Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η μικρή Creta Farms που έρχεται και οι διαβολικές λεπτομέρειες της συμφωνίας τραπεζών με Impala

tags :
Η μικρή Creta Farms που έρχεται και οι διαβολικές λεπτομέρειες της συμφωνίας τραπεζών με Impala
Η κατακρεούργηση των προμηθευτών και του δημοσίου, το χάδι στο leasing και τα ανυπόγραφα παραρτήματα
Σε μια μικρή εταιρία μετατρέπεται η Creta Farms με προοπτική να φτάσει στα περυσινά επίπεδα μετά από 10 έτη σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά για το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρίας.
Το business plan της Impala προβλέπει ότι και του χρόνου τα έσοδα θα διαμορφωθούν σε περίπου 53 εκ ευρώ γεγονός που σημαίνει πλέον ότι αφήνει χώρο στον ανταγωνισμό όπου θα κριθεί ποιος είναι ο μεγάλος ωφελημένος.
Βέβαια το σχέδιο για να γίνει αντιληπτό αν είναι εφικτό και σε ποιο βαθμό απαιτούνται λεπτομέρειες καθώς τα 2 εκ ευρώ ενδιάμεση χρηματοδότηση και τα 5 εκ ευρώ την επόμενη χρονιά πιθανώς να μην είναι επαρκή.
Οι τράπεζες εν τω μεταξύ έχουν ήδη δώσει χρηματοδότηση με προνόμιο 4 εκ ευρώ και αναμένεται να χορηγήσουν άλλα 2 εκ ευρώ ( όσα και ο επενδυτής) το ανώτερο στο διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής καθώς επίσης και εγγυητικές επιστολές έως 3,5 εκ ευρώ.
Οι τράπεζες συνολικά από  107,8 εκ ευρώ θα κουρευτούν στα 40 εκ ευρώ και αν αφαιρεθεί η ΕτΕπ της οποίας το δάνειο 15 εκ ευρώ κουρεύεται σχεδόν στο σύνολό του από 91,5 εκ δάνεια οι τράπεζες λαμβάνου 39,6 εκ ευρώ.
Ουσιαστικά το κούρεμα των τραπεζικών δανείων πλην ΕτΕπ είναι 57% ενώ οι τραπεζικοί όμιλοι αν περιληφθεί το leasing στο οποίο το κούρεμα είναι λιγότερο από 10% κουρεύονται συνολικά κατά 55%.
Σε αντίθεση με τις τράπεζες το δημόσιο ουσιαστικά κουρεύεται πολλαπλώς από 7,88 εκ ευρώ οφειλή η ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΑ αναλαμβάνει 3,15 και σε αποπληρωμή 180 δόσεων ενώ ο ΕΦΚΑ από 7,26 εκ ευρώ απαίτηση έχει λαμβάνει 2,9 εκ και σε 180 δόσεις.
Τα ποσά που ουσιαστικά μένουν στην παλιά εταιρία είναι πρακτικώς αδύνατον να εισπραχθούν.
Η μεγάλη σφαγή όμως γίνεται στους Προμηθευτές όπου από 23,591 εκ ευρώ η ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΑ αναλαμβάνει μόλις 598 χιλιάδες και θα έχει ενδιαφέρον να γίνει γνωστή η ταυτότητα των προμηθευτών.
Άξιο προσοχής είναι το γεγονός ότι στη ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΑ δεν μεταβιβάζεται η  απαίτηση από την Ευρωκρέτα 8,8 εκ ευρώ η οποία έχει εκχωρηθεί στις τράπεζες προς λήψη δανείου και η οποία κατ ουσίαν είναι μηδενικής αξίας.
Η λεπτομέρεια που έχει όμως ενδιαφέρον και δημιουργεί ερωτήματα είναι η αναφορά πως, «Σε περίπτωση άσκησης τριτανακοπής, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 106β του Ν. 3588/2007, εάν το Πτωχευτικό Δικαστήριο προβεί σε επανυπολογισμό των ποσών που δικαιούται να λάβει ο ασκών την τριτανακοπή, τότε οιοιδήποτε τέτοιοι επανυπολογισμοί και διαφοροποιήσεις δεν μεταφέρονται στη ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΑ, εκτός εάν αφορούν Πιστωτές, οι απαιτήσεις των οποίων έχουν αναληφθεί από τη ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΑ και εφόσον οι όποιες διαφοροποιήσεις δεν υπερβαίνουν αθροιστικά το ποσό των διακοσίων χιλιάδων Ευρώ (200.000,00)  διότι άλλως διακινδυνεύεται η βιωσιμότητα της μεταβιβαζόμενης στη ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΑ Επιχείρησης και συνακόλουθα της ΝΕΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ. Το υπόλοιπο ποσό θα παραμένει ως υποχρέωση και οφειλή στην ΕΤΑΙΡΙΑ».
Αν όμως δεν μεταφέρονται ποιος θα τις ικανοποιήσει και πόσο πιθανό είναι αυτό να τινάξει τη συναλλαγή στον αέρα.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο εξυγίανσης δεν είδε στο σύνολό του το φως της δημοσιότητας καθώς τα παραρτήματα σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν υπογραφεί.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης