Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας λόγω Κίνας και Wall - Στο +0,39% ο Shanghai Composite, ο Kospi +1%

tags :
Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας λόγω Κίνας και Wall - Στο +0,39% ο Shanghai Composite, ο Kospi +1%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κογνκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,17% στις 27.558,75 μονάδες
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη (11/2) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street όσο και από τα μέτρα στήριξης στα οποία προχώρησε η Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα ενισχύθηκε κατά +0,39% στις 2.901,67 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος και για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,37% στις 10.768,63 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κογνκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,17% στις 27.558,75 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +0,78% και τις 11.664,04 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη Kospi στη Νότια Κορέα, σημειώθηκε άνοδος +1% στις 2.223,12 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο +0,61% και τις 7.055,30 μονάδες.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία παρέμεινε σήμερα κλειστός λόγω αργίας, έχοντας υποχωρήσει χθες κατά -0,60% στις 23.685,98 μονάδες.
Στις ΗΠΑ, οι αγορές της Wall Street ολοκλήρωσαν την προηγούμενη συνεδρίαση καταγράφοντας κέρδη, με τον δείκτη Dow Jones να ενισχύεται κατά +0,60% στις 29.276,82 μονάδες.
Μάλιστα, ο δείκτης Nasdaq Composite έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα στο +1,13% και τις 9.628,39 μονάδες, ενώ σε επίπεδα ρεκόρ σκαρφάλωσε και ο δείκτης S&P 500, ο οποίος έκλεισε στο +0,73% και τις 3.352,09 μονάδες.
Νωρίτερα, η Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας προχώρησε στη διάθεση έκτακτων δανείων ύψους 20,4 δισ. γουάν (περίπου 2,92 δισ. δολ.) για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τα οποία προσφέρονται κυρίως στις επιχειρήσεις του βιομηχανικού τομέα, καθώς και για την αγορά υλικών πρόληψης και ελέγχου.
Όπως δήλωσε ο πρέδρος της χώρας, Xi Jinping, «τα θεμελιώδη της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας παραμένουν αμετάβλητα και αντίκτυπος της νέα επιδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία είναι βραχυπρόθεσμος».
«Για την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι η ενίσχυση της στήριξης προς την εγχώρια οικονομία ώστε να περιοριστεί στο πλήγμα από την επιδημία του κορωνοϊού», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes, ο οποίος αναμένει περαιτέρω ενέργειες από την Τράπεζα τις επόμενες ημέρες.
«Ενώ παραμένουν οι αβεβαιότητες γύρω από τον κορωνοϊό, ένα πράγμα στο οποίο μπορεί να βασιστεί κανείς είναι τα μέτρα στήριξης που θα εφαρμόσει η Τράπεζα της Κίνας» πρόσθεσε ο κ. Innes.
Κέρδη καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, το οποίο απομακρύνεται από τα χαμηλά ενός έτους στα οποία υποχώρησε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, δεχόμενο ώθηση από την ανάκαμψη που σημειώθηκε στις αγορές της Ασίας.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +1,26% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 53,94 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει κατά την προηγούμενη συνεδρίαση στα 53,27 δολ. ανά βαρέλι, τα οποία αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του προηγούμενου έτους.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,11% στα 50,12 δολ. ανά βαρέλι, ενώ προηγουμένως η τιμή του είχε διαμορφωθεί στα 49,57 δολ. ανά βαρέλι, τα οποία αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Ιανουαρίου του 2019.
«Ένα ευρύ θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας φαίνεται να έχει ενισχύσει τις τιμές του αργού πετρελαίου», δήλωσε η αναλύτρια αγορών της CMC Markets, Margaret Yang, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η ανάκαμψη είναι ήπια και μπορεί να αποδειχθεί βραχυπρόθεσμη, καθώς η ενεργειακή ζήτηση στην Κίνα είναι πιθανό να παραμείνει μέτρια εξαιτίας των επιπτώσεων από τον ιό».
«Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία θα χρειαστεί να καταλήξουν σε ένα συνεκτικό σχέδιο περικοπών στην παραγωγή τους προκειμένου να ενισχύσουν τις τιμές του πετρελαίου», πρόσθεσε η κα Yang.
Από την πλευρά του, ο αναλυτής του Ned Davis Research, Warren Pies, ανέφερε ότι η έξαρση του κορωνοϊού έχει περιορίσει τη ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα κατά 2 με 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που σημαίνει ότι «η αγορά πετρελαίου κοιτάζει προς την έλλειψη ανάπτυξης στη ζήτηση για το έτος, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται πλέον και το ενδεχόμενο άμεσης συρρίκνωσης της ζήτησης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης