Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit negative ο κορωνοϊός για τις κινεζικές τράπεζες - Θα επηρεάσει την ποιότητα του ενεργητικού τους

tags :
Moody’s: Credit negative ο κορωνοϊός για τις κινεζικές τράπεζες - Θα επηρεάσει την ποιότητα του ενεργητικού τους
Moody’s: Το ξέσπασμα κορωνοϊού θα επηρεάσει την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των κινεζικών τραπεζών
Τα κυβερνητικά μέτρα στα οποία έχει προχωρήσει η Κίνα για να μειωθούν όσο είναι δυνατόν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού και η προσοχή των καταναλωτών θα οδηγήσουν σε πτώση των μη οικονομικών δραστηριοτήτων γεγονός που θα αποδυναμώσει την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των κινεζικών τραπεζών το 2020, είναι «credit negative» αναφέρει σε report του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.  
Σύμφωνα με την Moody’s η μεγαλύτερη αρχική επίδραση στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών θα είναι τα δάνεια προς τις βιομηχανίες που πλήττονται περισσότερο από τη διακοπή των εργασιών και την προσοχή των καταναλωτών.
Η πτώση των εγχώριων ταξιδιών και της κατανάλωσης θα πλήξει περισσότερο τον τουρισμό, τον ξενοδοχειακό κλάδο, τα εστιατόρια και το λιανικό εμπόριο.
Ειδικότερα, ο δανεισμός των τραπεζών σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς και σε ελεύθερους επαγγελματίες που απασχολούνται σε αυτούς τους τομείς, είναι πιθανό να έχει τη μεγαλύτερη αύξηση των προβληματικών δανείων.
Οι τράπεζες με δραστηριότητες συγκεντρωμένες στην επαρχία Hubei και την πρωτεύουσα της Wuhan, που πλήττονται χειρότερα από τον ιό, θα έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση των προβληματικών δανείων.
Τα στοιχεία των της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC) δείχνουν ότι τα δάνεια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Hubei αντιστοιχούσαν στο 3,3% των συνολικών δανείων σε όλη τη χώρα, ενώ οι καταθέσεις αντιπροσώπευαν το 3% του συνολικού συστήματος στο τέλος του 2019.
Τα μέτρα απομόνωσης μπορούν να εμποδίσουν αποτελεσματικά την εξάπλωση του ιού και να επιτρέψουν την κανονική επανάληψη της εργοστασιακής παραγωγής και της συνολικής κατανάλωσης.
Εάν τα προληπτικά μέτρα είναι αποτελεσματικά, οι συνέπειες για τις δραστηριότητες των κατασκευαστών και τις αλυσίδες εφοδιασμού θα είναι περιορισμένες και η ικανότητά τους να εξυπηρετούν τα δάνειά τους θα πρέπει να παραμείνει άθικτη.
Οι τράπεζες ανέφεραν ότι ο λόγος των NPLs διαμορφώθηκε στο 1,9% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2019.

Image

Η Moody’s αναμένει κάποιες απώλειες θέσεων εργασίας στους κλάδους λιανικού εμπορίου, τουρισμού και άλλων υπηρεσιών που προκύπτουν από τη διακοπή, καθώς οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν προσωρινά.
Η απασχόληση στον τομέα των υπηρεσιών αυξάνεται όσον αφορά τη συνολική απασχόληση και αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της απασχόλησης της Κίνας στο τέλος του 2018.
Οποιαδήποτε αύξηση της ανεργίας θα είναι «credit negative»για την ποιότητα των δανείων των τραπεζών.
Οι κρατικές αρχές έχουν δώσει οδηγίες στις τράπεζες να επεκτείνουν ή να αναπροσαρμόσουν τους όρους δανείων για τις επιχειρήσεις, τις περιφέρειες και τις βιομηχανίες που έχουν πληγεί περισσότερο από την εκδήλωση του ιού.
Η κυβέρνηση ενθαρρύνει επίσης τις τράπεζες να μην μειώσουν την πίστωση ή να απαιτήσουν την άμεση επιστροφή των δανείων  που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Εάν οι επιπτώσεις της διαταραχής είναι βραχύβιες και οι οικονομικές δραστηριότητες ανακάμψουν μετά την αρχική πτώση, οι ομαδικές δράσεις των τραπεζών για τη στήριξη των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων θα πρέπει να συμβάλουν στην άμβλυνση του σχηματισμού δανείων (NPL).
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει δεσμευτεί επίσης να παρέχει επαρκή και άφθονη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.
Η κεντρική τράπεζα μπορεί να εισάγει ρευστότητα μέσω των μεσοπρόθεσμων δανειοδοτικών της διευκολύνσεων και των συναλλαγών repos.
Εάν το ξέσπασμα οδηγεί σε παρατεταμένες αδυναμίες στην κατανάλωση και στις συνολικές οικονομικές δραστηριότητες, οι αρχές ενδέχεται να μειώσουν τις υποχρεώσεις των τραπεζικών αποθεματικών ή να καθοδηγήσουν τα επιτόκια δανεισμού για να αυξήσουν το ρυθμό επιβράδυνσης, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αύξηση της συνολικής μόχλευσης στην ευρύτερη οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης