Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χατζηδάκης: Βαρίδι οι λιγνιτικές μονάδες για τη ΔΕΗ - Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να τις πουλήσει αλλά δεν βρέθηκε αγοραστής

tags :
Χατζηδάκης: Βαρίδι οι λιγνιτικές μονάδες για τη ΔΕΗ - Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να τις πουλήσει αλλά δεν βρέθηκε αγοραστής
Οι Τούρκοι θα συγκρατηθούν, υπολογίσιμη δύναμη η Ελλάδα – Δεν αποκλείω θερμό επεισόδιο είπε ο κ.Χατζηδάκης
Δριμεία επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που τηρεί απέναντι στο σχέδιο απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ εξαπέλυσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να πουλήσει λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ αλλά δεν βρέθηκε ούτε ένας αγοραστής.
«Την ανησυχία των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας και της περιοχής της Μεγαλόπολης την καταλαβαίνω διότι αλλάζει η ζωή τους μετά από 50-60 χρόνια αυτό όμως που σημειώνω με έκπληξη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα ξεπέρασε και το χειρότερο εαυτό του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι είναι ένα κόμμα οικολογικό επί τη βάσει αυτής της αντιλήψεως είχε έρθει τον περασμένο Σεπτέμβριο και καταψήφισε τις δικές του συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες με το σκεπτικό ότι η εξόρυξη υδρογονανθράκων θα είναι επιβαρυντική για το περιβάλλον με πρόσχημα την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ.
Τώρα έχει κάνει στροφή 180 μοιρών και το κόμμα αυτό το υποτιθέμενο οικολογικό μας λέει «ζήτω ο λιγνίτης».
Πραγματικά δεν μπορώ να βγάλω άκρη, αλλά δεν μπορώ να βγάλω άκρη για τρεις ακόμα λόγους.
Ο πρώτος λόγος είναι ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ που τώρα λέει στην καλύτερη εκδοχή να παραμείνει για μερικά χρόνια ακόμα ο λιγνίτης, ο ίδιος επιχείρησε να πουλήσει κάποιες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και μάλιστα δυο φορές.
Τη δε δεύτερη φορά χωρίς «κατώφλι» δηλαδή θα μπορούσαν να πουληθούν ακόμα και με 1 ευρώ και δεν βρέθηκε ούτε ένας αγοραστής.
Γιατί οι λιγνιτικές μονάδες έχουν γίνει βαρίδι για τη ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ έχει χάσει μόνο το 2018 200 εκ. € από το λιγνίτη και το 2019 300 εκ από το λιγνίτη και αυτό λόγω του ότι άλλαξε η διεθνής και ευρωπαϊκή νομοθεσία για το συγκεκριμένο ζήτημα και εκεί που θεωρείτο πλεονέκτημα πριν από μερικά χρόνια η προνομιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στο λιγνίτη τώρα έχει καταντήσει μειονέκτημα» είπε μιλώντας στο Παραπολιτικά Fm ο κ.Χατζηδάκης.
«Η ΔΕΗ όπως την κατάντησαν εκείνοι, προφανώς δεν αντέχει στην καμπούρα της 200 και 300 εκ. το χρόνο διότι ίσα-ίσα έχει βγάλει τη μύτη της έξω από το νερό με τα έκτακτα μέτρα που πήραμε.
Πώς μπορούμε κάθε χρόνο ελαφρά τη καρδία να παρατείνουμε τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων και να έχουμε τη ΔΕΗ σε αυτή την κατάσταση;
Αν δεν είχαμε πάρει τα έκτακτα μέτρα το καλοκαίρι μετά την πλήρως αποτυχημένη διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ, αυτή την ώρα η συζήτηση που κάνουμε δεν θα υπήρχε διότι δεν θα υπήρχε ούτε ζήτημα απολιγνιτοποίηση ούτε ζήτημα ΔΕΗ συνολικά, γιατί η ΔΕΗ θα είχε κλείσει» ανέφερε ο κ.Χατζηδάκης.
«Πέραν της αποτυχημένης προσπάθειας που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ να ιδιωτικοποιήσει τις λιγνιτικές μονάδες ξεχνάνε αυτοί οι «εισαγγελείς», οι υπερασπιστές του λιγνίτη σήμερα, ότι την τελευταία δεκαετία η ισχύς των λιγνιτικών μονάδων μειώθηκε από τα 30 χιλιάδες Γιγαβατ στα 10 χιλιάδες και η μισή μείωση έγινε επί των δικών τους ημερών.
Διότι προφανώς έστω και ελλιπώς έβλεπαν ότι υπάρχει μια τέτοια κατεύθυνση απλώς η εξέλιξη με τους ρύπους είναι τέτοια, τα χρήματα που πληρώνονται, που επιβάλλεται να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση και για λόγους οικονομικούς αλλά και για λόγους περιβαλλοντικούς» υποστήριξε ο κ.Χατζηδάκης, ο οποίος ανέφερε πως οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα.

Δεν αποκλείω θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Την εκτίμηση ότι οι Τούρκοι θα συγκρατηθούν διότι είναι υπολογίσιμη δύναμη η Ελλάδα διατύπωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος πάντως υποστήριξε πως δεν αποκλείει θερμό επεισόδιο.
Σε δηλώσεις του στο Παραπολιτικά Fm ο κ.Χατζηδάκης είπε πως η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης είναι μια κάποια λύση.
«Δεν ξέρω μέχρι που μπορεί να φτάσει η Τουρκία, λογικά μιλώντας πιστεύω ότι θα συγκρατηθούν διότι η Ελλάδα είναι μια υπολογίσιμη δύναμη όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και διπλωματικά και η θέση της ενισχύεται ολοένα και περισσότερο.
Τρεις δρόμους έχουμε με την Τουρκία, ο ένας δρόμος είναι της διεθνούς προφύλαξης δηλαδή των ΗΠΑ.
Δεν ξέρω αν θα παρέμβουν οι ΗΠΑ...
Ο δεύτερος δρόμος είναι το θερμό επεισόδιο, δηλαδή μη κρυβόμαστε ο πόλεμος διότι όταν ξεκινήσει ένα θεσμό επεισόδιο κανείς δεν ξέρει πως θα τελειώσει.
Είναι μια επιλογή, εγώ δεν λέω ότι δεν θα κερδίσουμε, εγώ πιστεύω ότι θα κερδίσουμε αλλά να το ξέρουμε ότι όταν λέμε για θερμό επεισόδιο εννοούμε πόλεμο με ότι αυτό συνεπάγεται και σίγουρα αυτό συνεπάγεται, για εμάς τουλάχιστον γιατί η Τουρκία είναι 50 χρόνια πίσω, μια οικονομική οπισθοδρόμηση.
Και η τρίτη λύση είναι το διεθνές δικαστήριο της Χάγη.
Ακούω ορισμένους που φοβούνται το δικαστήριο, την ίδια στιγμή παραγνωρίζουν όλοι αυτοί ότι η Τουρκία είναι αυτή κατ’ εξοχήν που το φοβάται διότι ενώ εμείς έχουμε αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου η Τουρκία δεν το έχει αναγνωρίσει ακόμα.
Προφανώς έχει τεράστια σημασία η ατζέντα και έχει τεράστια σημασία και το κλίμα μέσα στο οποίο προστρέχεις στη Χάγη.
Δεν μπορείς να πας στο δικαστήριο μέσα σε ένα κλίμα απειλών και κραυγών, αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει» είπε ο κ.Χατζηδάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης