Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Η Γερουσία ψηφίζει για την παραπομπή Salvini - Κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας

Ιταλία: Η Γερουσία ψηφίζει για την παραπομπή Salvini - Κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας
Η υπόθεση αφορά τον αποκλεισμό ενός πλοίου με μετανάστες για μέρες ανοιχτά των ιταλικών ακτών όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών
Αντιμέτωπος με την κρίσιμη ψηφοφορία στην ιταλική Γερουσία, η οποία θα κρίνει εάν θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, βρίσκεται ο πρόεδρος της Lega, Matteo Salvini.
Η υπόθεση αφορά τον αποκλεισμό ενός πλοίου με μετανάστες για μέρες ανοιχτά των ιταλικών ακτών όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών.
Σε δικαστήριο της Κατάνια στην Σικελία έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του Salvini για "κατάχρηση εξουσίας και παράνομη κατακράτηση προσώπων", για τον αποκλεισμό πέρυσι το καλοκαίρι 116 μεταναστών σε πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής, το Gregoretti.
 Σε περίπτωση που η Γερουσία αποφασίσει να άρει την ασυλία του, ο Salvini μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών.
Το επίσημο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των 319 μελών της Γερουσίας, στην οποία η Lega και οι σύμμαχοί της αποτελούν μειοψηφία, θα γίνει γνωστό αργότερα σήμερα γύρω στις 20:00 ώρα Ελλάδος.
Στις 25 Ιουλίου του 2019, την ημέρα κατά την οποία περισσότεροι από 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης, το πλοίο Gregoretti επιβίβασε 140 μετανάστες, οι οποίοι είχαν αναχωρήσει από τις λιβυκές ακτές μερικές μέρες νωρίτερα με δύο πλεούμενα και είχαν διασωθεί από την ιταλική ακτοφυλακή.
Κάποιοι μετανάστες κατέστη δυνατό να αποβιβαστούν για ιατρικούς λόγους, αλλά 116 παρέμειναν στο πλοίο σχεδόν για μια εβδομάδα, επειδή δεν έδιδε άδεια για την αποβίβασή τους ο Salvini, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης που είχαν σχηματίσει το κόμμα του, η Lega, και το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S).
Το ιταλικό Σύνταγμα επιτρέπει στο κοινοβούλιο να αποκλείσει τη δίωξη υπουργού αν οι κοινοβουλευτικοί κρίνουν ότι αυτός ενήργησε στο πλαίσιο των καθηκόντων του και προς το ύψιστο συμφέρον του κράτους.
Ωστόσο καθώς η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων σκοπεύει να ψηφίσει την άρση της ασυλίας του, μια δίκη είναι πιθανή.

«Απολύτως ήρεμος» δηλώνει ο Salvini

«Απολύτως ήρεμος», δηλώνει ο Matteo Salvini.
«Είναι δεδομένο ότι το αίτημα για μια δίκη εναντίον μου θα περάσει», δήλωσε ο Salvini.
«Ανυπομονώ να βρεθώ ενώπιον του δικαστηρίου, να κοιτάξω τον δικαστή στα μάτια και να του εξηγήσω ότι η υπεράσπιση των συνόρων της χώρας μου ήταν δικαίωμα και καθήκον μου και όχι ένα έγκλημα», σημείωσε.
Ο Salvini διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η απόφαση να εμποδιστεί η ελεύθερη αποβίβαση των μεταναστών αυτών δεν ήταν ατομική, αλλά συλλογική, καθώς είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση του Giuseppe Conte.
Ο Conte  ωστόσο, ο οποίος ηγείται ξανά από τον Σεπτέμβριο κυβέρνησης, η οποία σχηματίστηκε αυτήν τη φορά από το M5S και το Δημοκρατικό Κόμμα, το κύριο κόμμα της αριστεράς, αμφισβητεί αυτή την εκδοχή των γεγονότων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης