Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεραπετρίτης: Απαιτούνται ριζικές αλλαγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο

tags :
Γεραπετρίτης: Απαιτούνται ριζικές αλλαγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο
Ο πρωθυπουργός πήρε την ευθύνη για μια ριζική επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου τόνισε ο υπουργός Επικρατείας
Στις 25 Φεβρουαρίου αναμένονται στην Αθήνα αντιπροσωπείες της UEFA και της FIFA προκειμένου να υπογραφεί το μνημόνιο για τις νέες ρυθμίσεις στο ποδόσφαιρο, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σημειώνοντας πως θα υπογραφούν ένα ή δύο συνυποσχετικά.
Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 για το ζήτημα του ελληνικού ποδοσφαίρου δήλωσε:
«Εκών άκων το ανέλαβα.
Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός όταν ανέκυψε ένα ζήτημα σε σχέση με την ομαλή κοινωνική συνοχή εξαιτίας των όσων διημείφθησαν μετά τη γνώμη εκ μέρους της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη για μια ριζική επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου και στο μέτρο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη αυτή και τη σχετική διακινδύνευση ανέθεσε σε εμένα τις διεθνείς επαφές έτσι ώστε να υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο διεθνών ομοσπονδιών δηλαδή της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και του ιδίου του πρωθυπουργού για να έχουμε τεχνική βοήθεια στα ζητήματα αυτά.
Πράγματι μετέφερα τις προσκλήσεις του πρωθυπουργού στις ηγεσίες των δύο ομοσπονδιών, στην UEFA την περασμένη εβδομάδα και αυτή την εβδομάδα στη FIFA και πράγματι εκτιμούμε ότι στις 25 Φεβρουαρίου θα έχουμε τις αντιπροσωπείες των δύο διεθνών οργανισμών στην Ελλάδα για να προχωρήσουμε με την υπογραφή του συνυποσχετικού.
Θα δούμε αν θα είναι ένα ενιαίο συνυποσχετικό ή αν θα είναι σε δύο φάσεις η συνέργεια αυτή που θα αναπτυχθεί.
Αυτό το οποίο προκύπτει είναι πρώτα απ όλα το γεγονός ότι και η FIFA με την UEFA έχουν αποδεχτεί το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει επιτέλους μια συνολική αναρρύθμιση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Μολονότι είχαν ήδη εμπλακεί και στο παρελθόν, είχε υπάρξει επιτροπή εξομάλυνσης, υπήρχαν πρόσωπα τα οποία είχαν την εντολή από την FIFA και την UEFA να έχουν ένα εποπτικό ρόλο το πρόβλημα όμως, όπως και οι ίδιοι οι διεθνείς οργανισμοί κατάλαβαν, δεν είναι ένα ζήτημα προσώπων αλλά είναι ένα ζήτημα θεσμών.
Δηλαδή με το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου είναι απολύτως αδύνατον να έχουμε μια ομαλότητα στο χώρο και να έχουμε μια γνήσια ανάπτυξη που επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Αυτό το οποίο απαιτείται είναι ριζικές τομές οι οποίες θα καταλαμβάνουν το σύνολο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου δηλαδή τα σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία των επιτροπών και ομάδων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, τα σχετικά με τη χειραγώγηση, με την ακεραιότητα δηλαδή του παιχνιδιού, με τη διαιτησία, με τα ζητήματα ιδίως τα οποία έχουν να κάνουν με τον εχθροπαθή λόγο και τη μισαλλοδοξία που επικρατεί στο ποδόσφαιρο και εν τέλει το πώς το προϊόν συνολικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου θα αναβαθμιστεί»

Καμία υποβάθμιση της ΕΠΟ

«Προφανώς στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου ελληνικού ποδοσφαίρου θα εξακολουθούν οι Ομοσπονδίες να λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο το οποίο παρέχεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, βεβαίως εάν απαιτηθούν οι οποιεσδήποτε οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές και τις αλλαγές αυτές δεν θα τις εισηγηθούμε εμείς αλλά θα τις εισηγηθούν οι ίδιες οι υπερκείμενες αρχές της ΕΠΟ δηλαδή η FIFA και η UEFA, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι η ελληνική κυβέρνηση η οποία έχει διατρανώσει την πολιτική της βούληση να ενσωματώσει όλες αυτές τις αλλαγές, θα το πράξει με την οικεία νομοθεσία.
Βεβαίως τα ζητήματα που αφορούν την ίδια τη διοίκηση της ΕΠΟ οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να περάσουν μέσα από τα καταστατικά όργανα της ΕΠΟ.
Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως όλοι ότι όταν υπάρχει μια ομόθυμη στάση εκ μέρους της FIFA της UEFA και της ελληνικής πολιτείας είναι αυτονόητο ότι η ΕΠΟ θα πρέπει να αναλογιστεί και τη δική της ευθύνη και να ενσωματώσει τις όποιες αναγκαίες αλλαγές.
Άρα αυτή τη στιγμή δεν πηγαίνουμε στην οποιαδήποτε υποβάθμιση της ΕΠΟ ή τη δημιουργία μιας υπερκείμενης αρχής αλλά θα στηριχτούμε σε θεσμικές αλλαγές οι οποίες απαιτούνται σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία της»

Για το ζήτημα με την αλλαγή ποινών στην πολυιδιοκτησία

«Είναι πάρα πολύ σαφές, εκείνο στο οποίο κάναμε τη νομοθετική παρέμβαση δεν είναι να αλλάξουμε την υποκείμενη παράβαση.
Εξακολουθεί η πολυιδιοκτησία να συνιστά μια αθλητική παραβίαση, τρέψαμε την ποινή του υποβιβασμού σε ποινή αφαίρεσης βαθμών, 5 ως 10 ανά περίπτωση.
Αυτό το οποίο ισχύει είναι ότι εάν προκύψει ένα ζήτημα πολυιδιοκτησίας στα δικαιοδοτικά όργανα τα αθλητικά, πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο, τότε υποχρεωτικώς θα επιβληθεί η συγκεκριμένη ποινή.
Εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση σε αυτή την ποινή τότε είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν καταγγελίας επανέρχεται η ίδια διαδικασία και επαναλαμβάνονται ποινές.
Είναι μια διαδικασία πάρα πολύ ξεκάθαρη, επιβάλλει αναλογικές ποινές και βεβαίως καμία παραβίαση δεν ξεπλένεται»

Για πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το μεταναστευτικό

«Χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο το οποίο παρέχει η συνταγματική μας τάξη για να υπάρχει επιτάχυνση διαδικασιών.
Σε ότι με αφορά το τελευταίο διάστημα υπήρχε εκτενέστατη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.
Έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνηση να συντονιστεί και η περιφέρεια και οι δήμοι.
Ζητήθηκαν αντιπροτάσεις για το πού θα έπρεπε να εγκατασταθούν οι δομές αυτές, υπήρξε μια αληθινά διαβουλευτική στάση εκ μέρους της κυβέρνησης αντ΄αυτού όμως είχαμε στην πραγματικότητα μια απόλυτη άρνηση του φαινομένου εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών.
Αντιλαμβάνεστε ότι όταν η απόφαση που λαμβάνουν οι τοπικές κοινωνίες είναι «κανένας μετανάστης στο νησί. Να μετακινηθούν όλοι στην ενδοχώρα και να μην υπάρχει καμία δομή» άρα ουσιαστικά να αποκλειστούν τα νησιά από οποιονδήποτε μετανάστη, απλά αγνοείται η πραγματικότητα.
Εμείς είπαμε το απλό, θα κλείσουν οι υφιστάμενες δομές που πράγματι σε ορισμένες περιπτώσεις αντίκεινται σε κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας και θα δημιουργηθούν νέες σύγχρονες δομές οι οποίες θα έχουν απόλυτη τάξη, υπό την έννοια ότι θα έχουν χωριστούν κοιτώνες για τις οικογένειες, χωριστούς για τα παιδιά, θα υπάρχουν χώροι αναψυχής, θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί και λατρευτικοί χώροι, θα είναι μια απολύτως τακτοποιημένη κατάσταση και εκεί θα υπάρχουν κανόνες εσωτερικής τάξης με βάσει τους οποίους κανείς δεν θα μπορεί να κάνει ότι νομίζει.
Θα ελέγχεται η είσοδος και η έξοδος και όποιος δεν τηρεί τους κανόνες θα βγαίνει εκτός συστήματος προστασίας του ασύλου.
Μια πολιτική η οποία άλλαξε τελείως το μείγμα σε συνδυασμό βεβαίως με τη νέα νομοθεσία για τις ταχύτατες εκδικάσεις ασύλου κι τις επιστροφές που ήδη έχει ενεργοποιηθεί.
Αυτή είναι μια πολιτική η οποία ευελπιστούμε και είμαι αισιόδοξος ότι θα φέρει σαφέστατη απομείωση των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στα νησιά»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης