Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσιάρας: Αποφασισμένη η κυβέρνηση για ριζικές τομές και βαθιές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης

Τσιάρας: Αποφασισμένη η κυβέρνηση για ριζικές τομές και βαθιές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης
Η Κυβέρνηση  είναι «αποφασισμένη να προασπίσει τη νηνεμία στους κόλπους της Δικαιοσύνης και να μην επιτρέψει την εργαλειοποίησή της και την ένταξή της στην αρένα της πολιτικής σκοπιμότητας», τόνισε ο Κ. Τσιάρας
Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε βαθιές τομές στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης τόνισε κατά τις εργασίες της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΕ), ο υπουργός Δικαιοσύνης,  Κ. Τσιάρας, καλώντας τους δικαστές σε συνεργασία.
Ο κ. Τσιάρας κατά τον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε βαθιές τομές στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης για να βελτιώσει άμεσα τους χρόνους της απονομής της, να ενισχύσει την προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητα των αποφάσεών της, αλλά και να διευκολύνει έμπρακτα το έργο των Διοικητικών Δικαστών.
Μάλιστα, σημείωσε ότι προσβλέπει «σε μια γόνιμη, δημιουργική συνεργασία, μια συνεργασία, δομημένη στον ειλικρινή και απροκατάληπτο διάλογο, τόσο με την νέα ηγεσία της Διοικητικής Δικαιοσύνης, όσο και με τις δικαστικές Ενώσεις», που όπως είπε «ωφελεί το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, βελτιώνει τα αποτελέσματα της καθημερινότητας των δικαστών και των Εισαγγελέων και σέβεται τον ρόλο του νομικού κόσμου και των δικηγόρων ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης».
«Μια συνεργασία, που αποβλέπει τελικά στον ίδιο τον πολίτη, στην καθημερινότητά του, στη προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών του και των δικαιωμάτων του, στην οικονομική δραστηριότητα, στην αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου», συμπλήρωσε.
Ακόμη, ο κ. Τσιάρας επεσήμανε πως η Κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού της, είναι «αποφασισμένη να προασπίσει τη νηνεμία στους κόλπους της Δικαιοσύνης και να μην επιτρέψει την εργαλειοποίησή της και την ένταξή της στην αρένα της πολιτικής σκοπιμότητας».
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο, με το οποίο θα υλοποιηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για την καταβολή των μισθολογικών ωριμάνσεων των δικαστών από το επόμενο έτος, το οποίο στη συνέχεια θα κατατεθεί στην Βουλή προς ψήφιση και μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι νόμος του κράτους.
Σχετικά με το πρόβλημα τις μεταστέγασης των Διοικητικών Δικαστηρίων του Πειραιά, ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι κοντά στην λύση και σύντομα θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΔΕ,  Αγγ. Λαινιώτη, ο οποία τον Ιούνιο αποχωρεί μετά από 37 χρόνια δικαστικής διαδρομής, έκανε μια ιστορική αναδρομή στο ρόλο που έχουν διαδραματίσει τα Διοικητικά Δικαστήρια από  το 1962 μέχρι σήμερα, αλλά και στα προβλήματα.
Η ίδια, αναφερόμενη στις νέες γενιές των συναδέλφων της, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι «πέρα από τις νομικές γνώσεις και τα τυπικά προσόντα που ασφαλώς είναι αναγκαία και αυτονόητα για την άσκηση του λειτουργήματός μας, ένας δικαστής πρέπει να διαθέτει ήθος, αξιοπρέπεια,σύνεση αλλά και θάρρος,εντιμότητα, σθένος και τόλμη».  
Ο προεδρεύων, ως αρχαιότερος, του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος Αθ. Ράντος, σε χαιρετισμό του τόνισε ότι όλοι οι δικαστές πρέπει να είναι υπηρέτες του πολίτη, αλλά και πως το πρόβλημα στην Δικαιοσύνη είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις.
Σημείωσε ότι η ποιότητα των αποφάσεων των Ελληνικών δικαστηρίων είναι πάνω από τον μέσο όρο των αποφάσεων των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, ο γενικός επίτροπος Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων, Δ. Κωστάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια την 31η Δεκεμβρίου 2019 ανερχόνταν στις 173.000, ενώ την ίδια ημερομήνια το 2018 ήταν 440.000.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης