Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δημοσκόπηση: Οι Έλληνες ανησυχούν για τον κορωνοϊό - Το 60% θεωρεί ανέτοιμο το ΕΣΥ

Δημοσκόπηση: Οι Έλληνες ανησυχούν για τον κορωνοϊό - Το 60% θεωρεί ανέτοιμο το ΕΣΥ
Το 60% των Ελλήνων κρίνουν ότι η χώρα μας και το ΕΣΥ δεν είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη κρίση, από την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού - Το 55% ανησυχεί πολύ για την μέχρι στιγμής εξάπλωση
Ιδιαίτερα ανήσυχοι δηλώνουν οι Έλληνες στο ενδεχόμενο του να φτάσει ο κορωνοϊός στη χώρα μας, καθώς μετά από έρευνα που έγινε, το 60% των Ελλήνων ανέφεραν πως θεωρούν ανέτοιμο το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) να διαχειριστεί μια εξάπλωση.
Ειδικότερα, η πλειονότητα των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Interview, κρίνουν ότι η χώρα μας και το εθνικό σύστημα υγείας δεν είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη κρίση, από μια εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου σε πανελλαδικό δείγμα 705 ατόμων (ηλικίας 17 ετών και άνω), εστιάζει στην αντιμετώπιση του ζητήματος του κορωνοϊού από την ελληνική κοινή γνώμη, αναδεικνύοντας ακόμη και την άποψη των ερωτώμενων για τα πιθανά αίτια εξάπλωσης του ιού αυτή την χρονική περίοδο.

Πρόθυμοι οι περισσότεροι να μπουν σε καραντίνα

Ειδικότερα, το 55% ανησυχεί πολύ/αρκετά για την μέχρι στιγμής εξάπλωση του κορωνοϊού, έναντι του 45% που ανησυχεί λίγο/καθόλου.
Στην ερώτηση για την ετοιμότητα και τον βαθμό ανταπόκρισης της χώρας και του εθνικού συστήματος υγείας απέναντι σε μία ενδεχόμενη «εισβολή» του ιού και στην Ελλάδα, το 60%, όπως προαναφέρθηκε, κρίνει ότι δεν υπάρχει η σχετική ετοιμότητα και το 40% ότι υπάρχει.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα θα ήταν διατεθειμένοι να πειθαρχήσουν σε ποσοστό 85% εάν θα έπρεπε να τους επιβληθεί καραντίνα 15 ημερών (με παραμονή στο σπίτι ή σε κάποια δομή υγείας), ενώ μόλις το 15% δεν θα πειθαρχούσε.

Τα ατομικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από τους ερωτηθέντες

Παρόλο που η έρευνα καταγράφει ανησυχία για την εξάπλωση του ιού, εντούτοις το 68% απαντά πως προσέχει και πλένει τα χέρια του με την ίδια συχνότητα, όπως και στο παρελθόν, (ως προληπτικό μέτρο), έναντι του 32% που ομολογεί ότι πλένει τα χέρια του συχνότερα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση των ερωτώμενων σε μία ερώτηση με πολλαπλές τιθέμενες επιλογές απάντησης, όσον αφορά στα αίτια που ο ιός εξαπλώνεται αυτή την περίοδο.

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τον κοροναϊό

Έτσι, το 30% απαντά ότι ο κορωνοϊός είναι τόσο διαδεδομένος και επικίνδυνος που δικαιολογείται το γεγονός να είναι πρώτη είδηση, το 25% δηλώνει πως ο ιός είναι ένα νέο μέσο για έναν καινούργιο οικονομικό πόλεμο μεταξύ ισχυρών οικονομιών και το 37% απαντά ότι συμβαίνει «λίγο και από τα δύο» παραπάνω ενδεχόμενα (το 8% δεν γνωρίζει/δεν απαντά στην συγκεκριμένη ερώτηση).
 
Το πρώτο ύποπτο κρούσα στην Αθήνα

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό μέσα στο βράδυ θα βγουν αποτελέσματα από τις πρώτες εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη ύποπτο κρούσμα στο «Αττικόν» το απόγευμα της Τρίτης 11/2.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, πρόκειται για έναν 33χρονο Κινέζο που μετήχθη στο νοσοκομείο «Αττικόν» με την υποψία πως έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊο.
Ο άνδρας έχει ταξιδέψει πρόσφατα από την Κίνα στη χώρα μας.
Μεταφέρθηκε από το Ιατρικό Φαλήρου μετά από ύποπτα συμπτώματα
Ο 33χρονος παρουσιάστηκε ο ίδιος αρχικά  στο Ιατρικό Φαλήρου και από εκεί ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται για την αντιμετώπιση ύποπτων κρουσμάτων κοροναϊού.
Ο άνδρας μεταφέρθηκε στη συνέχεια από ειδικά διαμορφωμένο ασθενοφόρο και τους διασώστες με τις ειδικές στολές στο «Αττικόν».
Αμέσως, σήμανε συναγερμός στο Τμήμα Επειγόντων του θεραπευτηρίου, όπου ελήφθησαν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα σε περίπτωση κορωνοϊού.
Στο νοσοκομείο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, καθώς το ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ έχει οριστεί με εντολή του Υπουργείου Υγείας ως Κέντρο αναφοράς για την υποδοχή των πρώτων ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται επίσης στην παροχή ιατρικής φροντίδας και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων από τον κορωνοϊό.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης