Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στη Wall Street - Επέστρεψαν οι ανησυχίες για τον κορωνοϊό - Στο -0,55% ο S&P 500

tags :
Πιέσεις στη Wall Street - Επέστρεψαν οι ανησυχίες για τον κορωνοϊό - Στο -0,55% ο S&P 500
Πτωτικά η Wall Street λόγω κορωνοϊού και παρά τα θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον Ιανουάριο 2020
Πιέσεις μετά από τέσσερις συνεδριάσεις σημαντικών κερδών και κατάκτηση νέων ιστορικών υψηλών δέχθηκαν σήμερα (07/02) οι αμερικανικές μετοχές, παρά τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον Ιανουάριο και το πιθανότερο λόγω νέων ανησυχιών για το κορωνοϊό τα θύματα του οποίου συνεχώς αυξάνονται.
Image
Πτώση -0,94% για τον Dow Jones στις 29.102 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί -0,55% στις 3.327 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται -0,54% χαμηλότερα στις 9.520 μονάδες.
Αντίθετα κέρδη άνω του 4% σημείωσε ο δείκτης φόβου VIX.
Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 79 θάνατοι, με αποτέλεσμα ο τελευταίος απολογισμός να κάνει λόγο για 637 νεκρούς και για περισσότερα από 31.000 κρούσματα.
Μόλις δύο από τους  νεκρούς έχουν καταγραφεί εκτός ηπειρωτικής Κίνας – σε Φιλιππίνες και Χονγκ Κονγκ – ενώ τουλάχιστον 230 κρούσματα έχουν αναφερθεί σε άλλες 27 χώρες.
Ανησυχία παράλληλα προκαλεί πάντως το γεγονός ότι σχεδόν 25% των αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα αναμένουν πτώση των εσόδων τους κατά τουλάχιστον 16% φέτος λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, έρευνα του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Σανγκάη που έγινε σε 127 εταιρείες και παρουσιάστηκε την Παρασκευή, έδειξε ότι:
-87% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει ότι ο κορωνοϊός θα έχει σημαντική επίπτωση στα έσοδα του 2020.
-24% πιστεύει ότι τα έσοδα θα υποχωρήσουν 16% ή περισσότερο
-16% αυτών θεωρεί ότι το ΑΕΠ της Κίνας το 2020 θα χάσει περισσότερο από 2%
-29% πιστεύει ότι τα κεντρικά γραφεία τους δεν κατανοούν εντελώς τη δυνητική οικονομική επίπτωση του κορωνοϊού
-60% σχεδιάζει πολιτική υποχρεωτικής εργασίας από το σπίτι για το προσωπικό, με σχεδόν όλες να προσφέρουν προαιρετική εργασία από το σπίτι.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο καλύτερη των αναμενόμενων ήταν η δημιουργία των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, αν και το απόλυτο ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε.
Πιο συγκεκριμένα δημιουργήθηκαν 225.000 θέσεις εργασίας έναντι 158.000 που είχαν προβλέψει οι αναλυτές, με το ποσοστό ανεργίας, όμως, να αυξάνεται στο 3,6% από 3,5% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εκτιμήσεις υποστήριζαν να παραμείνει στάσιμος.
Θετικά ήταν, επίσης, τα στοιχεία για τις αποδοχές, με το μέσο ωρομίσθιο να αυξάνεται κατά 3,1% στα 28,44 δολάρια, με αποτέλεσμα να συμπληρώνονται 18 διαδοχικοί μήνες με αύξηση άνω του 3%.
Την ίδια ώρα ως «ορθή» χαρακτήρισε την τρέχουσα νομισματική πολιτική της Federal Reserve ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας, Randal Quarles, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Νέα Υόρκη, παραμένοντας αισιόδοξος για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Ειδικότερα, ο κ. Quarles δήλωσε ότι «θεωρώ ορθή την τρέχουσα νομισματική πολιτική, δεδομένων των προοπτικών της οικονομίας και των σχετικών μειωμένων πληθωριστικών πιέσεων», ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2019 διαμορφώθηκε στο 1,6% όντας χαμηλότερα σε σύγκριση με τον στόχο της Fed στο 2%.
«Αυτή η απόκλιση δεν με ανησυχεί τόσο πολύ, εν μέρει επειδή αναμένω ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο μεσοπρόθεσμα», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Fed, διευκρινίζοντας ότι «ήδη διάφοροι δείκτες τιμών βρίσκονται πολύ πιο κοντά στο 2%».
«Παραμένω αισιόδοξος για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας», τόνισε ο Randal Quarles, για να προσθέσει ότι «η νομισματική πολιτική βρίσκεται σε καλή θέση ώστε να στηρίξει τη συνεχιζόμενη επέκταση».
Παράλληλα, ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα του ότι η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα θα δώσε ώθηση στις εξαγωγές της χώρας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Fed πρέπει να προσέξει ορισμένους «σημαντικούς κινδύνους», όπως είναι η έξαρση του κορωνοϊού και οι αδύναμες επενδύσεις.
«Ο κορωνοϊός απειλεί να προκαλέσεις σημαντικές οικονομικές αναταραχές στην Κίνα και τις γειτονικές χώρες», δήλωσε ο κ. Quarles, προσθέτοντας ότι «οι επιδράσεις στις ΗΠΑ παραμένουν άγνωστες».
«Είνα ακόμα πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε ποιος θα είναι ο πλήρης οικονομικός αντίκτυπος της έξαρσης, και αυτή η κατάσταση θα χρειαστεί προσεκτική παρακολούθηση», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Fed.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image
Πιέσεις και στις ευρωπαϊκές αγορές προκάλεσε ο κορωνοϊός

Υποχώρησαν από τα επίπεδα ρεκόρ τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς επέστρεψε η ανησυχία για τον κορωνοϊό. 
Ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών από την επιδημία της ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα και ο ρυθμός εξάπλωσής της πλήττουν το κλίμα στις αγορές.
Image
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,27% καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον νέο ιό αυξήθηκε στους 636 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα στα 31.161.
Στη Φρανφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε 0,45% στις 13.513 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο είχε πτώση 0,51% στις 7.466 μονάδες.
Στις 6.029 μονάδες έκλεισε ο CAC 40 στο Παρίσι με πτώση 0,14%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB είχε πτώση 0,05% στις 24.478 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη παρέμεινε αμετάβλητος στις 9.811 μονάδες.
Καθώς πολλές εταιρίες αναστέλλουν τη λειτουργία τους και σφραγίζουν τα γραφεία τους στη χώρα, οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο από τα προβλήματα στην παραγωγή και τον εφοδιασμό.
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραφαν κλάδοι εταιριών με έκθεση στην Κίνα, όπως αυτοί των βασικών μετάλλων, των ειδών πολυτελείας και των αυτοκινήτων.
«Βουτιά» -4% είχε η μετοχή της Credit Suisse.
Την παραίτηση του υπέβαλε ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Tidjane Thiam,  όπως ανακοίνωσε η ελβετική τράπεζα, για το σκάνδαλο κατασκοπείας το οποίο διερευνούν οι ελεβετικές αρχές.
Η παραίτηση του Thiam θα τεθεί σε ισχύ από τις 14 Φεβρουαρίου και ο Thomas Gottstein, ο οποίος είναι επικεφαλής των δραστηριοτήτων της τράπεζας στην Ελβετία, θα αναλάβει τη θέση του CEO.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης