Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Greenpeace: Στα 8 δισ. δολ. το κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ημερησίως

tags :
Greenpeace: Στα 8 δισ. δολ. το κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ημερησίως
Η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ινδία φέρουν το υψηλότερο οικονομικό κόστος της ραγδαίας ρύπανσης
Η ατμοσφαιρική ρύπανση από την καύση ορυκτών καυσίμων προκαλεί οικονομικές απώλειες 8 δισ. δολαρίων την ημέρα, σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace.
Αυτό είναι περίπου 3,3% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ή 2,9 τρισ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με την έκθεση της Greenpeace και του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα.
Η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ινδία φέρουν το υψηλότερο οικονομικό κόστος της ραγδαίας ρύπανσης, με εκτιμώμενα 900 δισ. δολάρια, 600 δισ. δολάρια και 150 δισ. δολάρια ετησίως αντίστοιχα.
Image
Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να βλάπτει δισεκατομμύρια ανθρώπους σε καθημερινή βάση, παρά τις προσπάθειες ορισμένων χωρών και εταιρειών να πιέσουν για μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καθαρότερα καύσιμα.
Η καύση του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου προκαλεί προβλήματα υγείας και πιθανότατα θα οδηγήσει σε 4.5 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ανά τον κόσμο κάθε χρόνο, με 40.000 παιδιά να πεθαίνουν πριν από τα πέμπτα γενέθλιά τους λόγω της έκθεσης σε σωματίδια λεπτόκοκκου σκόνης.
«Κάθε χρόνο, η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα ορυκτά καύσιμα αφαιρούν εκατομμύρια ζωές, αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρκίνου του πνεύμονα και άσθματος και μας κοστίζει τρισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Minwoo Son, της Greenpeace East Asia.
"Αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα που γνωρίζουμε πώς να λύσουμε, με τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη σταδιακή κατάργηση των πετρελαιοκίνητων και βενζινοκίνητων αυτοκινήτων και την ανάπτυξη των δημόσιων συγκοινωνιών".
Η σταδιακή κατάργηση της υπάρχουσας υποδομής άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου και η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, δήλωσε η Greenpeace.
Ελλείψει προσπαθειών για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η γη θα μπορούσε να ζεσταθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050, μειώνοντας το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 2,5% με 7,5%, σύμφωνα με την Oxford Economics.
Το οικονομικό κόστος αντιμετώπισης του μολυσμένου αέρα είναι το αποτέλεσμα αναπνευστικών και μη μεταδοτικών ασθενειών, καθώς και η οικονομική αποτίμηση των χρόνων ζωής που χάθηκαν λόγω πρόωρου θανάτου, δήλωσε η Greenpeace.
Οι θάνατοι των παιδιών και των νέων φέρνουν οικονομικό κόστος χάρη στη χαμένη συμβολή στην κοινωνία και στην οικονομία, η οποία μπορεί να είναι μεγάλη, ανέφερε.
Σε σύγκριση με άλλους ρύπους, όπως το όζον και το διοξείδιο του αζώτου, το PM 2,5 οδηγεί σε μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υγεία και κόστος λόγω αυξημένων απουσιών από την εργασία, ενώ τα έθνη με μεγάλους πληθυσμούς έχουν κατά κανόνα πιο βαρύ φορτίο απόλυτου κόστους, σύμφωνα με την έκθεση.
Το 2019, περίπου το 91% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε σε μέρη όπου τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης υπερέβαιναν τις κατευθυντήριες γραμμές που ορίστηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης