Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxo Bank: Ο κορωνοϊός προκαλεί οικονομική καταιγίδα στην Κίνα - Κερδισμένες οι ΗΠΑ

Saxo Bank: Ο κορωνοϊός προκαλεί οικονομική καταιγίδα στην Κίνα - Κερδισμένες οι ΗΠΑ
Το σοκ της επιδημίας πλήττει την κινεζική οικονομία σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη περίοδο, λόγων διαρθρωτικών πιέσεων και δασμών εμπορικού πολέμου και την αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως - ΗΠΑ και δολάριο παραμένουν ισχυροί παίκτες
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, νέες περιπτώσεις μειώθηκαν στην Κίνα, τόσο στη Hubei όσο και εκτός Hubei, ανεβάζοντας τον αριθμό των νέων κρουσμάτων και των θανάτων στους 910.
Οι αγορές παραμένουν νευρικές, καθώς επιβεβαιώνονται οι λοιμώξεις από κορωνοϊό εκτός της περιοχής της Κίνας και πιστεύουμε ότι η ανάληψη δράσης για την ανάληψη κινδύνου θα επανέλθει.
Οι μειωμένοι κίνδυνοι υποτιμούνται, προφανώς και στην Ασία.
Η εκτίμηση του αντίκτυπου της επιδημίας του ιού στην παγκόσμια ανάπτυξη δεν είναι εύκολη υπόθεση και καθώς ο αντίκτυπος στον άνθρωπο αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τις οικονομικές επιπτώσεις.
Η Σιγκαπούρη έχει αναβαθμίσει το επίπεδο κινδύνου σε πορτοκαλί, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο (το ίδιο με το ξέσπασμα του SARS).
Οι εταιρείες συνεχίζουν να προειδοποιούν για τον αντίκτυπο της συνεχιζόμενης αναστάτωσης που θα επηρεάσει τόσο τις αλυσίδες πωλήσεων όσο και τις εφοδιαστικές αλυσίδες καθώς και τα εργοστάσια.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-02-09_2.png?itok=64BU-nbM
 
Ισχυρός ο αντίκτυπος του σοκ της επιδημίας

Αυτός ο αντίκτυπος λόγω του σοκ στην αλυσίδα εφοδιασμού είναι πιθανό να επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί, ενώ ο κίνδυνος δεν έχει αποτιμηθεί στις αγορές μετοχών.
Δεδομένου ότι επικρατεί οικονομική αναστάτωση, οι πιθανές αναθεωρήσεις της ανάπτυξης και της οικονομικής δραστηριότητας προς τα κάτω έχουν την ικανότητα να υπερτερούν των όποιων θετικών ροών που μόλις είχαν ξεκινήσει σε ολόκληρη την Ασία και την ευρωζώνη (μέσω των εμπορικών δεσμών με την Κίνα).
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι εκτεταμένα εκτεθειμένη στην Κίνα και οι εκθέσεις έχουν επισημανθεί ότι η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου καθιστά δύσκολες τις προμήθειες βασικών εξαρτημάτων, για να μην αναφέρουμε το πλήγμα  στις πωλήσεις.
Η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των παγκόσμιων πωλήσεων επιβατικών αυτοκινήτων της VW και περίπου το 30% για τη Daimler και τη BMW.
Η Wuhan και η υπόλοιπη επαρχία Hubei, η οποία έχει απομονωθεί, αντιπροσωπεύουν το 9% της συνολικής κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας, σύμφωνα με την S&P Global Ratings.
Η General Motors, η Nissan, η Renault, η Honda και ο ιδιοκτήτης της PSA Group της Peugeot έχουν όλα τα μεγάλα εργοστάσια στη Wuhan.
Ωστόσο, η εμβέλεια εκτείνεται πολύ πέρα από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, από τα είδη ένδυσης και των καταναλωτικών αγαθών έως τα χημικά και την τεχνολογία, σε κάποιο επίπεδο οι εισροές από την Κίνα είναι κρίσιμες για τις μεγαλύτερες αλυσίδες εφοδιασμού παγκοσμίως.
Η παγκοσμιοποίηση έχει εμπλουτίσει τις αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά τις έχει καταστήσει και αλληλοεξαρτώμενες, επομένως οι τερματισμοί λειτουργίας και οι καθυστερήσεις στην παραγωγή έχουν την ικανότητα να προκαλέσουν απροσδόκητη συμφόρηση σε πολλές γραμμές παραγωγής, ακόμη και αν ο ιός περιοριστεί σύντομα.
Τα περισσότερα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης κατασκευάζονται στην Κίνα ή τουλάχιστον έχουν κάποια εξαρτήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα, κυρίως iPhone, καταναλωτικά gadgets, κρυστάλλινες οθόνες, κονσόλες παιχνιδιών και οθόνες LCD που χρησιμοποιούνται σε τηλεοράσεις, τηλέφωνα και αυτοκίνητα.
Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η τρέχουσα αμοιβή για τον αναληφθέντα κίνδυνο που δημιουργήθηκε για τις μετοχές γενικά, είναι δυσμενής, οπότε ευνοούνται οι τοποθετήσεις σε assets ασφαλείας (χρυσός, αμερικανικά επιτόκια).

Η κρίσιμη εβδομάδα

Η επόμενη εβδομάδα θα είναι ζωτικής σημασίας για τη μέτρηση του χρόνου που θα  χρειαστεί η παραγωγή για να επιστρέψει στην πλήρη παραγωγική ικανότητα, τις πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της εκδήλωσης του ιού και το πλήγμα στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Οι κρίσιμοι δείκτες που θα δείξουν την πορεία και τις συνέπειες, θα είναι:
1. η ταχύτητα ανάρρωσης της βιομηχανίας της Κίνας από τον τραυματισμό του κλεισίματος.
2. η ταχύτητα και το εύρος κλιμάκωσης της επικίνδυνης μόλυνσης εκτός Κίνας, όπως και
3. αν θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τον ιό σύντομα.

ΗΠΑ και Κίνα

Σε αυτό το στάδιο το χτύπημα στην οικονομία των ΗΠΑ θα είναι ελάχιστο, αλλά η Κίνα έχει ήδη πληγεί σοβαρά.
Αν και στην Κίνα οι αυξήσεις στον αριθμό των νέων κρουσμάτων επιβαρύνουν όλο και περισσότερο την «ατζέντα» της επιδημίας, ο αντίκτυπος στην οικονομία θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς πολλαπλασιάζονται τα αποτελέσματα των παρατεταμένων διακοπών λειτουργίας.
Οι άμεσες επιπτώσεις στις απωλεσθείσες πωλήσεις και στις αλυσίδες εφοδιασμού θα πλήξουν πολλές εταιρείες, για να μην αναφερθούμε στις δευτερεύουσες επιπτώσεις που έχουν ακόμη να υποχωρήσουν μέσω των χαμηλότερων τιμών των βασικών προϊόντων και των συναφών.
3 επαρχίες και 60 πόλεις, σχεδόν 400 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζουν ένα επίπεδο αποκλεισμού, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να περιορίσει το ξέσπασμα του κορωνοϊού.
Το πραγματικό ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο είναι πιθανό να είναι κοντά στο 0 και πιθανώς αρνητικό ανάλογα με το πόσο παρατεταμένες είναι οι διακοπές λειτουργίας, με τους κινδύνους για τις προβλέψεις να έχουν κλίση αρνητική (προς τα κάτω), καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται μαζί με τα δυσμενή αποτελέσματα που επιφέρει.
Το σοκ αυτό πλήττει την κινεζική οικονομία σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη περίοδο, όταν οι πιο μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές πιέσεις συνεχίζουν να βαρύνουν και τα επίπεδα δραστηριότητας ήταν ήδη επισφαλή, καθώς οι δασμοί και η απομάκρυνση από την απομόχλευση οδήγησαν την οικονομική δραστηριότητα.
Η ανάπτυξη, που βρίσκεται ήδη υπό πίεση, πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει έναν πρωτοφανή αντίκτυπο που ξεπερνά εκείνο της επιδημίας SARS του 2003.
Οι πολιτική ανταπόκριση της Κίνας ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα με ενέσεις ρευστότητας που βοηθούν στην εξάλειψη των φόβων ορισμένων επενδυτών και στη στήριξη των αγορών μετοχών.
Ωστόσο, αυτή η αυξημένη ανταπόκριση της πολιτικής, αποκαλύπτει το μέγεθος της ανησυχίας των αρχών, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Δεν είναι μόνο το χτύπημα για την ανάπτυξη που έρχεται σε κακό χρόνο για την Κίνα.
Ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είχε ήδη οδηγήσει τις εταιρείες να αποσύρουν την παραγωγή τους από την Κίνα, διαφοροποιώντας τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και μεταφέροντας τους σε άλλες χώρες της περιοχής της Ασίας.
Οι παρούσες διαταραχές προστίθενται σε αυτή τη συζήτηση και στην απόφαση μείωσης της εξάρτησης από την παραγωγή που συγκεντρώνεται σε μία συγκεκριμένη χώρα και διαφοροποίησης των αλυσίδων εφοδιασμού εκτός της Κίνας.
Μέσα από αυτές τις παρατεταμένες ανησυχίες, οι ΗΠΑ παραμένουν πολύ ανταγωνιστικές.
Με τη δύναμη του δολαρίου ΗΠΑ δεδομένη, έρχεται ένα επιπλέον χτύπημα στην ανάπτυξη, καθώς το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ σφίγγει οικονομικά τις συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα στις αγορές offshore χρηματοδότησης.
Το ισχυρό δολάριο εμποδίζει τους ανασταλτικούς κραδασμούς, περιορίζοντας την περαιτέρω απώλεια, των όποιων θετικών αποτελεσμάτων, επιβεβαιώνοντας πως η πορεία της ανάπτυξης θα είναι η ασθενέστερη που μπορεί να υπάρξει, προσθέτοντας στην τάση assets - καταφύγια και διασφαλίζοντας τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων.
Όπως πάντα, αυτή η λίστα με τις ανησυχίες, αντισταθμίζονται από τη γενναιοδωρία  της κεντρικής τράπεζας.
Η νομισματική πολιτική, όπως πάντα, παραμένει ισχυρός καθοριστικός παράγοντας των τιμών των assets, οι συνεχείς ενέσεις ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες προσφέρουν βασική στήριξη στις αγορές μετοχών.
Με την άντληση ρευστότητας και τις χαμηλές αποδόσεις που αναγκάζουν τη συμπεριφορά αναζήτησης κινδύνου, οι αγοραστές βρίσκονται στο περιθώριο, έτοιμοι να προχωρήσουν καθώς οι αποτιμήσεις διορθώνονται.
Επίσης, καθώς οι επενδυτές αναπροσαρμόζουν τις προσδοκίες των μακροπρόθεσμων επιτοκίων σε τρέχοντα επίπεδα, μεγάλα κεφάλαια προσέγγιζαν το φάσμα κινδύνου στις αγορές μετοχών.
Οι νομισματικές πολιτικές έχουν ήδη επιδείξει την προθυμία τους να παρέμβουν με πρόσθετα μέτρα τόνωσης σε μια προσπάθεια να επεκτείνουν τον κύκλο, για όσο διάστημα οι επενδυτές αισθάνονται ότι οι κεντρικές τράπεζες στηρίζουν και η πολιτική των επιτοκίων τα κρατά χαμηλά, παραμένουν αντιστοίχως ψηλά οι μετοχές μακροπρόθεσμα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης