Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει μόνη της το προσφυγικό της Ευρώπης

Deutsche Welle: Η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει μόνη της το προσφυγικό της Ευρώπης
Όταν δει κανείς την κατάσταση εδώ, δύσκολα μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα, όταν κάποιος ζει στη Λέσβο υπό αυτές τις συνθήκες επί 3 χρόνια μπορεί να καταστραφεί όλη του η ζωή - Μπορείτε να ξεχάσετε όλα τα θεωρητικά προγράμματα και τα σχέδια δέκα σημείων, εδώ χρειάζεται συγκεκριμένη βοήθεια
Η Γερμανίδα πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Sabine Leutheuser - Schnarrenberger επισκέφθηκε τη Μόρια και βλέποντας την κατάσταση εκεί, ζητά συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα και όχι άλλα στρατηγικά σχέδια υπογραμμίζοντας, ότι η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια της ΕΕ.
Ως υποδιευθύντρια του Ιδρύματος Friedrich Naumann που πρόσκειται στο κόμμα των Φιλελευθέρων, η Sabine Leutheuser - Schnarrenberger επισκέφθηκε τη Λέσβο για να αποκομίσει εικόνα της κατάστασης μιλώντας με τοπικούς πολιτικούς και επισκεπτόμενη τον καταυλισμό στη Μόρια.
Η παρουσία της εκεί συνέπεσε με τις διαδηλώσεις των προσφύγων.
Μάλιστα η ίδια μιλώντας σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρει ότι είδε από μακριά τους καπνούς από τα δακρυγόνα της αστυνομίας.
«Χρειάζεται συγκεκριμένη βοήθεια»
Από κοντά όσα αντίκρισε δύσκολα μπορεί να τα αποδώσει με ακρίβεια από την συναισθηματική φόρτιση.
«Όταν δει κανείς την κατάσταση εδώ, δύσκολα μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα» λέει στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Focus.
«Προφανώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Αλλά όταν κάποιος ζει στη Λέσβο υπό αυτές τις συνθήκες επί 3 χρόνια μπορεί να καταστραφεί όλη του η ζωή».
Τι είναι όμως εκείνο που χρειάζεται άμεσα το νησί;
«Μπορείτε να ξεχάσετε όλα τα θεωρητικά προγράμματα και τα σχέδια δέκα σημείων.
Εδώ χρειάζεται συγκεκριμένη βοήθεια» δηλώνει η πρώην γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης.
Μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο γίνεται πιο συγκεκριμένη.
«Αυτό που λείπει επειγόντως είναι ιατρική περίθαλψη επί τόπου.
Δεν μπορεί να τα φέρει άλλο εις πέρας η Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες μοιράζοντας φάρμακα.
Θα πρέπει να στηθεί μια ιατρική μονάδα εκτός των αρχικών ορίων του καταυλισμού στον οποίο ζουν συνολικά 15.000 άνθρωποι με πολλά παιδιά, εγκύους και γενικά ανθρώπους με προβλήματα υγείας» τονίζει.
«Αισθάνονται χωρίς υποστήριξη»
Στο ερώτημα της ευθύνης γι αυτήν την κατάσταση η Sabine Leutheuser - Schnarrenberger επικαλείται μαρτυρίες αρμοδίων από την τοπική αυτοδιοίκηση και την οργή τους κατά της ελληνικής κυβέρνησης.
«Αισθάνονται ότι δεν έχουν υποστήριξη και δεν αντιλαμβάνονται ότι έρχεται βοήθεια από την Αθήνα» σημειώνει η γερμανίδα πολιτικός.
«Μέχρι τώρα οι διαδικασίες διεξάγονται με εξαιρετικά αργό ρυθμό, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να ζουν κάτω από αναξιοπρεπείς συνθήκες, ακόμη και χρόνια» εξηγεί.
Ωστόσο, και η Αθήνα δείχνει απογοήτευση και δυσθυμία απέναντι στις Βρυξέλλες, παρατηρεί ο γερμανός δημοσιογράφος της Γερμανικής Ραδιοφωνίας.
«Ναι, υπάρχει δόση αλήθειας» απαντά η Sabine Leutheuser - Schnarrenberger.
«Νομίζω ότι πέρα από το ό,τι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να κάνει περισσότερα για την επιτάχυνση των διαδικασιών, δεν μπορεί να λύσει μόνη της το προσφυγικό της ΕΕ.
Η Ελλάδα με τα νησιά της είναι τόπος που έρχονται πολλοί πρόσφυγες και για αυτό χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη στην κατανομή προσφύγων στην ΕΕ.
Να βρεθεί δηλαδή ένας αποτελεσματικός τρόπος.
Αυτό έχει αποτύχει χιλιάδες φορές μέχρι τώρα».
Η γερμανίδα πρώην υπουργός προτείνει όσες χώρες της ΕΕ το επιθυμούν να πάρουν πρόσφυγες, οι άλλες να προσφέρουν υγειονομική και οικονομική βοήθεια.
«Φτάνουν πια τα στρατηγικά σχέδια».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης