Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας με τα «βλέμματα» σε Κίνα και ΗΠΑ - Στο -0,60% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +0,51%

tags :
Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας με τα «βλέμματα» σε Κίνα και ΗΠΑ - Στο -0,60% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +0,51%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,59% στις 27.241,34 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα (10/2) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στην εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κίνα, με τους αναλυτές να χαρακτηρίζουν ως «πρόωρη» την αισιοδοξία που επικράτησε την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,60% στις 23.685,98 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση και για τον δείκτη Kospi στη Νότια Κορέα, και συγκεκριμένα στο -0,49% και τις 2.201,07 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά -0,59% στις 27.241,34 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος υποχώρησε κατά -0,33% στις 11.574,07 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα ενισχύθηκε κατά +0,51% στις 2.890,49 μονάδες, την ίδια στιγμή που η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component διαμορφώθηκε στο +1,10% και τις 10.728,46 μονάδες.
Η πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό την περασμένη εβδομάδα ενίσχυσε την αισιοδοξία τις τάξεις των επενδυτών για τον περιορισμό του ιού, με τους αναλυτές ωστόσο να προειδοποιούν ότι ο αντίκτυπος παραμένει σημαντικός στους τομείς λιανικού εμπορίου, τουρισμού, ηλεκτρονικών ειδών και ναυτιλίας.
«Οι αγορές εξέλαβαν τη μείωση των καθημερινών νέων κρουσμάτων ως πρώιμη ένδειξη περιορισμού», δήλωσε ο αναλυτής της Mizuho Bank, Vishnu Varathan, διευκρινίζοντας εν συνεχεία ότι «ενδεχομένως αυτό να αποδειχθεί μία πρόωρη ανακούφιση, η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα είναι επιφανειακή».
Από την πλευρά της, η αναλύτρια της ING, Iris Pang, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Κίνα «φαίνεται πως δεν επιθυμούν να μπερδέψουν τις πολιτικές έκτακτης ανάγκης με τις καθιερωμένες πολιτικές χαλάρωσης», προσθέτοντας ότι «ενδέχεται να μη δούμε μία ευρύτερη δράση οικονομικής πολιτικής βραχυπρόθεσμα».
Παράλληλα, η προσοχή των επενδυτών θα παραμείνει εστιασμένη γύρω και από τις αγορές στις ΗΠΑ, οι οποίες παρά την πτώση της Παρασκευής, κατέγραψαν την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων οκτώ μηνών, παρέχοντας ώθηση στις ασιατικές αγορές.
Τα ισχυρότερα οικονομικά αποτελέσματα των αμερικανικών εταιρειών, καθώς και οι προσδοκίες ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι σε θέση να στηρίξει τις αγορές, μετρίασει τις ανησυχίες των επενδυτών για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο κορωνοϊός στην αμερικανική οικονομία.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Κίνα σκαρφάλωσε τον Ιανουάριο του 2020 στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών, λόγω της επίδρασης του κορωνοϊού και του νέου σεληνιακού έτους.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 5,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011, όταν και η ετήσια άνοδος του δείκτη είχε διαμορφωθεί στο 5,5%.
Τα στοιχεία της Υπηρεσίας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωθεί στο 4,9%, ενώ σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 4,5%.
Οι τιμές τροφίμων κατέγραψαν «άλμα» της τάξεως του 20,6% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 17,4% τον Δεκέμβριο του 2019, με τις τιμές του χοιρινού κρέατος να συνεχίζουν την ανοδική πορεία των προηγούμενων μηνών, καθως «εκτοξεύθηκαν» στο 116% ετησίως.
Όσον αφορά τις τιμές μη εδώδιμων προϊόντων, καταγράφηκε ετήσια άνοδο της τάξεως του 1,6%, γεγονός που αποτελεί επιτάχυνση σε σύγκριση με το 1,3% που είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο.
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,4%, ενώ τον Δεκέμβριο του 2019 είχε παραμείνει αμετάβλητος, με τις τιμές χοιρινού κρέατος να ενισχύονται κατά 8,5% έναντι πτώσης 5,6% τον Δεκέμβριο.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά -0,1% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης 0,5% τον Δεκέμβριο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης