Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αδύναμο το ΧΑ +0,06% στις 917 μον. με ΟΠΑΠ +4% - Η Πειραιώς άντλησε 500 εκατ στο 5,5% - Σε νέο ιστορικό χαμηλό το 10ετές ομόλογο, στο 0,96%

Αδύναμο το ΧΑ +0,06% στις 917 μον. με ΟΠΑΠ +4% - Η Πειραιώς άντλησε 500 εκατ στο 5,5% - Σε νέο ιστορικό χαμηλό το 10ετές ομόλογο, στο 0,96%
O Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να διατηρήσει τα επίπεδα των 920 μονάδων ενώ δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο να διασπάσει το οχυρό των 900 μονάδων
(upd16) Σταθεροποιητικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 917 μονάδες, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, δηλώνοντας για μια ακόμη συνεδρίαση την αδυναμία της.
Αναμενόμενη ήταν η συμπεριφορά των επενδυτών καθώς  έσπευσαν να κατοχύρωσουν τα χθεσινά τους κέρδη καθώς δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για να οδηγηθεί η αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.

Εξαίρεση, ήταν τα κέρδη της Alpha Bank +2,6% και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 οι ΟΠΑΠ +3,84% και ΑΔΜΗΕ +3,67% ενώ ο τζίρος ενισχύθηκε με την συμμετοχή των πακέτων.
Ο βασικός κίνδυνος της αγοράς είναι ότι οι 900 μονάδες που αποτελούν τεχνικό και κυρίως ψυχολογικό σημείο στήριξης μπόρεί να διασπαστούν καθοδικά υπό προυποθέσεις.

Πρακτικά είναι ορατές οι 880 μονάδες.
Εν τω μεταξύ σήμερα το βράδυ θα ανακοινωθεί η τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών με το βασικό σενάριο να μην υπάρχουν αλλαγές στους ελληνικούς δείκτες.
Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να καταγράφουν ιστορικά χαμηλά με το 10ετές στο 0,96% και πώληση 0,95%.
Το ιταλικό 10ετές κινείται στο 0,93% με το μεταξύ spread στις 3 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια βρίσκεται σε χαμηλά 13 ετών και διαπραγματεύεται στις 98 μονάδες βάσης ή 0,98% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5060 μονάδες βάσης από 4696 μονάδες βάσης
Από την άλλη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζουν ανοδικά, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 σε νέο ιστορικό ρεκόρ, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση και τον Dax στην Γερμανία στο +0,85%, καθώς οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι ότι οι κινεζικές αρχές θα καταφέρουν να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Στα 4,5 δισ. ευρώ έφτασαν οι προσφορές στο ομολογιακό Tier II, μειωμένης εξασφάλισης, της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,5%, σε σχέση με το 9,75% που είχε πετύχει στην πρώτη ομολογιακή έκδοση.
Η υπερκάλυψη άγγιξε τις 9 φορές το ζητούμενο ποσό ή 4,5 δισεκ. ευρώ.
Στα της ελληνικής αγοράς, στις τράπεζες ξεχώρισε η Alpha Bank με κέρδη +2,60% και ακολούθησαν Πειραιώς +1,27%, Εθνική +0,92% και Eurobank + 0,63%
Αξιοσημείωτος ήταν για μια ακόμη συνεδρίαση ο όγκος συναλλαγών της Eurobank καθώς καλύψε το 80% σχεδόν του συνολικού όγκου των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων και αφορούσαν αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων σπό το Capital Group.

Εν τω μεταξύ, σε μείωση της short θέσης του στην Eurobank προχώρησε το Oceanwood, στο 0,62% από 0,75% προηγούμενως.
Παράλληλα, στα μη τραπεζικά blue chips, ισχυρά κέρδη κατέγραψαν ΟΠΑΠ +3,84% και ΑΔΜΗΕ +3,67% ...ενώ πιέσεις ασκήθηκαν σε Jumbo -2,79%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Motor Oil.
Την άντληση, μέσω ομολογιακού δανείου, 350 εκατ. ευρώ θα επιδιώξει στις αρχές Μαρτίου η Lamda Development κάνοντας το τρίτο βήμα για την κάλυψη των απαιτούμενων κεφαλαίων για επενδύσεις της πρώτης πενταετίας στο Ελληνικό.
Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να αποτελεί πηγή ανησυχίας, όχι με όρους 2015 όπου κρινόταν η επιβίωση του κλάδου λόγω κεφαλαιακής ανεπάρκειας αλλά ακόμη οι τράπεζες στην Ελλάδα αναζητούν την κεφαλαιακή τους ταυτότητα και την επιχειρηματική τους στρατηγική...
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών είναι το πρωτεύον θέμα που απασχολεί τις διοικήσεις και το γεγονός αυτό αποδεικνύεται  ότι προβαίνουν σε εκδόσεις ομολογιακών μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 .
Οι τράπεζες θα έχουν αντλήσει 2,5 δισεκ. κεφάλαια μέσω ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 καθώς το κεφαλαιακό μαξιλάρι μηδενίζεται λόγω εξυγίανσης των προβληματικών ανοιγμάτων ενώ στη παρούσα φάση είναι μονόδρομος καθώς
η ορθή λύση των αυξήσεων κεφαλαίων είναι αδύνατη καθώς δεν υποστηρίζεται από τους βασικούς μετόχους
Το βασικό θέμα και το πιο σπουδαίο είναι ότι καμία αύξηση κεφαλαίου δεν μπορεί να καλυφθεί εάν πρωτίστως δεν διασφαλιστεί ποιοι θα την καλύψουν.
Εν τω μεταξύ, το ράλι στα ομόλογα με επιτόκια δανεισμού πλησίον του 1%  στην 10ετία είναι προφανές ότι δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες, καθώς ακολουθούν την γενική τάση των ομολόγων της ευρωζώνης λόγω ποσοτικής χαλάρωσης.
Αυτό που συμβαίνει στα ελληνικά ομόλογα είναι μια κατασκευασμένη και χειραγωγούμενη φούσκα η οποία συντηρείται από την ΕΚΤ αλλά δεν δικαιολογείται.
Η αλήθεια είναι για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε καθεστώς QE ή ποσοτική χαλάρωση θα πρέπει η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα γεγονός που υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί στα μέσα του 2021

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,78% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,18%.
Περί τις 12:30 με αγοραστιστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στη δεικτοβαρή Alpha Bank +2,21% o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,79% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +0,58%. 
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 839,96 μονάδες με άνοδο+1,48%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,06% στις 917 μονάδες έχοντας υψηλό στις 922,30 μονάδες και χαμηλό στις 917,56 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και  στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 77,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 18,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 44,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 30,31 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 18,4 εκατ. ευρώ και όγκου 13,7 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 12,85 εκατ. τεμάχια αξίας 10,31 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 225 χιλ. τεμάχια αξίας 3 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 152,1 χιλ. τεμάχια αξίας 1,80 εκατ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ 65 χιλ. τεμάχια αξίας 479 χιλ. ευρώ, η Aegean 150 χιλ. τεμάχια αξίας 1,28 εκατ.ευρώ, η ΑΔΜΗΕ 169 χιλ. τεμάχια αξίας 423 χιλ. ευρώ, η Jumbo 33 χιλ. τεμάχια αξίας 610 χιλ. ευρώ  και η Autohellas 45,5 χιλ. τεμάχια αξίας 371 χιλ. ευρώ..

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 917 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 930 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι 890 και οι 870 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 839 μονάδες διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 830 μονάδων και ακολουθούν οι 850 και οι 880 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 800 μονάδες και ακολουθούν οι 790 και οι 780 μονάδες.

Παρά τις θετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης , η οικονομία έχει φτάσει στα όριά της....

Η ελληνική κυβέρνηση έχει φθάσει στα όρια της καθώς οι καλές τις προθέσεις και οι θετικές της πρωτοβουλίες για την οικονομία έφθασαν στα όρια τους.
Δεν αποκλείεται προσεχώς να ξεκινήσει μια περίοδος διαψεύσεων σε 9 βασικά μέτωπα.
1)Η πιθανότητα αλλαγών στο πρωτογενές πλεόνασμα είναι  σχεδόν μηδενική.
2)Το ΑΕΠ θα κινηθεί πέριξ της ζώνης του 2,5% αλλά δεν θα είναι επιτεύξιμος ο στόχος του 4%.
3)Το ράλι στα ομόλογα με επιτόκια δανεισμού έως 0,99% στην 10ετία είναι προφανές ότι δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.
4)Διάχυτη είναι η αδυναμία στο ελληνικό χρηματιστήριο να κινηθεί υψηλότερα
5) Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να αποτελεί πηγή ανησυχίας, όχι με όρους 2015 όπου κρινόταν η επιβίωση του κλάδου λόγω κεφαλαιακής ανεπάρκειας αλλά ακόμη οι τράπεζες στην Ελλάδα αναζητούν την κεφαλαιακή τους ταυτότητα και την επιχειρηματική τους στρατηγική.
6)Οι ελληνικές επιχειρήσεις όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης δεν προχώρησαν σε επενδυτικές κινήσεις με στόχο την ανάπτυξη τους.
7)Κεφαλαιώδες θέμα θα αποδειχθούν οι χειρισμοί της κυβέρνησης μετά την άρση της προστασίας πρώτης κατοικίας.
8)Η κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει αποτελεσματικότητα στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.
9)Η κατάσταση με την Τουρκία επιδεινώνεται και ο κίνδυνος τελικώς η Ελλάδα να αποδεχθεί συν-εκμετάλλευση του Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου με τους Τούρκους προβάλλει σαν εφιάλτης, θα αποτελεί πράξη ατιμωτική για τα συμφέροντα της πατρίδας.

Η επικαιρότητα

Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται η παγκόσμια κοινότητα σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού (από χθες έχει και επισήμως την ονομασία COVID-19) και τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει τόσο στην παγκόσμια υγεία και οικονομία.
Ασφαλείς εκτιμήσεις μέχρι στιγμής δεν μπορούν να γίνουν σε κανένα από τα δύο επίπεδα.
Οι μεν επιδημιολόγοι διαφωνούν σχετικά με το κατά πόσο είναι κοντά η κορύφωση της έξαρσης της επιδημίας, οι δε οικονομολόγοι και αναλυτές δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν με ασφάλεια σε τι βαθμό θα πληγεί η κινεζική και κατ’επέκταση παγκόσμια οικονομία.
Και ενώ ο αρχικά αισιόδοξος Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει πλέον λόγο για «πολύ σοβαρή απειλή για τον πλανήτη», τα νέα από την εξέλιξη του ιού είναι αισιόδοξα, καθώς το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσαν οι κινεζικές αρχές καταγράφηκαν τα λιγότερα νέα κρούσματα από τις 30 Ιανουαρίου.
Όπως έγινε γνωστό, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 97 θάνατοι με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να ανέρχεται σε 1.115, εκ των οποίων οι 1.113 έχουν καταγραφεί στην Κίνα και οι άλλοι δύο σε Φιλιππίνες και Χόνγκ Κόνγκ, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τα 44.000.
Με δυο σενάρια για τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα καταρτίζεται το νέο Μεσοπρόθεσμο που θα καταθέσει η κυβέρνηση τέλος Απριλίου/αρχές Μαΐου του 2020 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Είναι αυτό που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, αφού το νέο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα εκτείνεται ώς το 2024, δηλαδή θα αφορά την τετραετία 2021-2024.
Σε χθεσινή του εγκύκλιο 11/2 ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης δίνει οδηγίες στα υπουργεία και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης να συντάξουν το νέο Μεσοπρόθεσμο πατώντας πάνω στο βασικό σενάριο που προβλέπει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ώς το 2022.
Και αυτό επειδή το τοπίο είναι ακόμη θολό και θα παραμείνει έτσι μέχρι το φθινόπωρο που θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2021 (το προσχέδιό του πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 5 Οκτωβρίου και το τελικό σχέδιο στις 21 Νοεμβρίου) και το θέμα των πλεονασμάτων θα επανέλθει στο προσκήνιο.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (12/2) οι αγορές της Ασίας, διευρύνοντας την άνοδο που σημειώθηκε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι η έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές.
Ειδικότερα, ο δείκτης  Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,74%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,87%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με κέρδη +0,87% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,69%
 
Συνεχίζονται τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ διαπραγματεύονται τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να παρακολουθούν την εξέλιξη του κορωνοϊού, την ώρα που η Κίνα προχωρά σε ενέσεις ρευστότητας, στη μάχη κατά της μετάδοσης του ιού.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,85%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,75%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,70%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,50% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +0,50%
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +0,70%, ο S&P στο +0,40%, ο Nasdaq στο +0,40% ενώ κέρδη +0,48% καταγράφει το ETF GREC (9,39 δολ.)

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων της Eurobank - Ξεχώρισε η Alpha Bank

Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες με την Alpha Bank να ξεχωρίζει με κέρδη +2,6% ενώ ικανοποιητικός ήταν όγκος συναλλαγών εάν συμπεριλάβουμε τα πακέτα της Eurobank που συνεχίστηκαν και σήμερα .
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα  2,9470 ευρώ, με άνοδο +0,92%, με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,70 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8540 ευρώ με άνοδο +2,60% με όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,86 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,18 ευρώ με άνοδο +1,27% με όγκο 493 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,80 ευρώ, με άνοδο +0,63% με όγκο 24,18 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,97 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,31 ευρώ, με άνοδο +3,80% και με κεφαλαιοποίηση 585 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,37 ευρώ, με άνοδο +0,41% και όγκο 211 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 171 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,00 ευρώ, με άνοδο +0,38% και κεφαλαιοποίηση 318 εκατ. ευρώ.

Με μεικτές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ....
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Jumbo, ΓΕΚΤΕΡΝΑ,  Motor Oil.
H Coca Cola έκλεισε στα 33,21 ευρώ, με πτώση -0,09% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,29 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε  στα 13,71 ευρώ, με πτώση -1,15% και αποτίμηση 6,58 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε  στα 4,1920 ευρώ, με άνοδο +1,26% και αποτίμηση 973 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε  στα 2,54 ευρώ, με άνοδο +3,67% και κεφαλαιοποίηση 589 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε  στα 11,90 ευρώ με άνοδο +3,84% και αποτίμηση 3,98 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,06 ευρώ, με πτώση -0,66% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε  στα 7,88 ευρώ με άνοδο +0,64% και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 18,70 ευρώ, με πτώση -1,73% και κεφαλαιοποίηση 2,07 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,40 ευρώ με πτώση -1,05% και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε  στα 18,50 ευρώ με πτώση -2,79% και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε  στα 7,52 ευρώ, με άνοδο +1,48% και κεφαλαιοποίηση 801 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,84 ευρώ, με άνοδο +1,21% και κεφαλαιοποίηση στα 304 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1236 ευρώ, με πτώση -1,59% και κεφαλαιοποίηση 116 εκατ. ευρώ.

Νέα ιστορικά χαμηλά για τα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,96% και το νέο 15ετές στο 1,53%

Νέα ιστορικά χαμηλά καταγράφονται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα όπως φαίνεται η Ελλάδα θα ακολουθεί πιστά σε όλη την καμπύλη αποδόσεων τα ιταλικά ομόλογα.
Να σημειωθεί ότι η HSBC υποστηρίζει ότι το μεγάλο ράλι στα ελληνικά ομόλογα έχει συντελεστεί και πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα 7ετή και 10ετή ομόλογα.  
Ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα χωρίς όρια από αρχές Μαρτίου 2020.
Όμως η δήλωση της Lagarde περί εισόδου στην ποσοτική χαλάρωση των ελληνικών ομολόγων σύντομα είναι σημειολογική.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εάν πρώτα δεν αναβαθμιστούν σε επενδυτική βαθμίδα κάτι που αναμένεται σε βάθος τουλάχιστον ενός έτους μετά τα μέσα του 2021.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,53% λόγω αγοραστικών παρεμβάσεων.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει – ήταν έκπληξη το ράλι στις 27/1, 10 και 12/2/2020 - θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,96% με το ιστορικό χαμηλό στις 12 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,97% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,93%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,96% με το αμερικανικό 10ετές 1,62% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 3 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 68 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,47 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,13% και απόδοση πώλησης 0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,81 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,91 μονάδες βάσης και απόδοση 0,30% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,29%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,79 μονάδες βάσης και απόδοση 0,39% με το ιστορικό χαμηλό 0,39% στις 12 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,62%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,29  μονάδες βάσης και απόδοση 0,84% με απόδοση αγοράς 0,86% και απόδοση πώλησης 0,82%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 125,15 μονάδες βάσης και απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,94%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,96%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,66 μονάδες βάσης και απόδοση 1,38%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 104,55 μονάδες βάσης και 1,53% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 134,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,64%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 143,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,79%.
Το ιστορικό χαμηλό 1,79% σημειώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2020.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 134 μονάδες βάσης από 141 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 98 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5060 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,98% ή 98 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα 12 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,93%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 12/2/2020 στο -0,38% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,10% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,28% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,29% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,93% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,57%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης