Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η επιδημία του κορωνοϊού μπορεί να αφαιρέσει 2% από τη διεθνή ανάπτυξη

tags :
Goldman Sachs: Η επιδημία του κορωνοϊού μπορεί να αφαιρέσει 2% από τη διεθνή ανάπτυξη
Σύμφωνα με την Goldman Sachs το ισχυρότερο πλήγμα θα το δεχθεί η κινεζική οικονομία
Ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs για την επίπτωση που θα έχει η επιδημία του κορωνοϊού στην κινεζική και κατ’ επέκταση στην παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με νέα έκθεση του αμερικανικού χρηματοοικονομικού ομίλου η επιδημία θα αφαιρέσει 1,6% από την ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο 2020, με αποτέλεσμα ο ρυθμός να υποχωρήσει από το 5%.
Όμως ο οίκος εκτιμά ότι θα υπάρξει αρνητική επίδραση και στο β’ τρίμηνο του 2020.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/china%20gdp%20goldman%20corona%201.jpg?itok=hq7XPyQb
Βάσει της νέας εκτίμησης του αναλυτή της Goldman Sachs, Jan Hatzius, το πλήγμα στην κινεζική οικονομία θα οδηγήσει σε μείωση κατά 1% τη διεθνή ανάπτυξη στο α’ τρίμηνο 2020, ενώ θα υπάρξει ανάλογο πλήγμα και στο β’ τρίμηνο, με αποτέλεσμα η συνολική επιβάρυνση για τη διεθνή ανάπτυξη να διαμορφωθεί στο 2% για το α’ εξάμηνο του 2020.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/china%20slowdown%20pathways.jpg?itok=cFnBBkoK
Εξετάζοντας παράλληλα τις σχέσεις της Κίνας με την παγκόσμια εμπορική και μεταποιητική αλυσίδα και λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις που είχε η επιδημία SARS, η Goldman εκτιμά ότι οι επιπτώσεις δεν θα διευρυνθούν και στο β’ εξάμηνο του 2020, καθώς θα υπάρξει «επιθετική αντιμετώπιση» της επιδημίας και σαφώς σταδιακή μείωση των νέων κρουσμάτων.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/baseline%20drag.jpg?itok=W5__awc3
Η Goldman δήλωσε ότι τώρα αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά περίπου 3,25%, σημειώνοντας μια μικρή απόκλιση από το ρυθμό 3,1% που καταγράφηκε το 2019.
«Ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος είναι αρκετά μεγάλος» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman, Jan Hatzius.
«Αυτό που συμβαίνει στο 2020 στο σύνολό του εξαρτάται πραγματικά από το πόσο γρήγορα ο ιός θα τεθεί υπό έλεγχο» επισημαίνει ο Hatzius σε σχετική ανάλυση.
Στο δυσμενές σενάριο, στο οποίο η εξάπλωση του ιού δεν θα έχει φτάσει στο ανώτατο σημείο έως το δεύτερο τρίμηνο, η Goldman πιστεύει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επηρεαστεί κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.
«Σε αυτή την περίπτωση, πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουμε έως το 2021 πριν να δούμε μια επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης» αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης