Διεθνή

Γερμανία: Παραμένει αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) ο Christian Lindner

Γερμανία: Παραμένει αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) ο Christian Lindner
Τη συνεδρίαση συγκάλεσε εκτάκτως χθες ο ίδιος ο κ. Lindner, θέτοντας παράλληλα ζήτημα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, μετά τον χειρισμό της υπόθεσης του Thomas Kemmerich, στελέχους του FDP στη Θουριγγία, που εξελέγη για λίγες ώρες πρωθυπουργός με τη στήριξη των ακροδεξιών του AfD
Παραμένει αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) ο Christian Lindner, όπως αποφάσισε το προεδρείο του Κόμματος, με ψήφους 33 υπέρ, μία κατά και δύο αποχές, έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.
Τη συνεδρίαση συγκάλεσε εκτάκτως χθες ο ίδιος ο κ. Lindner, θέτοντας παράλληλα ζήτημα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, μετά τον χειρισμό της υπόθεσης του Thomas Kemmerich, στελέχους του FDP στη Θουριγγία, ο οποίος εξελέγη Πρωθυπουργός του κρατιδίου με τη στήριξη και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).
Το «ταμπού» που θέλει να μην επιτυγχάνεται οποιαδήποτε πλειοψηφία με τις ψήφους της ακροδεξιάς έσπασε, προκαλώντας πολιτικό «σεισμό» στη Γερμανία και είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του κ. Kemmerich και την υποβολή αιτήματος διάλυσης του Κοινοβουλίου και προκήρυξης νέων εκλογών.
Σε δηλώσεις του στον Τύπο, ο αρχηγός του FDP έκανε λόγο για «πολύ εντατικές» συνομιλίες και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την εμπιστοσύνη που εκφράστηκε στο πρόσωπό του. «Η Θουριγγία είναι μια σοβαρή υπόθεση για την πολιτική κουλτούρα μας», δήλωσε ο κ. Lindner και τόνισε ότι λυπάται ιδιαίτερα αν υπήρξαν αμφιβολίες σε ό,τι αφορά τη βασική στάση του FDP.
«Οι Φιλελεύθεροι τηρούσαν πάντα σαφή θέση σχετικά με την AfD και βεβαίως δεν συνεργάζονται μαζί της ούτε στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.
Δεν θέλουμε να συνδεόμαστε με την AfD.
Ανήκουμε στο δημοκρατικό κέντρο και το να είναι σαφή τα όρια είναι για μας ουσιώδες», πρόσθεσε ο Christian Lindner και περιέγραψε ως «λάθος» το γεγονός ότι κατά την τρίτη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της Θουριγγίας δεν αποσύρθηκε ο υποψήφιος του FDP και κατόπιν αποδέχθηκε την εκλογή του υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα που τον ήθελε να έχει δώσει ο ίδιος το «πράσινο φως» για την εκλογή του κ. Kemmerich ακόμη και με τις ψήφους της ακροδεξιάς, ο Πρόεδρος του FDP έκανε λόγο για «απολύτως αδιανόητη» υπόθεση, ενώ ερωτώμενος εάν έχει ζητήσει συγγνώμη για όσα έγιναν, δήλωσε ότι απολογήθηκε ήδη ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος στην Θουριγγία, κάτι που θεώρησε και ο ίδιος «κατάλληλο» για την περίσταση.
Ο κ. Lindner παραδέχθηκε ότι την παραμονή της εκλογής η αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Annegret Kramp-Karenbauer του έστειλε SMS με το οποίο τον προειδοποιούσε ότι υπάρχει «κίνδυνος», εάν το FDP διατηρήσει τον υποψήφιό του και στην τρίτη ψηφοφορία, να τον ψηφίσουν οι βουλευτές της AfD.
«Δεν γνώριζα ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του CDU είχε αποφασίσει να ψηφίσει τον δικό μας υποψήφιο», δήλωσε σχετικά ο Christian Lindner, σε μια έμμεση αιχμή προς την αρχηγό του CDU, η οποία εμφανίστηκε να μην μπορεί να ελέγξει τα στελέχη της στην Θουριγγία.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης