Τελευταία Νέα
Παλμός της Αγοράς

Kraemer (S&P): Πρέπει να αποφύγουμε μία τυχαία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη - Ποιες οι συνέπειες της "δραχμοποίησης"...

tags :
Kraemer (S&P): Πρέπει να αποφύγουμε μία τυχαία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη - Ποιες οι συνέπειες της
Μία στις τρεις είναι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εκτιμά ο επικεφαλής αξιολογήσεων της Standard & Poor’s για την περιοχή της ευρωζώνης, Moritz Kraemer, ο οποίος σε άρθρο του στους Financial Times κάνει λόγο για ένα εξαιρετικά αβέβαιο αποτέλεσμα ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον Kraemer, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη μπορεί να προκληθεί τυχαία. Μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απορρίπτει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, που ενδεχομένως να προκύψει από τις εκλογές, μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της εξωτερικής οικονομικής βοήθειας.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όπου η οικονομική συρρίκνωση θα επιδεινωθεί, η ανεργία θα αυξηθεί και η πολιτική και κοινωνική κρίση θα χειροτερεύσει. Και όπου επικρατεί  η απελπισία, τότε οι λαϊκίστικες προτάσεις όπως είναι και η έξοδος από το ευρώ, ενδεχομένως να περάσουν, υποστηρίζει ο ίδιος.
Ο Kraemer αποτιμά στο άρθρο του το κόστος επιστροφής στην δραχμή, επισημαίνοντας ότι η υιοθέτηση ενός εθνικού νομίσματος είναι πιθανό να έχει μεγάλο κόστος για τον ελληνικό πληθυσμό. Όπως υποστηρίζει, παρότι προσωρινά θα ωφεληθούν οι εξαγωγές, δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει κανένα από τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ενώ παραδεχόμενος ότι ένα μορατόριουμ της εξυπηρέτησης του εξωτερικού χρέους, θα βελτιώσει το ταμειακό έλλειμμα μέσω της μείωσης των εξωτερικών πληρωμών, υπογραμμίζει ότι το εναπομείναν εμπορικό έλλειμμα ίσως αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να χρηματοδοτηθεί. Επίσης, παρά την υποτιμημένη δραχμή, ο τουρισμός δεν θα μπορέσει να προσφέρει  να προσφέρει αυξημένα έσοδα.
Η επιστροφή στη δραχμή θα προκαλέσει μαζική φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, προειδοποιεί ο Kraemer, τονίζοντας παράλληλα ότι θα οδηγήσει σε ένα κύμα χρεοκοπιών, προσωπικών και εταιρικών, ενώ εάν σταματήσει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η Ελλάδα μπορεί να δυσκολευτεί να καλύψει ακόμα και βασικές της ανάγκες όπως είναι τα τρόφιμα, η ενέργεια και η φαρμακευτική περίθαλψη.
Σε αυτή την περίπτωση ο Κraemer εκτιμά ότι καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης δεν θα ακολουθήσει την Ελλάδα στην αποχώρηση από το ευρώ, καθώς οι συνέπειες της «δραχμοποίησης» θα οδηγήσουν τις υπόλοιπες χώρες να ενισχύσουν τις προσπάθειες προσαρμογής τους, ώστε να αποφύγουν τις συνέπειες, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ θα τις υποστηρίξουν για να αποφύγουν και άλλες αποχωρήσεις από την ένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης