Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φραγκογιάννης: Σε μια νέα εποχή οι σχέσεις Ελλάδας – Ιαπωνίας – Οι προοπτικές δείχνουν ευοίωνες

Φραγκογιάννης: Σε μια νέα εποχή οι σχέσεις Ελλάδας – Ιαπωνίας – Οι προοπτικές δείχνουν ευοίωνες
H χώρα μας αποτελεί ένα στρατηγικό προορισμό για τους ιαπωνικούς κολοσσούς ως κόμβος για την διείσδυση τους στα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη, σημειώνει ο Κ. Φραγκογιάννης
«Το μέλλον για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ιαπωνίας ξεκίνησε και οι προοπτικές δείχνουν ευοίωνες», τονίζει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννης,  σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».
Ο ίδιος, στο άρθρο του με τίτλο «Νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Ιαπωνίας», υπογραμμίζει ότι «οι ιστορικά καλές σχέσεις των δύο χωρών και το μεγάλο ενδιαφέρον της ιαπωνικής κυβέρνησης αλλά και επιχειρηματικών κολοσσών της χώρας, να αναζητήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα σε συγκεκριμένους τομείς, άρχισε να αποκτά νέα δυναμική μετά από την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης στο Τόκιο, στα τέλη Ιανουαρίου».
Σε αυτή  την επίσκεψη, προσθέτει πως «συν-αποφασίστηκε μεταξύ των δύο χωρών να μελετηθεί ένα μνημόνιο συνεργασίας που θα καταλήξει σε συγκεκριμένες συμφωνίες κατά τη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ιαπωνική πρωτεύουσα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε λίγους μήνες».
Ο κ. Φραγκογιάννης τονίζει ότι η Ελλάδα «αποτελεί ένα στρατηγικό προορισμό για τους ιαπωνικούς κολοσσούς ως κόμβος για την διείσδυση τους στα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη, δεδομένου ότι δεν έχουν ακόμα κεντρικά γραφεία στην ευρύτερη περιοχή» και μάλιστα, «από τον ιαπωνικό Οργανισμό Εθνικών Πόρων και Ενέργειας ζητήθηκε από την Ελλάδα να παράσχει πληροφόρηση για ενεργειακά επενδυτικά προγράμματα και να  διατυπωθεί συγκεκριμένη πρόταση για συνεργασία σε θέματα τεχνολογίας υδρογόνου».
«Το άναμμα μάλιστα της φλόγας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, που για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι θα τροφοδοτηθεί από καύσιμο υδρογόνο, αποτελεί μια συμβολική εκκίνηση της νέας εποχής στην οποία οι δύο χώρες ενισχύουν τις διμερείς τους συνεργασίες», σημειώνει.

Ακολουθεί το άρθρο του Κ. Φραγκογιάννη:

«Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ιαπωνίας μετρούν 122 χρόνια σταθερότητας και πλέον εισέρχονται σε μια νέα εποχή.
Εποχή αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία, αλλαγών που δημιουργούν νέους δρόμους συνεργασίας και ταυτόχρονα διευκολύνουν την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής διπλωματίας, καθώς οι προϋποθέσεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων έχουν διαμορφωθεί, και η  εικόνα της χώρας μας στην διεθνή σκηνή έχει αλλάξει.
Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης της Ιαπωνίας με την ΕΕ,  της οποίας η Ελλάδα είναι άμεσος δικαιούχος, δημιουργεί μία από τις μεγαλύτερες διμερείς συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο, καλύπτοντας περίπου το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 40% του παγκόσμιου εμπορίου.
Η Ιαπωνία σήμερα, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, είναι ανοιχτή στον ξένο ανταγωνισμό, καλωσορίζει ξένες άμεσες επενδύσεις και στηρίζει τις ιαπωνικές επιχειρήσεις στην προσπάθεια διεθνοποίησής τους.
Είναι μια οικονομία προσανατολισμένη στις εξαγωγές με αποδεδειγμένη τεχνογνωσία και εμπειρία στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, καθώς και στην παροχή τεχνολογικών λύσεων, καινοτόμου εξοπλισμού και υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο.
Η οικονομία της διακρίνεται και για τη ύπαρξη διαθέσιμων επενδυτικών κεφαλαίων και οι επιχειρήσεις της για την ενεργητική αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών σε όλο τον κόσμο, ενώ στην υλοποίηση των συμφωνιών τους έχουν αφοσίωση στην αριστεία.
Οι ιστορικά καλές σχέσεις των δύο χωρών και το μεγάλο ενδιαφέρον της ιαπωνικής κυβέρνησης αλλά και επιχειρηματικών κολοσσών της χώρας, να αναζητήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα σε συγκεκριμένους τομείς, άρχισε να αποκτά νέα δυναμική μετά από την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης στο Τόκιο, στα τέλη Ιανουαρίου.
Σε αυτή  την επίσκεψη συν-αποφασίστηκε μεταξύ των δύο χωρών να μελετηθεί ένα μνημόνιο συνεργασίας που θα καταλήξει σε συγκεκριμένες συμφωνίες κατά τη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ιαπωνική πρωτεύουσα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε λίγους μήνες.
Ως θαλάσσιες υπερδυνάμεις άλλωστε, η Ελλάδα και η Ιαπωνία αποδίδουν μεγάλη σημασία στους κανόνες που διέπουν τη διεθνή ναυσιπλοΐα και, ειδικότερα, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.
Οι Έλληνες προμηθευτές ναυτιλιακού εξοπλισμού έχουν παρουσία στην Ιαπωνία ενώ Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν ναυπηγήσει σε ιαπωνικά ναυπηγεία τα πιο τεχνολογικά εξελιγμένα πλοία τους.
Οι επαφές και οι συζητήσεις του ελληνικού κλιμακίου κατά την πενθήμερη αποστολή  στο Τόκιο ήταν πολλές και εποικοδομητικές.
Έμφαση δόθηκε στην επίσπευση της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολόγησης αλλά και στη συνεργασία, βάσει μνημονίου, της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Ιαπωνίας (JBIC) και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Κορυφαίο θέμα στη συζήτηση του κλιμακίου αποτέλεσε και το αίτημα για απευθείας αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών.
Παράλληλα συζητήθηκε η επίσκεψη της Ομοσπονδίας Ιαπωνικών Επιχειρήσεων (Keidanren) στην Ελλάδα, αλλά και πρόσκληση ιαπωνικών επιχειρήσεων στην χώρα μας για συνεργασία με ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.
Η χώρα μας άλλωστε, αποτελεί ένα στρατηγικό προορισμό για τους ιαπωνικούς κολοσσούς ως κόμβος για την διείσδυση τους στα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη, δεδομένου ότι δεν έχουν ακόμα κεντρικά γραφεία στην ευρύτερη περιοχή.
Ειδικότερα από τον ιαπωνικό Οργανισμό Εθνικών Πόρων και Ενέργειας ζητήθηκε από την Ελλάδα να παράσχει πληροφόρηση για ενεργειακά επενδυτικά προγράμματα και να  διατυπωθεί συγκεκριμένη πρόταση για συνεργασία σε θέματα τεχνολογίας υδρογόνου.
Το άναμμα μάλιστα της φλόγας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, που για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι θα τροφοδοτηθεί από καύσιμο υδρογόνο, αποτελεί μια συμβολική εκκίνηση της νέας εποχής στην οποία οι δύο χώρες ενισχύουν τις διμερείς τους συνεργασίες.
«The business of Japan is business».
Με αυτή την φράση τα στελέχη των ιαπωνικών επιχειρήσεων έδωσαν το στίγμα των προθέσεων τους για τη δυναμική της ελληνικής αγοράς που πλέον εμφανίστηκε στο ραντάρ των επιλογών τους.
Το μέλλον για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ιαπωνίας ξεκίνησε και οι προοπτικές δείχνουν ευοίωνες».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης