Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Σε καλή πορεία η αμερικανική οικονομία – Κίνδυνοι από εμπόριο και κορωνοϊό

Powell (Fed): Σε καλή πορεία η αμερικανική οικονομία – Κίνδυνοι από εμπόριο και κορωνοϊό
Σε επαγρύπνηση για το θέμα του κορωνοϊού βρίσκεται η Fed, τόνισε ο Powell
Οι αναταραχές στο εμπόριο, αν και έχουν υποχωρήσει και φυσικά η επιδημία του κορωνοϊού αποτελούν δύο από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για την αμερικανική οικονομία, όπως τόνισε ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, μιλώντας στην Οικονομική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Αναφερόμενος στα δύο παραπάνω ζητήματα ο κ. Powell τόνισε ότι «Ορισμένες από τις αβεβαιότητες γύρω από το εμπόριο έχουν μειωθεί πρόσφατα, αλλά οι κίνδυνοι για τις προοπτικές παραμένουν.
Συγκεκριμένα, παρακολουθούμε στενά την εμφάνιση του κορωνοϊού, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαταραχές στην Κίνα, οι οποίες μπορούν να μεταδοθούν και στην παγκόσμια οικονομία».

Τρέχουσα οικονομική κατάσταση

Σε ό,τι αφορά την πορεία της αμερικανικής οικονομίας υπογράμμισε «η  οικονομική επέκταση βρίσκεται στο 11ο έτος της και είναι η μεγαλύτερη.
Κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε με μέτριο ρυθμό και η αγορά εργασίας ενισχύθηκε περαιτέρω, καθώς η οικονομία εμφανίστηκε ανθεκτική στις παγκόσμιες αναταραχές που είχαν ενταθεί το περασμένο καλοκαίρι.
Ο πληθωρισμός ήταν χαμηλός και σταθερός, αλλά συνέχισε να λειτουργεί κάτω από το συμμετρικό στόχο 2% της Επιτροπής Ομοσπονδιακής Ανοικτής Αγοράς (FOMC).
Τα κέρδη των εργαζομένων ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 200.000 το μήνα κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους και επιπλέον 225.000 θέσεις εργασίας προστέθηκαν τον Ιανουάριο.
Ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας παρέμεινε πάνω από αυτό που απαιτείται για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για νέους εργαζόμενους που εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό, επιτρέποντας να μειωθεί περαιτέρω το ποσοστό ανεργίας κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.
Το ποσοστό ανεργίας ήταν 3,6% τον περασμένο μήνα και ήταν σχεδόν χαμηλά για μισό αιώνα για περισσότερο από ένα χρόνο.
Τα ανοίγματα εργασίας παραμένουν άφθονα.
Οι εργοδότες είναι όλο και περισσότερο πρόθυμοι να προσλάβουν εργαζόμενους με λιγότερες δεξιότητες και να τους εκπαιδεύσουν.
Ως αποτέλεσμα, τα οφέλη μιας ισχυρής αγοράς εργασίας έχουν γίνει ευρύτερα γνωστά.
Οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται σε κοινότητες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα βρίσκουν νέες ευκαιρίες.
Τα κέρδη από την απασχόληση έχουν ευρεία βάση σε όλες τις φυλετικές και εθνοτικές ομάδες και τα επίπεδα εκπαίδευσης.
Οι μισθοί αυξάνονται, ιδίως για τις θέσεις εργασίας με χαμηλότερες αμοιβές.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με μέτριο ρυθμό κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.
Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών συγκρατήθηκε προς το τέλος του έτους μετά από εντονότερες αυξήσεις, αλλά τα βασικά στοιχεία που υποστηρίζουν τις δαπάνες των νοικοκυριών παραμένουν σταθερά.
Οι επενδύσεις σε κατοικίες εμφανίστηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο, αλλά οι επιχειρηματικές επενδύσεις και οι εξαγωγές ήταν αδύναμες, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό την υποτονική ανάπτυξη στο εξωτερικό και τις εμπορικές εξελίξεις.
Αυτοί οι ίδιοι παράγοντες επηρέασαν τη δραστηριότητα στα εργοστάσια του έθνους, των οποίων η παραγωγή μειώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 και από τότε έχει αλλάξει ελάχιστα.
Η έκθεση νομισματικής πολιτικής του Φεβρουαρίου εξετάζει την πρόσφατη αδυναμία στον τομέα της μεταποίησης.
Ορισμένες από τις αβεβαιότητες γύρω από το εμπόριο έχουν μειωθεί πρόσφατα, αλλά οι κίνδυνοι για τις προοπτικές παραμένουν.
Συγκεκριμένα, παρακολουθούμε στενά την εμφάνιση του κοροναϊού, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαταραχές στην Κίνα που μεταδίδονται στην υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία.

Ο πληθωρισμός έφθασε κάτω από το συμμετρικό στόχο 2% του FOMC για το 2019.
Κατά τη διάρκεια των 12 μηνών μέχρι τον Δεκέμβριο, ο συνολικός πληθωρισμός βάσει του δείκτη τιμών για προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες ήταν 1,6%.
Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τις πτητικές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ήταν επίσης 1,6%.
Κατά τους επόμενους μήνες, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί πλησιέστερα προς το 2%, καθώς οι ασυνήθιστα χαμηλές αναγνώσεις από τις αρχές του 2019 εγκαταλείπουν τον υπολογισμό των 12 μηνών.
Το έθνος αντιμετωπίζει σημαντικές μακροπρόθεσμες προκλήσεις.
Η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού από τα άτομα στα πρώτα έτη εργασίας τους είναι στο υψηλότερο ποσοστό σε περισσότερο από μια δεκαετία.
Ωστόσο, παραμένει χαμηλότερο από ό, τι στις περισσότερες άλλες προηγμένες οικονομίες και υπάρχουν ανησυχητικές ανισότητες στην αγορά εργασίας μεταξύ φυλετικών και εθνοτικών ομάδων και σε περιοχές της χώρας.
Επιπλέον, παρόλο που είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η αύξηση της παραγωγικότητας, η κύρια κινητήρια δύναμη για την αύξηση των μισθών και του βιοτικού επιπέδου μακροπρόθεσμα, έχει αυξηθεί πρόσφατα, οι αυξήσεις της παραγωγικότητας έχουν υπογραφεί καθ 'όλη αυτή την οικονομική επέκταση.
Η εύρεση τρόπων για την αύξηση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού και της αύξησης της παραγωγικότητας θα ωφελήσει τους Αμερικανούς και θα πρέπει να παραμείνει εθνική προτεραιότητα.

Νομισματική πολιτική

Θα στραφώ τώρα στη νομισματική πολιτική.
Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, η FOMC μετατόπισε σε μια περισσότερο ευνοϊκή στάση της νομισματικής πολιτικής για να μετριάσει την οικονομία από την ασθενέστερη παγκόσμια ανάπτυξη και τις εμπορικές εξελίξεις και να προωθήσει την ταχύτερη απόδοση του πληθωρισμού στο συμμετρικό στόχο του 2%.
Μειώσαμε το εύρος στόχων των ομοσπονδιακών κονδυλίων στις συναντήσεις μας τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, φέροντας το τρέχον εύρος στόχων σε 1-1 / 2 έως 1-3 / 4%. Στις επακόλουθες συναντήσεις μας, με ορισμένες αβεβαιότητες σχετικά με το εμπόριο να έχουν μειωθεί και εν μέσω ορισμένων σημείων ότι η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να σταθεροποιηθεί, η επιτροπή άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο πολιτικής.
Η FOMC πιστεύει ότι η σημερινή στάση της νομισματικής πολιτικής θα στηρίξει τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη, την έντονη αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό που θα επιστρέψει στο συμμετρικό στόχο 2% της επιτροπής.
Όσο οι εισερχόμενες πληροφορίες για την οικονομία παραμένουν σε γενικές γραμμές συνεπείς με αυτές τις προοπτικές, η σημερινή στάση της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει ενδεδειγμένη.
Φυσικά, η πολιτική δεν είναι σε προκαθορισμένη πορεία.
Αν προκύψουν εξελίξεις που προκαλούν μια ουσιαστική επανεκτίμηση των προοπτικών μας, θα απαντούσαμε αναλόγως.
Λαμβάνοντας μια πιο ευρεία εικόνα, σημειώθηκε πτώση κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους στο επίπεδο των επιτοκίων που συνάδει με τις σταθερές τιμές και την οικονομία που λειτουργεί με το πλήρες δυναμικό της.
Αυτό το περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου μπορεί να περιορίσει την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να μειώσουν επαρκώς τα επιτόκια των πολιτικών ώστε να στηρίξουν την οικονομία κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης.
Με αυτή την ανησυχία, πραγματοποιούμε μια ανασκόπηση της στρατηγικής, των εργαλείων και των πρακτικών επικοινωνίας της νομισματικής μας πολιτικής. Η δημόσια δέσμευση βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας.

Στήριξη από δημοσιονομική πολιτική

Ακολουθώντας το παράδειγμα της επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde και ο κ. Powell τόνισε την ανάγκη και η δημοσιονομική πολιτική να συμβάλει ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για καλύτερη ανάπτυξη.
«Το σημερινό περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου σημαίνει επίσης ότι θα ήταν σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική να βοηθήσει στην υποστήριξη της οικονομίας εάν αποδυναμωθεί.
Η τοποθέτηση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού σε βιώσιμη πορεία, όταν η οικονομία είναι ισχυρή, θα βοηθούσε να εξασφαλίσει ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής θα έχουν το περιθώριο να χρησιμοποιούν τη δημοσιονομική πολιτική για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της οικονομίας κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης.
Ένας πιο βιώσιμος ομοσπονδιακός προϋπολογισμός θα μπορούσε επίσης να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας μακροπρόθεσμα.
Τέλος, θα εξετάσω σύντομα τις προγραμματισμένες τεχνικές μας ενέργειες για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής.
Η Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής του Φεβρουαρίου παρέχει λεπτομέρειες για τις μέχρι σήμερα λειτουργίες μας. Τον περασμένο Οκτώβριο, η FOMC ανακοίνωσε σχέδιο αγοράς κρατικών ομολόγων και διεξαγωγή συμφωνιών επαναγοράς.
Αυτές οι ενέργειες αποδείχθηκαν επιτυχείς όσον αφορά την παροχή άφθονης προσφοράς αποθεμάτων στο τραπεζικό σύστημα και τον αποτελεσματικό έλεγχο του ποσοστού των ομοσπονδιακών κεφαλαίων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης