Τελευταία Νέα
Οικονομία

Λυκουρέντζος (πρόεδρος ΕΛΓΑ): Ο ΕΛΓΑ μεταβαίνει στην ψηφιακή εποχή και στη δυνατότητα ιδιωτικής ασφάλισης

Λυκουρέντζος (πρόεδρος ΕΛΓΑ): Ο ΕΛΓΑ μεταβαίνει στην ψηφιακή εποχή και στη δυνατότητα ιδιωτικής ασφάλισης
Ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει ως φορέας ασφάλισης, θα εξεταστεί ωστόσο, η δυνατότητα ο ασφαλιζόμενος να επιλέγει ανάμεσα στο δημόσιο οργανισμό και στην ιδιωτική εταιρία ασφάλισης, δήλωσε ο κ. Λυκουρέτζος
Τα σχέδια για την πορεία που θα ακολουθήσει ο ΕΛΓΑ τα επόμενα χρόνια, παρουσίασε ο πρόεδρος του οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος σε συνάντηση γνωριμίας με δημοσιογράφους, σήμερα Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου.
Προτεραιότητα, σημείωσε, είναι η δημιουργία νέας ψηφιακής πλατφόρμας έτσι ώστε να καταγράφεται η ζημιά στο χωράφι, με τον εκτιμητή να κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες έτσι ώστε ο χρόνος εκτίμησης της ζημιάς και απόδοσης της αποζημίωσης να μειωθεί.
"Είναι μια προσπάθεια μετάβασης στη ψηφιακή εποχή, η οποία γίνεται μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Φιλοδοξούμε να καταλήξουμε άμεσα στη δημιουργία τεχνικού δελτίου με σκοπό το πρόγραμμα να ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του εξαμήνου, ώστε να ξεκινήσει ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου", σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ.
Μιλώντας για την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στο πεδίο της γεωργικής ασφάλισης ανέφερε ότι γίνεται από μηδενική βάση.
Μάλιστα δήλωσε πως έχει συσταθεί μια ειδική επιτροπή η οποία θα έχει ως αντικείμενο "την εκτίμηση των δυνατοτήτων που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα πόρισμα το οποίο με τη σειρά του θα επιτρέψει την εκδήλωση ή όχι ενδιαφέροντος του ιδιωτικού τομέα", με την ολοκλήρωση του πορίσματος να αναμένεται εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών.
Ανέφερε για ακόμη μια φορά ότι ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει ως φορέας ασφάλισης και πρόσθεσε ότι υπάρχει υπό εξέταση σενάριο το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλιζομενο να επιλέγει ανάμεσα στο δημόσιο οργανισμό και στην ιδιωτική εταιρία.
Διέψευσε τα σενάρια που θέλουν να εξετάζεται η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και συμπλήρωσε ότι δεν τίθεται θέμα επιδότησης του ασφαλίστρου από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
"Ο ΕΛΓΑ θα συνεχίσει να είναι ο ΕΛΓΑ και κανείς αγρότης δεν θα μείνει χωρίς ασφαλισμένη την παραγωγή του", δήλωσε και πρόσθεσε πως η ασφάλιση θα παραμείνει στο 4% καθώς, όπως είπε, "ο ΕΛΓΑ είναι ασφαλιστικός οργανισμός και όχι κοινωφελές ίδρυμα".
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα οικονομικά του οργανισμού, ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε πως για το 2018 το έλλειμμα ανήλθε λιγο κάτω από τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2019 προβλέπεται να ξεπεράσει τα 24 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των αποζημιώσεων στα ροδάκινα καθώς "τα τελευταία 5 έτη οι αποζημιώσεις στα ροδάκινα ανήλθαν σε 65 εκατ. ευρώ ενώ μόνο για φέτος προβλέπεται να αξίζουν τα 60 εκατ. ευρώ" όπως δήλωσε.
Σημείωσε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών ανέρχονται σε περίπου 175 εκατ. ευρώ, με τις αποζημιώσεις να προβλέπεται να ανέλθουν σε 160 εκατ. ευρώ, τα 12 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο αποθεματικό, ενώ περί τα 20-23 εκατ. ευρώ αποτελούν τα λειτουργικά έξοδα του οργανισμού.
"Γίνεται μια προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να μειωθούν οι δαπάνες" δήλωσε ο κ. Λυκουρέντζος και πρόσθεσε ότι "το 2019 ο οργανισμός κατάφερε να μειώσει τα έξοδα σημαντικά".
Τέλος υπογράμμισε ότι "δεν υπήρξε αναλογιστική μελέτη" στον ΕΛΓΑ και πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης