Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο αγώνας για το πετρέλαιο της Αρκτικής ανεβάζει στροφές - Πρωταγωνιστές Ρωσία και Νορβηγία

tags :
Ο αγώνας για το πετρέλαιο της Αρκτικής ανεβάζει στροφές - Πρωταγωνιστές Ρωσία και Νορβηγία
Ο αγώνας για το πετρέλαιο της Αρκτικής ανεβάζει στροφές
Παρά τις ανησυχίες για το κλίμα και τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε παρθένες ευαίσθητες περιοχές της Αρκτικής, οι εταιρείες συνεχίζουν να διερευνούν πόρους υδρογονανθράκων στον Κύκλο της Αρκτικής, ιδίως από τη Ρωσία και τη Νορβηγία.
Οι μεγαλύτερες ρωσικές εταιρίες ενέργειας αναζητούν να διερευνήσουν περισσότερους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική και την εξωχώρια Ρωσία, ενώ οι νορβηγικές και άλλες δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες προχωρούν σε νέες γεωτρήσεις στη θάλασσα του Μπάρεντς της Νορβηγίας.
Αυτές οι εταιρείες είναι επικεφαλής των αναπτυξιακών προσπαθειών να αξιοποιήσουν περισσότερους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική, καθώς οι πετρελαϊκοί και φυσικό αέριο πεδία, τόσο στη Νορβηγία όσο και στην ξηρά, ωριμάζουν.
Οι μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας της Ρωσίας Gazprom, Rosneft, Novatek και Lukoil και ο γίγαντας Equinor της Νορβηγίας, καθώς και η Aker BP και η ConocoPhillips, είναι οι κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Αρκτικής.
Η Gazprom είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική, ακολουθούμενη από μεγάλη απόσταση από άλλες δύο ρωσικές επιχειρήσεις, Rosneft και Novatek, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GlobalData.
Οι ρωσικές εταιρίες προχωρούν σε εξερεύνηση στην Αρκτική της Ρωσίας, ενώ η Equinor και άλλες δυτικές εταιρείες εξορύσσουν κοιτάσματα εξερεύνησης στη θάλασσα του Μπάρεντς στη Νορβηγία, ελπίζοντας για μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να προσθέσει στο πετρελαιοφόρο κοίτασμα Johan Castberg - μια ανακάλυψη που έγινε το 2011 στη Θάλασσα του Μπάρεντς.
Ωστόσο, τόσο η Ρωσία όσο και η Νορβηγία αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες προκλήσεις για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις αντίστοιχες πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αρκτικής.
Στη Ρωσία, η κυβέρνηση έχει καταστήσει την αρκτική ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου βασική προτεραιότητα και προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις που διερευνούν στην περιοχή.
Οι γίγαντες της ενέργειας Gazprom και Rosneft κυριαρχούν στις προσπάθειες εξερεύνησης και ανάπτυξης πεδίων στην Αρκτικής Ρωσία.
Στην ανοικτή θάλασσα, η Prirazlomnoye, θυγατρική της Gazprom είναι σήμερα ο μοναδικός παραγωγός ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Αρκτικό τομέα.
Ωστόσο, ακόμη και με φορολογικές ελαφρύνσεις, η Ρωσία μπορεί να δυσκολεύεται να αναπτύξει τους υπεράκτιους πόρους της Αρκτικής, λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ που απαγορεύουν τη συνεργασία με τις εταιρείες Gazprom, Gazprom Neft, Lukoil, Surgutneftegas και Rosneft.
Αυτές είναι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις ενέργειας στη Ρωσία και δεν έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια στις δυτικές τράπεζες για την ανάπτυξη τέτοιων έργων.
Μετά από τις κυρώσεις, πολλές δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες αποχώρησαν από κοινοπραξίες με ρωσικές εταιρείες, οι οποίες τώρα απομένουν χωρίς συνεργασίες σε τεχνολογίες που απαιτούνται για τη διερεύνηση, την ανίχνευση και ενδεχομένως την παραγωγή και την επεξεργασία σκληρών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Παρόλο που οι ρωσικές εταιρείες υποβαθμίζουν τις επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων στα αναπτυξιακά τους σχέδια και παρόλο που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων εσωτερικού που αντικαθιστούν την τεχνολογία που προέρχεται από το εξωτερικό, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η ρωσική τεχνολογία θα χρειαστεί αρκετά χρόνια μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή.
Η χρηματοδότηση μεγάλων έργων στην Αρκτική δεν είναι εύκολη.
Η Rosneft, η οποία θέλει να αναπτύξει το έργο Vostok Oil, «να εφαρμόσει ένα σύνθετο αναπτυξιακό πρόγραμμα για μια νέα επαρχία πετρελαίου και φυσικού αερίου στα βόρεια του Krasnoyarsk Territor», κοιτάζει προς την ανατολή για να συγκεντρώσει τη χρηματοδότηση για το σχέδιο 157 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ - στην Ιαπωνία, την Ινδία και την Κίνα.
Η Novatek, η οποία ήδη εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από το εργοστάσιο υγραερίου Yamal, έδωσε το 2019 το πράσινο φως στο δεύτερο έργο LNG Arctic LNG 2 στη χερσόνησο Gydan.
Οι εταίροι της Novatek στις επιχειρήσεις είναι το σύνολο της Γαλλίας με μερίδιο μειοψηφίας, καθώς και κινεζικές και ιαπωνικές εταιρείες.
Το 2019, Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η περιοχή της Αρκτικής θα μπορούσε να γίνει ο βασικός μοχλός της παραγωγής φυσικού αερίου στη Ρωσία σε λιγότερο από δύο δεκαετίες, δεδομένου ότι έχει τη δυνατότητα να παράγει το 90% του συνόλου του φυσικού αερίου που παράγεται στη Ρωσία έως το 2035.
Οι νορβηγικές αρχές αναφέρουν ότι η Θάλασσα του Μπάρεντς κατέχει το 64% των πόρων που αναμένεται να ανακαλυφθούν στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα, ενώ η Βόρεια Θάλασσα και η Νορβηγική Θάλασσα υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν το 18% των ανεξερεύνητων πόρων.
Πέρυσι, μόνο στη Βαυαρία του Μπάρεντς είχαν βυθιστεί μόλις πέντε πηγάδια, λιγότερα από το 2018.
Το 2019, συνολικά 17 νέες ανακαλύψεις έγιναν υπεράκτια Νορβηγία, εκ των οποίων μόνο ένα ήταν στη Θάλασσα του Μπάρεντς.
Η Equinor της Νορβηγίας λέει ότι συνεχίζει να διερευνάται στη Θάλασσα του Μπάρεντς επειδή θα χρειαστεί περισσότερος πετρέλαιο στον κόσμο μόνο για να διατηρηθεί ο εφοδιασμός.
«Οι ανακαλύψεις στη Θάλασσα του Μπάρεντς μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική οικονομική ανάπτυξη, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
 Με βάση την κατανόησή μας για τη γεωλογία, ελπίζουμε να βρούμε ελαφρύ πετρέλαιο υψηλής ποιότητας που είναι σε ζήτηση και καλύτερα για το κλίμα.
Τα πηγάδια που δοκιμάζουμε στη Θάλασσα του Μπάρεντς είναι φθηνότερα από πολλά άλλα, χάρη στη γεωλογία και τα πεντακάθαρα νερά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Equinor.
Το 2020, η Equinor θα επικεντρωθεί στην εξερεύνηση στο δυτικό τμήμα της Θάλασσας του Μπάρεντς, τον Tim Dodson, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της εταιρίας.
Η Νορβηγία και η Ρωσία οδηγούν στην ανάπτυξη της Αρκτικής για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά και οι δύο αντιμετωπίζουν προκλήσεις για να καταστήσουν την Αρκτική το επόμενο ενεργειακό σημείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης