Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω για το μεταναστευτικό - Ήρθε η ώρα των αποφάσεων

Πέτσας: Η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω για το μεταναστευτικό - Ήρθε η ώρα των αποφάσεων
Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο κ. Πέτσας επανάλαβε ότι η κυβέρνηση είχε αναπτύξει το σχέδιό της από το τέλος Νοεμβρίου, το οποίο περιλάμβανε και τις κλειστές δομές
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το σχέδιό της για την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο κ. Πέτσας επανάλαβε ότι η κυβέρνηση είχε αναπτύξει το σχέδιό της από το τέλος Νοεμβρίου, το οποίο περιλάμβανε και τις κλειστές δομές.
«Επί δύο μήνες περίπου, συζητήσαμε με όλους τους τοπικούς φορείς, με τις
δημοτικές Αρχές, με όλους τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι, για να γίνουν αυτές οι κλειστές δομές. Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι θα κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές που υπάρχουν σήμερα, αλλά να μην υπάρξουν  κλειστές.
Εξαντλήσαμε τον διάλογο επί δύο μήνες. Κάποια στιγμή, όμως, ήρθε η ώρα των αποφάσεων.
Δεν μπορεί ο διάλογος να διαιωνίζεται και να είναι άλλοθι αδράνειας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Επομένως, πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε να γίνουν οι κλειστές δομές σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες περιλαμβάνουν και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
Έχουμε πει ότι στις κλειστές δομές θα μπαίνουν αυτοί οι οποίοι έρχονται για πρώτη φορά, προκειμένου να γίνεται πιο εύκολα η ταυτοποίησή τους, αυτοί οι οποίοι έχουν επιδείξει κάποια παραβατική συμπεριφορά και αυτοί που δεν δικαιούνται άσυλο και είναι έτοιμοι για επιστροφή.
Οι περιοχές στις οποίες δημιουργούνται οι κλειστές δομές είναι σχετικά απομακρυσμένες, χωρίς κάποια ιδιαίτερη εμπορική αξία, είναι μάλλον απαξιωμένες. Επομένως, αυτή τη στιγμή με την επίταξη τι κάνουμε;
 Δεν δημεύουμε την περιοχή.
 Επιτάσσουμε τις συγκεκριμένες εκτάσεις για ένα χρονικό διάστημα τριών ετών, για το οποίο θα καταβάλλει ενοίκιο το Ελληνικό Δημόσιο.
Άρα, αυτός ο οποίος θα δει την περιουσία του, το ακίνητό του να γίνεται χώρος για αυτή την κλειστή δομή, θα έχει ένα εισόδημα για αυτό το χρονικό διάστημα.
Κάποια
στιγμή, όμως, έπρεπε να πάρουμε τις αποφάσεις.
Η ώρα των αποφάσεων ήρθε.
 Δεν είναι η περίοδος των διαπιστώσεων, αλλά των λύσεων», εξήγησε ο κ. Πέτσας, απαντώντας στις αντιδράσεις για την επίταξη ακινήτων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμηνύει ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω.
«Έχουμε μια καλή συνεργασία και με τον Περιφερειάρχη και με τους Δημάρχους και με τους τοπικούς φορείς.
Το θέμα των κλειστών δομών δεν είναι το μόνο που μας απασχολεί.
Υπάρχουν πάρα πολλά άλλα θέματα να λύσουμε.
Θέματα υποδομών, θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και την παιδεία, θέματα αξιοποίησης των πόρων που έχουμε εξασφαλίσει, τα 50 εκατομμύρια από το πρόγραμμα
“Αλληλεγγύης”.
Έγινε ήδη μια πρώτη εκταμίευση 9,5 εκατομμυρίων από τον κ. Μηταράκη.
Και έχουμε και άλλα πράγματα να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες. Αντιμετωπίζουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα.
Ένα πρόβλημα πολιτικό, που δεν έχει να κάνει με μικροπολιτική αντιπαράθεση.
Οι απόψεις που έχει εκφράσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν απηχούν κανέναν στην κοινωνία.
Επομένως, αυτό που θέλουμε να λύσουμε, είναι το πρόβλημα στο τοπικό επίπεδο, στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, αλλά και στην ενδοχώρα», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης