Τελευταία Νέα
Οικονομία

O Σταϊκούρας στο Spiegel: Ζητάμε τη μείωση των πλεονασμάτων με πειστικά επιχειρήματα – Αφήσαμε πίσω τα σκληρά χρόνια

tags :
O Σταϊκούρας στο Spiegel: Ζητάμε τη μείωση των πλεονασμάτων με πειστικά επιχειρήματα –  Αφήσαμε πίσω τα σκληρά χρόνια
Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει την κρίση,τονίζει ο υπουργός Οικονομικών
Στην εκτίμηση, πως τα «σκληρά χρόνια» βρίσκονται πίσω μας προβαίνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Ο υπουργός Οικονομικών θέτει το ζήτημα μείωσης του στόχου για τα πλεονάσματα τονίζοντας, πως η χώρα χρειάζεται περισσότερο δημοσιονομικό χώρο ενώ τονίζει  πως η κυβέρνηση ζητεί με καλά επιχειρήματα τη μείωσή τους.
Σε ερώτηση για την πρόσφατη μεταμνημονιακή αξιολόγηση ο υπουργός τη χαρακτηρίζει θετική, όπως και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch,
«Οι αγορές είναι επίσης θετικές, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από την επιτυχία ενός 15ετούς κρατικού ομολόγου που εκδώσαμε την περασμένη εβδομάδα με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.
Και βεβαίως η ελληνική κοινωνία υποστηρίζει την οικονομική μας πολιτική: η εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από το 2007», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.
«Η χώρα αλλάζει - φυσικά με πολύ ψηλό τίμημα  για τους πολίτες της, οι οποίοι έχουν κάνει πολλές θυσίες.
Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει την κρίση. Δεν υπάρχει λόγος να θριαμβολογούμε, πρέπει να γίνουμε ακόμα καλύτεροι.
Πάντως τα δύσκολα χρόνια τελείωσαν», σημειώνει.
Στην παρατήρηση του περιοδικού ότι, με τους τρέχοντες ρυθμούς ανάπτυξης θα χρειαστούν δεκαετίες για να επανέλθουν το βιοτικό επίπεδο στα χρόνια πριν από την κρίση ο υπουργός Οικονομικών απαντά: 
«Φέτος, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί σχεδόν με 2,8%, τουλάχιστον δύο φορές πιο γρήγορα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για υψηλότερη και βιώσιμη ανάπτυξη».

Ζητάμε με έμφαση και επιχειρήματα τη μείωση των πλεονασμάτων

Όσον αφορά το αίτημα για μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει: Θέλουμε περισσότερα οικονομικά περιθώρια τα επόμενα δύο χρόνια για την εφαρμογή των πολιτικών μας.
Για να γίνει αυτό, θέλουμε να μειώσουμε τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το απαιτούμε αυτό με έμφαση και με καλά επιχειρήματα.
Αυτοί οι στόχοι καθορίστηκαν με βάση ορισμένες υποθέσεις σχετικά με τη διατηρησιμότητα του χρέους.
Εάν αυτές οι υποθέσεις αλλάξουν, όπως το κόστος ανάπτυξης και χρηματοδότησης, δεν βλέπω κανένα λόγο να μην προσαρμόζω τους στόχους των πλεονασμάτων.
Αυτό θα σήμαινε περισσότερη ανάπτυξη - ό, τι θέλουν όλοι στην Ευρώπη.

Θα επισκεφθούμε τη Γερμανία το επόμενο διάστημα

Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους αναπτυξιακούς της στόχους, αποπληρώνει τα ακριβά δάνεια που έχει λάβει από το ΔΝΤ.
Αυτό σημαίνει ότι οι παράμετροι για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους έχουν αλλάξει.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μπορούν να αλλάξουν - ειδικά για τα έτη 2021 και 2022, όπου έχουν τεθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο στο 3,5%.
Σε ερώτηση για το εάν συναινέσει το Βερολίνο, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει: 
Θα επισκεφθούμε τη Γερμανία τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο για να συζητήσουμε τις αποφάσεις και τις προτεραιότητές μας με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Σε όλες τις συναντήσεις του Eurogroup στις οποίες παρέστην, δεν υπήρξε καμία στην οποία η Γερμανία να μην υποστηρίζει τις ελληνικές ανησυχίες.
Έχουμε αξιόπιστα επιχειρήματα και έχουμε κερδίσει αξιοπιστία.
Σε ερώτηση, εάν οι υψηλοί στόχοι των πλεονασμάτων θα μπορούσαν να συνδεθούν με το βάρος του προσφυγικού, επισημαίνει πως πράγματι είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.
«Πρόκειται για έκτακτα βάρη που προκύπτουν από ένα πρόβλημα που θα είναι μαζί μας εδώ και πολλά χρόνια.
Ζητήσαμε να αποκλείσουμε το κόστος αυτό κατά τον υπολογισμό του στόχου για το πλεόνασμα.


Image
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης