Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (PRELIUM): «Σφουγγάρι» στα άσχημα νέα το Χρηματιστήριο Αθηνών

Κων. Φέγγος (PRELIUM): «Σφουγγάρι» στα άσχημα νέα το Χρηματιστήριο Αθηνών
Άρθρο του Κωνσταντίνου Φέγγου, προέδρου της PRELIUM Investment Services στο bankingnews.gr
Μια βδομάδα που ξεκίνησε με επαναφορά του Γενικού Δείκτη του χρηματιστηρίου στις 900 μονάδες, δεν θα μπορούσε να είναι καλή.
Παρά τις προσπάθειες που γίνονται από μεριάς κυβέρνησης, το χρηματιστήριο αδυνατεί να ανταποκριθεί στα καλά νέα, ενώ με μεγάλη προθυμία ανταποκρίνεται στα κακά νέα.  
Όποτε τα ξένα χρηματιστήρια διορθώνουν, βρίσκουμε ευκαιρία να ηγηθούμε της πτώσης και όποτε κατακτούν νέα υψηλά αδυνατούμε να δείξουμε δύναμη
Παρόλα αυτά τα επιτόκια μας παραμένουν πολύ χαμηλά και η κυβέρνηση δεν δυσκολεύεται με τον δανεισμό.
Με δεδομένο ότι το Ελληνικό χρηματιστήριο είχε πέρυσι από τις καλύτερες αποδόσεις διεθνώς, η αδυναμία που επιδεικνύει, είτε σημαίνει ότι δεν προσελκύει νέα κεφάλαια, είτε ότι όσοι κέρδισαν πέρυσι βρίσκουν φέτος ευκαιρία να ρευστοποιήσουν και αντισταθμίζουν τα νέα κεφάλαια που έρχονται.
Οι τζίροι της περιόδου πάντως, σηματοδοτούν πως ότι συμβαίνει, γίνεται «χαλαρά».
Με δεδομένο ότι ο Ιανουάριος δεν ενθουσίασε τους επενδυτές και ο Φεβρουάριος μπήκε με πτώση, μάλλον οι εξελίξεις αναβάλλονται για τον Μάρτιο.
Στηρίξεις για τον δείκτη έχουν διαμορφωθεί στις 900 μονάδες και μετά στις 880 μονάδες.  
Αντιστάσεις στις 930 μονάδες και στις 950 μονάδες.
Η περίοδος δεν είναι η καλύτερη για την κυβέρνηση, καθώς φαίνεται να αρχίζουν να την επηρεάζουν οι επιπτώσεις του μεταναστευτικού, αλλά και της προκλητικότητας των Τούρκων.
Επίσης φαίνεται να μην έχει ξεκαθαρίσει και σταθεροποιήσει τις σχέσεις της με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εδώ και χρόνια καθορίζουν τις εξελίξεις στη χώρα, ενώ οι υποσχέσεις των ξένων για στήριξη υλοποιούνται μόνο με τη μορφή φθηνού δανεισμού.
Σε επίπεδο φορολογίας και διαρθρωτικών αλλαγών, ήδη έχουν γίνει κινήσεις που θα επηρεάσουν θετικά και από φέτος, την κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα και θα διευκολύνουν όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα. Φαίνεται όμως πως η αγορά περιμένει περισσότερα.
Με τα ξένα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια να κινούνται σε ιστορικά υψηλά, τη στιγμή που το Ελληνικό δείχνει αδύναμο, η επικινδυνότητα της κατάστασης αυξάνεται.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα περιμένουμε νέα για τη θεσμική θωράκιση του χρηματιστηρίου στο θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης και επίσης περιμένουμε να δούμε να ξεκινάνε οι εμβληματικές επενδύσεις που έχουν εξαγγελθεί.
Οι εταιρείες θα αρχίσουν να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα για το 2019 και οι τράπεζες πρέπει να δείξουν χειροπιαστά αποτελέσματα στον τομέα των κόκκινων δανείων αλλά και της βελτιστοποίησης της λειτουργίας τους που σημαίνει αναδιάρθρωση προσωπικού.
Η αγορά καταγράφει τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση και ο Φεβρουάριος παραδοσιακά δεν είναι ο καλύτερος μήνας για χρηματιστηριακά κέρδη.
Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, το να μην έχουμε πολύ αρνητικές εξελίξεις, θα εκληφθεί σαν θετική εξέλιξη για την περαιτέρω πορεία των τιμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης