Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η επίδραση του SARS στην οικονομία της Κίνας, σε 4 γραφήματα - Τι ισχύει για τον κορωνοϊό

Η επίδραση του SARS στην οικονομία της Κίνας, σε 4 γραφήματα - Τι ισχύει για τον κορωνοϊό
Ο νέος κορωνοϊός και ο SARS προέρχονται από την ίδια οικογένεια ιός που συνήθως επηρεάζουν ζώα, αλλά κάποιες φορές μπορούν να εξαπλωθούν και σε ανθρώπους
Ο νέος κορωνοϊός συγκρίνεται συχνά με τον SARS, που επίσης εμφανίστηκε στην Κίνα τον Νοέμβριο του 2002 πριν να εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες χώρες.
Οι δύο ασθένειες προέρχονται από την ίδια οικογένειας ιός που συνήθως επηρεάζουν ζώα αλλά κάποιες φορές μπορούν να εξαπλωθούν και σε ανθρώπους.
Οι επενδυτές και οι αναλυτές, συχνά, συγκρίνουν τους δύο ιούς για να υπολογίσουν την ενδεχόμενη επίδραση του κορωνοϊού στην οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό, το CNBC παρουσιάζει τέσσερα γραφήματα που δείχνουν πως ο SARS επηρέασε την κινεζική οικονομία 17 χρόνια πριν.

Οικονομική επιβράδυνση

Κατά την έναρξη του SARS, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας υποχώρησε από 11,1% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2003 σε 9,1% το δεύτερο τρίμηνο.

CH 20200210 China_GDP_Sars.png

Η τότε έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ανέκαμψε τα επόμενα τρίμηνα και τελικά παρουσίασε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 10%, έναντι 9,1% το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ετήσια ανάπτυξη για το 2003 θα μπορούσε να είναι 0,5 με 1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα εάν δεν είχε εμφανιστεί ο SARS.
Αυτή τη φορά, πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι ο νέος κορωνοϊός θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο την ανάπτυξη της Κίνας κατά το α' τρίμηνο του έτους.
Μάλιστα, κάποιες τράπεζες έχουν υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις για την ετήσια ανάπτυξη της Κίνας κατά 0,2 με 0,7 ποσοστιαίες μονάδες για το 2020.

Υποχώρηση στις λιανικές πωλήσεις

Ο τομέας των λιανικών πωλήσεων στην Κίνα ήταν μεταξύ εκείνων που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την επιδημία του SARS.
Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων μετριάστηκε σε 4,3% τον Μάιο του 2003, ο χαμηλότερος ρυθμός που καταγράφηκε ποτέ.

CH 20200210_China_retail_Sars.png

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο τομέας των λιανικών πωλήσεων θα είναι εκείνος που θα πληγεί περισσότερο από την εξάπλωση του κορωνοϊού, κυρίως από τη στιγμή που η κινεζική κυβέρνηση απέκλεισε πόλεις και απαγόρευση τα ταξίδια εντός της χώρας.
Αλλά με βάση την εμπειρία του SARS, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι πωλήσεις στην Κίνα θα μπορούσαν να ανακάμψουν μόλις περιοριστεί ο κορωνοϊός, καθώς οι καταναλωτές θα αρχίσουν πάλι τις αγορές.

Πλήγμα στη βιομηχανική παραγωγή

Η βιομηχανία επίσης δέχθηκε πλήγμα από την επιδημία του SARS, με την αύξηση της παραγωγής να επιβραδύνεται στο 13,7% τον Μάιο, που ήταν η χαμηλότερη αύξηση καταγράφηκε για όλο το 2003.

CH 20200210 China_IP_Sars.png

Ωστόσο, η επιβάρυνση της βιομηχανικής παραγωγή θα μπορούσε να ακόμα πιο σοβαρή με τον κορωνοϊό, καθώς τα εργοστάσια σε πολλές βασικές πόλεις της Κίνας έχουν κλείσει, στην προσπάθεια των αρχών να περιορίσει ιός.
Σύμφωνα με τη Societe Generale, η κορωνοϊός θα τεθεί υπό έλεγχο στα τέλη του α' τριμήνου του 2020, κάτι που θα επιτρέπει στις βιομηχανίες να αρχίσουν να λειτουργούν ξανά.

Σταθερός όγκος εμπορίου

Η αύξηση στις εισαγωγές της Κίνας μετριάστηκε μετά το ξέσπασμα του SARS, αλλά η επέκταση στις εξαγωγές ήταν σταθερή για όλο το 2003.

CH 20200210_China_trade_sars.png

Η παγκόσμια οικονομία βγαίνει από κάμψη το 2001 και το 2002 και η ζήτηση για κινεζικές εξαγωγές κορυφώθηκε με το ξέσπασμα του SARS.
Αυτό βοήθησε την κινεζική οικονομία να ανακάμψει από την επιδημία, σύμφωνα με την Macquarie.
Αλλά οι οικονομολόγοι από την S&P Global Ratings είπαν ότι τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές θα δεχθούν πλήγμα αυτή τη φορά, λόγω της «διαταραχής στην παραγωγή και τη διακοπή της προσφοράς στα εφοδιαστικά δίκτυα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης