηλώνουν οι Έλληνες στο ενδεχόμενο του να φτάσει ο κορωνοϊός στη χώρα μας, καθώς μετά από έρευνα που έγινε, το 60% των Ελλήνων ανέφεραν πως θεωρούν ανέτοιμο το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) να διαχειριστεί μια εξάπλωση.
Ειδικότερα, η πλειονότητα των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Interview, κρίνουν ότι η χώρα μας και το εθνικό σύστημα υγείας δεν είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη κρίση, από μια εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου σε πανελλαδικό δείγμα 705 ατόμων (ηλικίας 17 ετών και άνω), εστιάζει στην αντιμετώπιση του ζητήματος του κορωνοϊού από την ελληνική κοινή γνώμη, αναδεικνύοντας ακόμη και την άποψη των ερωτώμενων για τα πιθανά αίτια εξάπλωσης του ιού αυτή την χρονική περίοδο.
Ειδικότερα, το 55% ανησυχεί πολύ/αρκετά για την μέχρι στιγμής εξάπλωση του κορωνοϊού, έναντι του 45% που ανησυχεί λίγο/καθόλου.
Στην ερώτηση για την ετοιμότητα και τον βαθμό ανταπόκρισης της χώρας και του εθνικού συστήματος υγείας απέναντι σε μία ενδεχόμενη «εισβολή» του ιού και στην Ελλάδα, το 60%, όπως προαναφέρθηκε, κρίνει ότι δεν υπάρχει η σχετική ετοιμότητα και το 40% ότι υπάρχει.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα θα ήταν διατεθειμένοι να πειθαρχήσουν σε ποσοστό 85% εάν θα έπρεπε να τους επιβληθεί καραντίνα 15 ημερών (με παραμονή στο σπίτι ή σε κάποια δομή υγείας), ενώ μόλις το 15% δεν θα πειθαρχούσε.
 
Συναγερμός στην ΕΕ για τον κορωνοϊό - Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας σήμερα 13/2

Σε έκτακτη συνεδρίαση θα προχωρήσουν οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συζητήσουν μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.
Οι υπουργοί, οι οποίοι θα συνεδριάσουν παρουσία αντιπροσώπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε μια συντονισμένη προσέγγιση της νόσου, καθώς δεκάδες κρούσματα έχουν καταγραφεί στην ΕΕ.
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spahn, στη διάρκεια συνάντησής του με την Γαλλίδα ομόλογό του στις 4 Φεβρουαρίου στο Παρίσι, είχε ζητήσει να διεξαχθεί συζήτηση σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή ενδεχόμενων περιορισμών στην είσοδο προσώπων, όπως αυτοί που αποφασίσθηκαν από την Ουάσινγκτον, ή αυξημένων ελέγχων στα σύνορα.
Οι ΗΠΑ απαγορεύουν την είσοδο στην αμερικανική επικράτεια όλων των προσώπων που δεν είναι κάτοικοι ΗΠΑ και φθάνουν από την Κίνα.
Οι δύο υπουργοί είχαν υπογραμμίσει την ανάγκη συντονισμού των αποφάσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ, δεδομένης της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών στον χώρο Σένγκεν.

Εφιαλτική δήλωση εξόριστου Κινέζου κροίσου: Οι νεκροί από τον κορωνοϊό είναι 50.000

Αρκετοί είναι αυτοί που αμφισβητούν τους αριθμούς που δίνονται για τον αριθμό των θυμάτων και των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό του Wuhan στην Κίνα, καθώς και τον στην Κίνα.
Ωστόσο ένας εξόριστος Κινέζος δισεκατομμυριούχος, ο Guo Wengui δίνει μία άλλη διάσταση.
Επικαλούμενος πληροφορίες, που διαρρέουν από την Ουχάν επίκεντρο της επιδημία, αναφέρει πως οι νεκροί ενδεχομένως να φθάσουν τις 50.000 καθώς όπως ισχυρίζεται, Κινέζοι αξιωματούχοι καίνε τις σορούς των νεκρών για να καλύψουν την πραγματική έκταση της κρίσης.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά, που διακινείται η πληροφορία περί καύσης νεκρών.
Ένας δημοσιογράφος της Epoch Times χρησιμοποίησε χάρτη για να δείξει αυξημένη περιεκτικότητα σε διοξείδιο του θείου στην ατμόσφαιρα πάνω από την Ουχάν.
Ο  Wengui είπε επίσης ότι έχει πληροφορίες που δείχνουν 1,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κοροναϊού στην Κίνα.
Όσο και αν ο αριθμός 50.000 φαντάζει απίστευτος, το ξέσπασμα της επιδημίας είναι η μεγαλύτερη κρίση εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει το καθεστώς από τα γεγονότα  της 4ης Ιουνίου το 1989.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης