Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Σφοδρό πλήγμα για τον παγκόσμιο τουρισμό από τον κορωνοϊό

Capital Economics: Σφοδρό πλήγμα για τον παγκόσμιο τουρισμό από τον κορωνοϊό
Σημαντικό μπορεί να είναι το πλήγμα και για τον ελληνικό τουρισμό
Ο τομέας του τουρισμού, κυρίως στις ΗΠΑ, θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την επιδημία του κορωνοϊού, όπως υποστηρίζουν μιλώντας στο CNBC αναλυτές τόσο της Capital Economicsόσο και της Oxford Economics.
Το 2020 υποτίθεται ότι ήταν το έτος που ο Κινέζος τουρίστας θα επέστρεψε σε πλήρη ισχύ χάρη στο βελτιωμένο εμπόριο και τα σημάδια σταθεροποίησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Ο κορωνοϊός και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί προς και από την Κίνα έχουν αλλάξει δραματικά αυτές τις προσδοκίες και οι συνέπειες για τις παγκόσμιες οικονομίες μπορεί να είναι σημαντικές.
Η Oxford Economics προβλέπει τώρα ότι οι ΗΠΑ θα έχουν απώλειες 1,6 εκατομμυρίων επισκεπτών από την ηπειρωτική Κίνα φέτος.
Αυτή είναι μια τεράστια απώλεια για μεγάλες μητροπολιτικές πόλεις όπως η πόλη της Νέας Υόρκης, το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες που έχουν επωφεληθεί εδώ και καιρό από την άνοδο του κινεζικού τουρισμού κατά την τελευταία δεκαετία.
Ακόμη και με την πτώση κατά 4,7% της τουριστικής κίνησης από την Κίνα στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019 2019 λόγω εμπορικών εντάσεων, οι Κινέζοι εξακολουθούν να παραμένουν η τρίτη μεγαλύτερη πηγή τουριστών για τις ΗΠΑ.
Οι Κινέζοι είναι επίσης οι μεγαλύτεροι καταναλωτές, οι οποίοι κατά μέσο όρο ξοδεύουν περισσότερα από 6.500 δολάρια, σε σύγκριση με τα 4.000 δολάρια που ξοδεύτηκαν από άλλους ξένους τουρίστες στις Η.Π.Α.
«Οι αριθμοί επισκεπτών από την Κίνα έχουν σημειώσει τεράστια αύξηση κατά την τελευταία δεκαετία περίπου και τώρα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο αριθμό εισερχόμενων τουριστών στις περισσότερες χώρες της περιοχής της Ασίας», δήλωσε ο Alex Holmes, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, σε συνέντευξη με το CNBC.
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι αναδυόμενες οικονομίες στην Ασία έχουν επενδύσει στην προσφορά προσαρμοσμένων περιηγήσεων και επιλογών διαμονής για Κινέζους ταξιδιώτες.
Η Hilton, η Marriott και η Hyatt έχουν δημιουργήσει νέες δομές για να ικανοποιήσουν την αύξηση της ζήτησης.
Ο Holmes επισημαίνει την Ταϊλάνδη, η οποία είδε 10,5 εκατομμύρια Κινέζους τουρίστες το 2018, 13 φορές υψηλότερη από το 2008.
Και οι δαπάνες των τουριστών στην Ταϊλάνδη ισοδυναμούν με περίπου το 11% του ΑΕΠ της χώρας.
Άλλες χώρες της Ασίας που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις δαπάνες τουριστών περιλαμβάνουν την Καμπότζη, τη Μαλαισία, το Βιετνάμ και την Ινδονησία.
«Υπάρχει σαφώς μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα διαδραματίσουν τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες, αλλά τώρα φαίνεται ότι η περιφερειακή ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί απότομα το πρώτο τρίμηνο», τόνισε ο αναλυτής της Capital Economics.
Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις μεγεθών δ’ τριμήνου 2019 από τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές εταιρείες Hilton, Expedia και TripAdvisor θα μπορούσαν να δώσουν περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την έκταση της πληρότητας και της ζήτησης ξενοδοχείων λόγω της εκδήλωσης εστίας.
Οι προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης μπορεί επίσης να αμφισβητηθούν.
Η ήπειρος έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής προορισμός για τους Κινέζους ταξιδιώτες, ειδικά εν μέσω της κατακερματισμένης σχέσης ΗΠΑ-Κίνας το 2018.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, οι Κινέζοι ταξιδιώτες πραγματοποίησαν 3 εκατομμύρια επισκέψεις σε ευρωπαϊκές χώρες, αυξημένες κατά 7,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την κινεζική ακαδημία τουρισμού.
«Υποθέτοντας ότι θα υπάρξει απότομη πτώση του κινεζικού τουρισμού καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες θα δουν την κατανάλωση να αποδυναμώνεται", δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING στο CNBC  και προσέθεσε «προφανώς, χώρες όπως η Ελλάδα και η Γαλλία θα πληγούν περισσότερο.
Αυτή η μείωση του τουρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξασθένιση της εγχώριας ζήτησης, προσθέτοντας στα υπάρχοντα προβλήματα που προέρχονται από τον μεταποιητικό τομέα και με τη σειρά του καθυστερώντας το χρονοδιάγραμμα της ανάκαμψης ολόκληρης της οικονομίας της Ευρωζώνης στο δεύτερο εξάμηνο του».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης