Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αξιωματούχος Υπ. Οικ: Την επόμενη εβδομάδα κλείνει η 5η αξιολόγηση - Στις 26 Φεβρουαρίου η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα

tags :
Αξιωματούχος Υπ. Οικ: Την επόμενη εβδομάδα κλείνει η 5η αξιολόγηση - Στις 26 Φεβρουαρίου η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα
Την ερχόμενη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, συνεδριάζει το Eurogroup
Προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας τοποθετεί το κλείσιμο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου κάνοντας λόγο για αισιόδοξο κλίμα στην κυβέρνηση.
Εξάλλου, την ερχόμενη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, συνεδριάζει το Eurogroup, όπου ο Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει τη δυνατότητα στο περιθώριο του υπουργικού συμβουλίου της ευρωζώνης να συνομιλήσει με τους ομολόγους του για όλα τα ανοικτά μέτωπα πριν οι τελευταίοι φθάσουν να δημοσιεύουν τα τελικά συμπεράσματα αυτής της διαπραγμάτευσης.
Η έκθεση για την ελληνική οικονομία γράφεται από τους θεσμούς και θα δοθεί Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στην δημοσιότητα.

Θα ακολουθήσει η συζήτηση της στο Euroworking Group (EWG) της 5ης Μαρτίου που θεωρείται «κομβικό», αφού στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να φύγει από το ίδιο κιόλας βράδυ με το «εισιτήριο» των αποφάσεων για τον έξτρα δημοσιονομικό χώρο που αναζητεί για φέτος.
Έτσι στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου η Αθήνα συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να ικανοποιηθεί το αίτημα της για την εξαίρεση δαπανών ύψους 200 εκατ. ευρώ από τον μεταμνημονιακό τρόπο υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Όσον αφορά στην άλλη επιδίωξη της σχετική με την δυνατότητα μεταφοράς υπερπλεονασμάτων από το ένα έτος στο επόμενο (smoothing mechanism) εκεί μάλλον οι αποφάσεις θα πάνε πιο αργά πιθανότατα με την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ( SMPs, ANFAs).
Όσον αφορά το θέμα της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά, ο Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι φεύγοντας από την Αθήνα είπε ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα εξεταστούν από το Φθινόπωρο με τον προϋπολογισμό του 2021. Υπάρχει δηλαδή αρκετός χρόνος για την ελληνική πλευρά ώστε να προλάβει να «χτίσει» συμμαχίες που θα τις επιτρέψουν να περάσει τις συμπληγάδες του Βερολίνου που δεν θέλει με τίποτα να φέρει το θέμα για έγκριση στη γερμανική βουλή.                
Η κυβέρνηση έχει δύσκολο έργο μπροστά της και πολλά αγκάθια στο οικονομικό της πεδίο. Ένα από τα μεγαλύτερα είναι ο νέος πτωχευτικός κώδικας που θα αντικαταστήσει από 1ης Μαΐου το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας των «κόκκινων» δανειοληπτών. Το θέμα εξετάστηκε σε χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στην οποία παρευρέθη και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.
Η κυβέρνηση έχει λιγότερες από 80 ημέρες στη διάθεσή της προκειμένου να εξουδετερώσει την κοινωνική και πολιτική νάρκη της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που θα βγάζει στη σέντρα μόνο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Το εγχείρημα χαρακτηρίζεται δύσκολο, πόσο μάλλον όταν η Αθήνα βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη των δανειστών, οι οποίοι θέτουν τη μείωση των κόκκινων δανείων, που συνδέεται με τους πλειστηριασμούς, ως προϋπόθεση για να λειτουργήσουν οι τράπεζες και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Παράλληλα ασκούν έντονες πιέσεις στην ελληνική πλευρά να ετοιμάσει το συντομότερο δυνατό ένα πρώτο σχέδιο από το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το οποίο θα είναι κεντρικό θέμα συζήτησης της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία θα ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου με σκοπό να ολοκληρωθεί τον Μάιο. Σε αυτό το πλαίσιο τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης) και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εργάζονται πυρετωδώς για τη διαμόρφωση του νέου ενιαίου πτωχευτικού κώδικα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης