Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Σύμμαχος» Δυτ.Μακεδονίας και Μεγαλόπολης η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση των κανόνων της Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων

tags :
«Σύμμαχος» Δυτ.Μακεδονίας και Μεγαλόπολης η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση των κανόνων της Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων
Η προσαρμογή στο Green Deal  θα ανοίξει τον δρόμο  για τις κρατικές επιδοτήσεις στις ευρωπαϊκές περιφέρειες που πλήττονται από την ενεργειακή μετάβαση
Συμβατοί με την «πράσινη ατζέντα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι στο εξής οι ευρωπαϊκοί κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. Αυτό τουλάχιστον σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που προγραμματίζει οι νέοι κανόνες για τις κρατικές ενισχύεις, να είναι έτοιμοι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους σύμφωνα με δήλωση της εκτελεστικής αντιπροέδρου της ΕΕ  για τον Ανταγωνισμό Margrethe Vestager.
Οι αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν καθοριστικά τόσο τις επενδύσεις, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΕΚ που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας, όσο και το πρόγραμμα για τις περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και Αρκαδίας που θα πληγούν από την απολιγνιτοποίηση, αλλά και πολλές δραστηριότητες, που πλέον δεν θα θεωρούνται επιλέξιμες, με βάση τους νέους κανονισμούς.
Ήδη, από το τέλος του 2019 η Κομισιόν άρχισε να επανεξετάζει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον ευθυγραμμίζονται  με την «πράσινη» προτεραιότητα, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει την πύλη για τη στήριξη μέσω κρατικών ενισχύσεων βιώσιμων έργων και επενδύσεων, συμβατών με το νέο Green Deal που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λαίνεν.  

Κρατικές επιδοτήσεις για την ενεργειακή μετάβαση

Ας σημειωθεί ότι ένας από τους στόχους της επανεξέτασης του όλου πλαισίου είναι να ανοίξει ο δρόμος  για τις κρατικές επιδοτήσεις στις ευρωπαϊκές περιφέρειες που πλήττονται από τη μετάβαση και θα χρειαστούν στήριξη.
Άλλωστε, το πακέτο του «Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης» (Just Transition Mechanism), των 100 δισ. ευρώ για όλη τη δεκαετία ως το 2030, που αφορά στις περιφέρειες της Ευρώπης που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εθνική χρηματοδότηση και την ανακατανομή ευρωπαϊκών κονδυλίων από υφιστάμενα προγράμματα και κυρίως από το Ταμείο Συνοχής.
Παράλληλα, μετά από αίτημα πολλών χωρών-μελών η Επιτροπή εξετάζει την επανεξέταση των κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη έργων αιχμής που χρηματοδοτούνται από εθνικούς προϋπολογισμούς, προκειμένου να  ενισχυθεί  η ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Η αναθεώρηση περιλαμβάνει επίσης τους κανόνες που καλύπτουν τις δημόσιες ενισχύσεις για την Έρευνα  και την  Ανάπτυξη, την καινοτομία, καθώς και για τα κεφάλαια υψηλού ρίσκου προκειμένου να ενισχυθούν αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, όπως  και τα σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Υπό αναθεώρηση βρίσκονται τέλος και οι γενικοί κανόνες εξαίρεσης, που καθορίζουν σε ποιες περιπτώσεις οι κυβερνήσεις θα μπορούν να παρέχουν κρατική χρηματοδότηση χωρίς την έγκριση της Επιτροπής.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης