Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καράογλου: Η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται στον πλέον ασφαλή επενδυτικό και αναπτυξιακό προορισμό

Καράογλου: Η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται στον πλέον ασφαλή επενδυτικό και αναπτυξιακό προορισμό
"Zούμε σε μια εποχή κατά την οποία, οι κανόνες καλής γειτονίας παραβιάζονται  και τα Βαλκάνια ταλανίζονται από πάθη του παρελθόντος", ανέφερε ο Θ. Καράογλου
«Οφείλουμε να αθροίζουμε δυνάμεις», αυτός είναι ο τρόπος στη σημερινή εποχή για τους λαούς της περιοχής  να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να σπάσουν «τα δεσμά της επιφυλακτικότητας» για να προχωρήσουν «σε μια ειλικρινή και έντιμη συμπόρευση», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Θ. Καράογλου,  μιλώντας στο  2ο «Thessaloniki Regional Forum».
Ο ίδιος καλωσόρισε τους συνέδρους στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας λόγο για μια πόλη που φιλοδοξεί «να καταστεί πρωτεύουσα της εξωστρέφειας και της καινοτομίας» και να «εξελιχθεί σε κέντρο διευρωπαϊκών μεταφορών ως πύλη εισόδου με το λιμάνι της στη Βαλκανική ενδοχώρα».
Υπογράμμισε ότι στον κυβερνητικό σχεδιασμό «η Θεσσαλονίκη καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο» και σημείωσε πως «η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στη Χερσόνησο του Αίμου, αναδεικνύει τη Μακεδονία και τη Θράκη μέσα από την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων.  
Η δέσμη μέτρων που έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και βρίσκονται σε ξεκάθαρη τροχιά υλοποίησης, αποδεικνύει πως η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται στον πλέον ασφαλή επενδυτικό και αναπτυξιακό προορισμό».
Ο κ. Καράογλου ανέφερε ότι στη σημερινή εποχή είναι απαραίτητος ο διάλογος και η ψυχραιμία για να αντιμετωπιστούν οι  νέες προκλήσεις.
Όπως είπε, «ακόμα και σήμερα, που ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία, οι κανόνες καλής γειτονίας παραβιάζονται  και τα Βαλκάνια ταλανίζονται από πάθη του παρελθόντος, εμείς οφείλουμε να αθροίζουμε δυνάμεις.
Καλούμαστε, στο όνομα του κοινού μέλλοντος, να σπάσουμε τα δεσμά της επιφυλακτικότητας, της μισαλλοδοξίας και της εσωστρέφειας.
Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα».
«Γι' αυτό θα πρέπει να βάλουμε το διάλογο στη ζωή μας», πρόσθεσε και συνέχισε τονίζοντας πως «απαιτείται από όλους μας να δείξουμε ψυχραιμία και να προχωρήσουμε σε μια ειλικρινή και έντιμη συμπόρευση.
Να κάνουνε έναν διάλογο αρχών και αξιών, χωρίς απειλές και εκβιασμούς, χωρίς τελεσίγραφα και προκλήσεις»
Κάνοντας αναφορά στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως χώρα μέλος της Ε. Ε. στην ευρωπαϊκή προοπτική άλλων χωρών της περιοχής, μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως «αποτελεί καθήκον της να πρωταγωνιστήσει στη διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των χωρών της περιοχής.
Για την πατρίδα μου δεν τίθεται δίλημμα διεύρυνση, ή εμβάθυνση.
Υπάρχει μόνο περισσότερη Ευρώπη».
Σημειώνεται ότι χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο πρώην πρόεδρος της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Mladen Inanic και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου, Haki Abazi.
Ο πρώην πρόεδρος της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Mladen Ivanic, ανέφερε ότι όσο εκτείνεται χρονικά η αβεβαιότητα για τη διεύρυνση της Ε.Ε., τόσο αφήνεται χώρος επιρροής σε άλλες παγκόσμιες δυνάμεις (Ρωσία , Κίνα, κ.α.), ενώ αμφισβήτησε ότι θα υπάρξουν, παρά τις προσπάθειες του Γάλλου προέδρου E. Macron,  μεγάλες αλλαγές στα επόμενα χρόνια και  ζήτησε από την Ελλάδα να έχει ενεργό ρόλο στη στήριξη της προοπτικής διεύρυνσης και ενσωμάτωσης των δυτικών Βαλκανίων.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου, Haki Abazi, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η περιοχή μας μπορεί να είναι μια σταθερή περιοχή, αλλά μια σταθερή περιοχή χρειάζεται κανόνες, που να είναι αποδεκτοί από όλους.
Είναι η ώρα.
Και στην δική μας κυβέρνηση εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, με άξονες τον πλουραλισμό, τη δημοκρατία και την ανάπτυξη».
Ο ίδιος ανέφερε ότι, με λίγες εξαιρέσεις,  καταγράφεται μια διεύρυνση του ελλείμματος εμπιστοσύνης στους θεσμούς στα Βαλκάνια, αλλά και πως είναι ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη, για την ενίσχυση ευρωπαϊκών πολιτικών με σεβασμό στο περιβάλλον και με σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει μεγαλύτερες προκλήσεις, αντί ως προτεραιότητα, την προοπτική διεύρυνσης της, τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟSCE και πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Αλβανίας, Ditmir Bushati, υπογραμμίζοντας  ότι η μεθοδολογία δεν είναι η πιο κατάλληλη, ώστε να φέρνει πιο κοντά την προοπτική της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης