Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το πλάνο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για αύξηση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στα 2 GW εντός 5ετίας

tags :
Το πλάνο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για αύξηση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στα 2 GW εντός 5ετίας
Αιχμή του δόρατος θα αποτελέσει η ανάπτυξη νέων φωτοβολταϊκών πάρκων, στο πλαίσιο και των κυβερνητικών εξαγγελιών ώστε η Δυτική Μακεδονία να παραμείνει ενεργειακό κέντρο και στη μεταλιγνιτική εποχή

Σε δύο άξονες κινείται η στρατηγική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για αύξηση της συνολικής εγκατεστημένης της ισχύος σε ΑΠΕ στα 2.000MW εντός των επομένων πέντε ετών, στο πλαίσιο και των κυβερνητικών εξαγγελιών ώστε η Δυτική Μακεδονία να παραμείνει ενεργειακό κέντρο και στη μεταλιγνιτική εποχή – αυτή τη φορά μέσω της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής. Έτσι, η εταιρεία έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το βραχυπρόθεσμο σχέδιό της, ώστε τους επόμενους 24-36 μήνες το χαρτοφυλάκιό της να ξεπερνά τα 500 MW, από τα μόλις 150 MW που είναι σήμερα. Παράλληλα, σχεδιάζει τον δεύτερο και μεσοπρόθεσμο πυλώνα του «οδικού χάρτη» της, μέσω του οποίου τα επόμενα έτη θα υλοποιήσει επιπλέον έργα συνολικής ισχύος τουλάχιστον 1-1,5 GW. 
Όσον αφορά στο πρώτο «κύμα» έργων, σύμφωνα με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την υλοποίησή τους δεν αποτελεί προϋπόθεση η συνεργασία με άλλες εταιρείες. Όπως εκτιμά η εταιρεία, η επένδυση μπορεί να καλυφθεί από ίδιους και δανειακούς πόρους – εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως το συστηματικό και μεθοδικό πλάνο που έχει καταρτίσει εγγυάται τη διασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης. Παράλληλα, για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, θα διεκδικήσει τιμές μέσω του καθεστώτος λειτουργικής ενίσχυσης, συμμετέχοντας για παράδειγμα σε διαγωνισμούς της ΡΑΕ, για την κατακύρωση αποζημιώσεων μέσω του σχήματος feed in premium.
Αναφορά στον «οδικό χάρτη», που θα ανεβάσει το portfolio της εταιρείας στα 500 MW έως τα μέσα του 2022, έκανε σε πρόσφατο ενεργειακό συνέδριο ο Κωνσταντίνος Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ. Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, για την επίτευξη αυτού του στόχου, ήδη βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης έργα 100 MW. Επίσης, έως τον Μάιο, θα δρομολογηθεί επίσης η δημοπράτηση και κατασκευή νέων μονάδων 280 MW, ώστε το μερίδιο της εταιρείας να ξεπεράσει μεσοπρόθεσμα το 10% της εγχώριας αγοράς, γεγονός που θα την καταστήσει υπολογίσιμο «παίκτη».

Πρωταγωνιστικός ρόλος στα νέα μοντέλα δραστηριοποίησης 

Από την άλλη πλευρά, σημαντικό «όχημα» για το μεσοπρόθεσμο πλάνο θα αποτελέσει η ανάπτυξη κοινών επενδυτικών πρότζεκτ με άλλες εταιρείες. Στόχος των συμπράξεων θα είναι η από κοινού αξιοποίηση της «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες που θα αναπτύσσει τόσο η ΔΕΗΑΝ όσο και οι ιδιώτες. Με την αξιοποίησή της παραγωγής, μάλιστα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σκοπεύει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα νέα μοντέλα δραστηριοποίησης των παραγωγών ΑΠΕ στην αγορά, όπως για παράδειγμα με τη σύναψη συμβολαίων αγοραπωλησίας της «πράσινης» ενέργειας (PPA) με τη μητρική της εταιρεία. Επίσης, ανάλογα με την εκάστοτε συγκυρία, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο για κάποια από αυτά τα χαρτοφυλάκια να επιλεγεί η απευθείας συμμετοχή τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Η πλειονότητα των νέων άμεσων έργων ΑΠΕ θα αφορά φωτοβολταϊκά πάρκα, αξιοποιώντας τις μεγάλες διαθέσιμες εκτάσεις που διαθέτει ο Όμιλος σε ανενεργά λιγνιτικά πεδία. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία κατέθεσε τον περασμένο Δεκέμβριο αιτήσεις για νέες άδειες παραγωγής συνολικής ισχύος 1,5 GW, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στη «δεξαμενή» των έργων 4,5 GW για τα οποία έχει ήδη εκκινήσει τα πρώτα στάδια ωρίμανσης της αδειοδοτικής διαδικασίας.

«Στο κάδρο» επίσης γεωθερμία και βιομάζα

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, «στο κάδρο» της εταιρείας βρίσκονται και άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ, καθώς πρόθεσή της είναι να εξετάσει την πιθανή έναρξη εντός του 2020 του πρότζεκτ κατασκευής μίας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας βιομάζας στο Αμύνταιο Φλώρινας. Το πρότζεκτ αφορά την υλοποίηση μίας μονάδας 25MW ηλεκτρικής ενέργειας και 45MWth θερμότητας, με τη συνεργασία με στρατηγικό εταίρο. Μάλιστα, για την επιλογή του εταίρου, το 2018 η ΔΕΗΑΝ είχε προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό, με τη διαδικασία ωστόσο να μην προχωρά πέρα από τη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην οποία είχαν δώσει το «παρών» 12 σχήματα.
Στόχος της νέας διοίκησης της εταιρείας είναι να επαναξιολογήσει το σχέδιο, στο ευρύτερο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Επομένως, είναι πιθανό να αναπροσαρμοστούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μονάδας, και κατά συνέπεια να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός.
Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Μαύρου σε πρόσφατη ημερίδα, εντός της χρονιάς, θα προωθηθούν πιθανότατα επενδύσεις και στον τομέα της γεωθερμίας, για την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού υψηλής θερμοκρασίας στις τέσσερις περιοχές που έχει μισθώσει η εταιρεία από το ελληνικό Δημόσιο. Πάντως, για την έναρξη υλοποίησης του συγκεκριμένου πρότζεκτ εκκρεμούν θεσμικές ρυθμίσεις.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr
πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης