Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Εθνική τράπεζα παρά τις εσωτερικές διαφοροποιήσεις δεν θα υποβάλλει εγκλήσεις στην δικαιοσύνη για παλαιές υποθέσεις

Η Εθνική τράπεζα παρά τις εσωτερικές διαφοροποιήσεις δεν θα υποβάλλει εγκλήσεις στην δικαιοσύνη για παλαιές υποθέσεις
Κατ΄ ουσία λοιπόν και η Εθνική τράπεζα προσανατολίζεται υπέρ της στρατηγικής να μην υποβάλλει εγκλήσεις για παλαιές υποθέσεις.
Παρά τις εσωτερικές διαφοροποιήσεις εντός του διοικητικού συμβουλίου η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας και σε γενικές γραμμές και το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας θα προσανατολιστούν στο να μην υποβάλλουν εγκλήσεις για παλαιές υποθέσεις, να μην στείλουν δηλαδή παλαιές υποθέσεις στην δικαιοσύνη.
Η πλευρά του διευθύνοντος συμβούλου του Παύλου Μυλωνά είναι ξεκάθαρη, δεν θα πρέπει να υποβληθούν εγκλήσεις γιατί δεν νοείται μια τράπεζα για υποθέσεις που χρονίζουν 5 ή 8 χρόνια να περιμένει την τελευταία στιγμή να πάρει μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της τράπεζας.
Κάθε τράπεζα – και σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν Eurobank και Alpha bank – δεν θα προχωρήσουν σε εγκλήσεις δηλαδή δεν θα υποβάλλουν μηνύσεις γιατί νοείται ότι έγκαιρα κάθε τράπεζα έχει πάρει μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντα της.
Π.χ. μια υπόθεση που χρονίζει 8 χρόνια δεν μπορεί να εμφανίζεται μια τράπεζα σήμερα δήθεν ότι κόπτεται για τα συμφέροντα των μετόχων, επί 8 χρόνια τι έπραξε;
Όμως και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου περιλαμβανομένου και του Προέδρου Κώστα Μιχαηλίδη δεν φαίνεται να προσανατολίζονται στην υποβολή εγκλήσεων.
Οι διαφορές που έχουν ανακύψει εδράζονται στο ότι ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής ήθελαν πιο ολοκληρωμένη και έγκαιρη παρουσίαση όλων των υποθέσεων, ώστε να αποφασίσουν έχοντας ολοκληρωμένη εικόνα για κάθε υπόθεση ξεχωριστά.
Πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου θεωρούν ότι δεν είναι αυτοσκοπός οι εγκλήσεις.
Κατ΄ ουσία λοιπόν και η Εθνική τράπεζα προσανατολίζεται υπέρ της στρατηγικής να μην υποβάλλει εγκλήσεις για παλαιές υποθέσεις.
Το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος με 40% στην Εθνική αλλά και στις υπόλοιπες τράπεζες – αναρμοδίως – έστειλε επιστολές στις διοικήσεις ζητώντας να αναλάβουν πρωτοβουλίες για το εάν κατά πόσο για παλαιές υποθέσεις θα υποβάλλουν εγκλήσεις δηλαδή μηνύσεις ή όχι με πρόσχημα τον νέο ποινικό κώδικα που ορίζει ότι μια τράπεζα θα πρέπει έως τις 18 Μαρτίου να αποφασίσει εάν θα υποβάλλει εγκλήσεις ή όχι ειδάλλως όλα τα ζητήματα παραγράφονται.
Όμως το βασικό επιχείρημα όλων είναι το εξής.
Υπάρχουν πολλές παλαιές υποθέσεις 4 ή 8 ετών.
Τόσα χρόνια οι διοικήσεις των τραπεζών τι μέτρα πήραν;
Γιατί έπρεπε να φθάσουν στο 2020 για να πάρουν μέτρα όταν π.χ. υπάρχουν υποθέσεις του 2012 ή 2015;
Πώς προστάτευσαν τα συμφέροντα της τράπεζας το κάθε διοικητικό συμβούλιο τόσα χρόνια και περιμένει την ύστατη στιγμή να ενεργοποιηθεί;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης