Διεθνή

Macron: Η ΕΕ δεν μπορεί να μείνει παρατηρητής στην κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών

Macron: Η ΕΕ δεν μπορεί να μείνει παρατηρητής στην κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών
Ο Macron πρότεινε στις ευρωπαϊκές χώρες έναν «στρατηγικό διάλογο» για τον «ρόλο της γαλλικής πυρηνικής αποτροπής» στην ασφάλεια της Ευρώπης
Tην ευχή οι Ευρωπαίοι να προτείνουν «από κοινού μια διεθνή ατζέντα ελέγχου των εξοπλισμών» εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Emannuel Macron, την ώρα που Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία αμφισβητούν τις υφιστάμενες συνθήκες.
«Η Γαλλία θα κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους εταίρους τους οποίους αφορά περισσότερο, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις μιας κοινής διεθνούς στρατηγικής που θα μπορούμε να προτείνουμε σε όλα τα φόρα όπου δραστηριοποιείται η Ευρώπη», τόνισε στην πολυαναμενόμενη ομιλία για τη γαλλική στρατηγική άμυνας και πυρηνικής αποτροπής, κατά την οποία υπογράμμισε ότι το Παρίσι έχει μειώσει το μέγεθος του πυρηνικού οπλοστασίου του σε λιγότερες από 300 κεφαλές.
Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να «περιοριστούν σε ρόλο παρατηρητή» απέναντι στην κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών της οποίας η Γηραιά Ήπειρος κινδυνεύει να είναι και πάλι το θέατρο, υπογράμμισε.
Για τον Μacron, «οι Ευρωπαίοι πρέπει συλλογικά να συνειδητοποιήσουν ότι, ελλείψει νομικού πλαισίου, θα μπορούσαν να βρεθούν γρήγορα εκτεθειμένοι σε μια επανάληψη της κούρσας συμβατικών, ακόμη και πυρηνικών, εξοπλισμών, στο έδαφός τους.
Δεν μπορούν να περιοριστούν σε ρόλο παρατηρητών».
«Η Γαλλία είναι πεπεισμένη πως η ασφάλεια της Ευρώπης μακροπρόθεσμα περνάει μέσα από μια ισχυρή συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε, δύο μήνες έπειτα από μια τεταμένη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ).
«Όμως η ασφάλειά μας περνάει επίσης, αναπόφευκτα, μέσα από μια μεγαλύτερη ικανότητα αυτόνομης δράσης των Ευρωπαίων», είπε.
Ο Macron πρότεινε στις ευρωπαϊκές χώρες έναν «στρατηγικό διάλογο» για τον «ρόλο της γαλλικής πυρηνικής αποτροπής» στην ασφάλεια της Ευρώπης, χωρίς να διευκρινίσει αν η πρότασή του αυτή αφορά ή όχι και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, σύμφωνα με το Reuters.
«Οι Ευρωπαίοι εταίροι που θέλουν να δεσμευτούν στον δρόμο αυτόν μπορούν να συνδεθούν με τα γυμνάσια των γαλλικών δυνάμεων αποτροπής. Ο στρατηγικός αυτός διάλογος και αυτές οι ανταλλαγές θα συμβάλουν αυτόματα στην ανάπτυξη μιας αληθινής στρατηγικής κουλτούρας ανάμεσα στους Ευρωπαίους», είπε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.
Όπως είπε, οι γαλλικές πυρηνικές δυνάμεις «ενισχύουν την ασφάλεια της Ευρώπης μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν και σε αυτό το πλαίσιο έχουν μια αυθεντικά ευρωπαϊκή διάσταση», επέμεινε.
«Η ανεξαρτησία μας στη λήψη αποφάσεων είναι πλήρως συμβατή με μια απαρασάλευτη αλληλεγγύη προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας», επέμεινε. «Ας είμαστε σαφείς: τα ζωτικά συμφέροντα της Γαλλίας έχουν πλέον μια ευρωπαϊκή διάσταση.»
Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η Γαλλία είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτει πυρηνικά όπλα.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως το Brexit «δεν αλλάζει σε τίποτα» «τη συνεργασία στα θέματα των πυρηνικών», ανάμεσα στο Παρίσι και στο Λονδίνο.
«Ως οι μοναδικές πυρηνικές δυνάμεις στην Ευρώπη, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δηλώσει σαφώς από το 1995 πως δεν μπορούν να φανταστούν μία κατάσταση όπου τα ζωτικά συμφέροντα της μιας από τις δύο χώρες μπορεί να απειληθούν χωρίς να απειληθούν και τα ζωτικά συμφέροντα της άλλης.
Θέλω να επαναβεβαιώσω σήμερα επίσημα αυτή τη διαπίστωση», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης