Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπάρχει τρόπος να ξεκολλήσει το ελληνικό χρηματιστήριο – Να μην αποτελούν εμπόδιο στις αυξήσεις κεφαλαίου ΤΧΣ, Paulson, Fairfax

Υπάρχει τρόπος να ξεκολλήσει το ελληνικό χρηματιστήριο – Να μην αποτελούν εμπόδιο στις αυξήσεις κεφαλαίου ΤΧΣ, Paulson, Fairfax
Εάν οι τράπεζες είχαν κεφαλαιακό μαξιλάρι, το οποίο μηδενίζεται λόγω εξυγίανσης των προβληματικών ανοιγμάτων, γιατί έσπευσαν να εκδώσουν 2,5 δισεκ. ομολογιακά μειωμένης εξασφάλισης Tier 2;
Οι τραπεζικές μετοχές το τελευταίο διάστημα δείχνουν σημάδια κόπωσης και η εικόνα τους κρατάει καθηλωμένο το ελληνικό χρηματιστήριο.
Αρνητικό ρόλο διαδραμάτισε και η έκθεση της Goldman Sachs η οποία μείωσε τιμές στόχους και αναφέρθηκε στην πιθανότητα dilution – αραίωσης των παλαιών μετοχών στην Πειραιώς και γενικότερα.
Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι υπάρχει τραπεζικό πρόβλημα, όχι της μορφής του 2013 όπου η κεφαλαιακή ανεπάρκεια ήταν εμφανής αλλά οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια.
Πως αποδεικνύεται αυτό;
Από το γεγονός ότι οι τράπεζες προβαίνουν σε εκδόσεις ομολογιακών μειωμένης εξασφάλισης Tier 2.
Ήδη η Πειραιώς θα προχωρήσει έως τις 13 Φεβρουαρίου 2020 και σε δεύτερη έκδοση με στόχο 500 εκατ και επιτόκιο περίπου 6% με 5,80%.
Η πρώτη έκδοση 500 εκατ είχε επιτόκιο 9,75%.
Ενώ οι συνθήκες ως προς την τιμολόγηση βελτιώνονται, π.χ. και το ομολογιακό της Εθνικής από 8,25% έχει υποχωρήσει στο 3,85% ή 117,50 μονάδες βάσης και η Alpha εξέδωσε ομόλογο στο 4,25%, η πραγματικότητα είναι ότι αυτές οι ενέργειες δείχνουν την ανάγκη για κεφάλαια.
Η Πειραιώς που χρειάζεται τα περισσότερα, ορθά θα υποστηρίξει ότι είναι επιτυχία ότι δανείστηκε στο 9,75% και στην νέα έκδοση θα δανειστεί με επιτόκιο 6% ή 5,80% αλλά στην πράξη η Πειραιώς πληρώνει ακριβά τα κεφάλαια.
Η Πειραιώς δαπανάει 160 εκατ σε τόκους τον χρόνο για το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές 2 δισεκ.
Δαπανάει 48 εκατ για το πρώτο ομολογιακό Tier 2.
Θα δαπανήσει 30 εκατ για το δεύτερο ομολογιακό σε τόκους ετησίως.
Δηλαδή σύνολο 240 εκατ ευρώ σε τόκους για κεφάλαιο αντιστοιχεί σε 8% ετησίως επιβάρυνση, οπότε για αυτά τα 3 δισεκ. κεφάλαια 2 δισεκ. από το Cocos και 1 δισεκ. από τα ομολογιακά η Πειραιώς θα πρέπει να επιτυγχάνει απόδοση 18% για να μπορεί να έχει σε βάθος ετών ROE απόδοση κεφαλαίου 10% που είναι ο μέσος στόχος των ελληνικών τραπεζών.
Προφανώς και ο στόχος αυτός δεν είναι ρεαλιστικός.
Η Εθνική προχώρησε σε έκδοση ομολόγου, η Alpha bank επίσης, η Πειραιώς δύο εκδόσεις και θα ακολουθήσει και η Eurobank περί τον Απρίλιο με στόχο 500 εκατ.
Οι τράπεζες θα έχουν αντλήσει 2,5 δισεκ. κεφάλαια μέσω ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης Tier 2.
Γιατί οι τράπεζες πληρώνουν ακριβά – είναι ακριβό και το 4% επιτόκιο – τα κεφάλαια που αντλούν αντί να επιλέξουν την ορθή λύση τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου;
Η βασική αιτία είναι ότι οι βασικοί μέτοχοι δεν υποστηρίζουν τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Το ΤΧΣ που κατέχει το 40,3% της Εθνικής, το 26% της Πειραιώς, το 11% της Alpha bank και 1,3% στην Eurobank ούτε μπορεί να συμμετάσχει σε αυξήσεις κεφαλαίου ελλείψει κεφαλαίων, ούτε μπορεί και στρατηγικά καθώς θα θεωρηθεί state aid κρατική βοήθεια.
Όμως ούτε οι βασικοί ιδιώτες μέτοχοι όπως το Fairfax ή Capital στην Eurobank ή ο Paulson σε Πειραιώς και Alpha bank θέλουν να επενδύσουν νέα κεφάλαια στις τράπεζες στην Ελλάδα.
Άρα οι τράπεζες επιλέγουν τον επώδυνο δρόμο των εκδόσεων tier 2.
Εάν οι τράπεζες είχαν κεφαλαιακό μαξιλάρι, το οποίο μηδενίζεται λόγω εξυγίανσης των προβληματικών ανοιγμάτων, γιατί έσπευσαν να εκδώσουν 2,5 δισεκ. ομολογιακά μειωμένης εξασφάλισης Tier 2;
Η απάντηση είναι προφανής.

Εάν οι τράπεζες πραγματοποιούσαν αυξήσεις κεφαλαίου 6 δισεκ. ευρώ ποιες θα ήταν οι τιμές; - Υπολογίστε discount 30% με 40%

Για το ορατό διάστημα καμία ελληνική τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, γιατί πρώτα θα εξαντλήσουν τα ομολογιακά μειωμένης εξασφάλισης Tier 2, πρώτα δηλαδή θα εξασφαλίσουν ότι οι μέτοχοι τους δεν θα χρειαστεί να επενδύσουν νέα κεφάλαια… και μετά ως έσχατη λύση θα πραγματοποιήσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Το bankingnews προσδιορίζει τις αυξήσεις κεφαλαίου από τα μέσα του 2021.
Τι ύψους αυξήσεις κεφαλαίου χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες;
Πειραιώς 2,5 δισεκ. ευρώ
Alpha bank 1,5 δισεκ. ευρώ
Εθνική 1 δισεκ. ευρώ
Eurobank 1 δισεκ. ευρώ
Σύνολο 6 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια που θα ενισχύσουν τα tangible book κεφάλαια και θα μειώσουν το DTC ως προς το σύνολο των κεφαλαίων που σήμερα φθάνει το 58%.
Το επόμενα ερωτήματα είναι
1)Σε ποιες τιμές θα υλοποιηθούν οι επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου;
2)Ποιοι θα καλύψουν τις επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου άπαξ και Fairfax, TXΣ και Paulson είναι αρνητικοί σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου;

Απαντήσεις

1)Για να απαντηθεί μια ερώτηση που αφορά το μέλλον θα πρέπει να δούμε τι συνέβη στο παρελθόν.
Στο παρελθόν τα discount – εκπτώσεις – επί των χρηματιστηριακών τιμών των τραπεζών ήταν συντριπτικά.
Τα discount ήταν έως 80% γιατί δεν ήταν αυξήσεις κεφαλαίου αλλά ανακεφαλαιοποιήσεις.
Οι τράπεζες είχαν έλλειμμα κεφαλαίου, χρειάζονταν νέα κεφάλαια για να εξυγιανθούν και να εμφανίζουν επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας μετά τα stress tests.
Οι αυξήσεις – ανακεφαλαιοποιήσεις του 2015 ήταν αναγκαιότητα οπότε τα discount για τον προσδιορισμό των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου πάντα συνοδεύονταν από reverse split.
Το reverse split που μειώνει τον αριθμό των κυκλοφορουσών μετοχών, αυξάνει την ονομαστική αξία και την τρέχουσα χρηματιστηριακή αλλά χωρίς να μεταβάλλει – στιγμιαία – την κεφαλαιοποίηση δηλαδή την χρηματιστηριακή αποτίμηση.
Φθάνοντας στο σήμερα οι τράπεζες δεν είναι κεφαλαιακά ανεπαρκείς, χρειάζονται κεφάλαια 100% για εξυγίανση, για ανάπτυξη και για αναβάθμιση της χαμηλής ποιότητας κεφαλαίων που έχουν αλλά καμία τράπεζα δεν πάσχει από αφερεγγυότητα.
Υπό αυτό το καθεστώς τα discount θα είναι πιο ορθολογικά 30% με 40% επί των τρεχουσών τιμών της περιόδου που θα υλοποιηθούν οι αυξήσεις.
Σε σημερινές τιμές εάν υποθετικά σήμερα όλες οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωναν αυξήσεις κεφαλαίου οι τιμές των αυξήσεων θα ήταν οι εξής
Εθνική τράπεζα τιμή αύξησης 1,80 ευρώ με 2 ευρώ – Τιμή ΑΜΚ 2015 στα 3 ευρώ
Τράπεζα Πειραιώς τιμή αύξησης 1,60 με 1,70 ευρώ – Τιμή ΑΜΚ 2015 στα 6 ευρώ
Eurobank τιμή αύξησης κεφαλαίου 0,55 ευρώ – Τιμή ΑΜΚ 2015 στα 0,55 ευρώ ή 1 ευρώ προ Grivalia
Alpha bank τιμή αύξησης κεφαλαίου 1 ευρώ – Τιμή ΑΜΚ 2015 στα 2 ευρώ
Attica bank τιμή αύξησης κεφαλαίου 0,30 ευρώ – Υποχρεωτικό νέο reverse split (προ reverse split 0,20 ευρώ)

2)Ποιοι θα καλύψουν τις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών;
Πειστική απάντηση δεν μπορεί να δοθεί.
Το ΤΧΣ δεν μπορεί να συμμετάσχει και λόγω state aid κρατικής βοήθειας αλλά και επειδή δεν διαθέτει κεφάλαια.
Fairfax βασικός μέτοχος Eurobank με 31,4% και Paulson βασικός μέτοχος σε Πειραιώς 9,23% και 7,3% στην Alpha bank δεν είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν.
Η Pimco ως βασικός μέτοχος στην Eurobank με 5,03% θα μπορούσε να συμμετάσχει ενώ είναι ασαφές τι θα πράξει το Capital Group με 4,93%.
Το βασικό θέμα και το πιο σπουδαίο είναι ότι καμία αύξηση κεφαλαίου δεν μπορεί να καλυφθεί εάν πρωτίστως δεν διασφαλιστεί ποιοι θα την καλύψουν.
Δεν υπάρχει απάντηση στο βασικότερο πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, θα απαιτηθεί χρόνος για να δοθεί πειστική απάντηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης