Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia Group: Η επόμενη κρίση της ΕΕ θα είναι από την γεωπολιτική Κομισιόν της von der Leyen

tags :
Eurasia Group: Η επόμενη κρίση της ΕΕ θα είναι από την γεωπολιτική Κομισιόν της von der Leyen
Με την πρωτοβουλία της Ursula von der Leyen να συστήσει μια «γεωπολιτική επιτροπή», η ΕΕ ανοίγει ένα νέο εξωτερικό μέτωπο
Τα τελευταία χρόνια, οι κυριότερες πολιτικές δυσλειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέκυψαν κατά κύριο λόγο από εσωτερικές προκλήσεις: το Brexit, φόβοι την ένταξη της Ιταλίας στην ευρωζώνη, τα προβλήματα του κράτους δικαίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και πολλά άλλα.
Σύμφωνα με νέα ανάλυση της Eurasia Group, το 2020 φαίνεται ότι αυτό θα αλλάξει.
Με τη φιλοδοξία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen να συστήσει μια «γεωπολιτική επιτροπή», η ΕΕ ανοίγει ένα νέο εξωτερικό μέτωπο που θα μπορούσε να επιδεινώσει τους εσωτερικούς διαχωρισμούς - ειδικά μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού - ενώ ταυτόχρονα να διακινδυνεύσει τις σχέσεις του μπλοκ με τον υπόλοιπο κόσμο.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron είναι η πιο σημαντική κινητήρια δύναμη πίσω από αυτή την αλλαγή.
Κατέθεσε τα δομικά στοιχεία της προσέγγισής του σε μια συνέντευξη στον Economist πέρυσι.
Το κλειδί για το όραμά του είναι η ιδέα ότι η ΕΕ πρέπει να γίνει πολιτικός και στρατηγικός παίκτης με μια φωνή και έναν σκοπό, πρώτα στη γειτονιά της και στη συνέχεια στον κόσμο.
Αυτό θα γίνει με τη δημιουργία και τη λειτουργία μιας νέας μορφής κοινής "ευρωπαϊκής κυριαρχίας" - ταυτόχρονα οικονομικής, στρατιωτικής και στρατηγικής.
Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στην ΕΕ να είναι ο θεματοφύλακας της πολυμέρειας, προστατεύοντας ενεργά τον εαυτό της από τις ιδιοτροπίες του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και τα ανταγωνιστικά οικονομικά και πολιτικά μοντέλα όπου και αν βρίσκονται.
Αυτό αποτελεί τη βάση της προσέγγισης της von der Leyen για το εμπόριο, την τεχνολογία και την άμυνα.
Ωστόσο, κινδυνεύει να μετατραπεί σε σοβαρή αντιπαράθεση με τις παγκόσμιες δυνάμεις που η ΕΕ δεν είναι ούτε προετοιμασμένη ούτε ικανή να χειριστεί, αναφέρει η Eurasia.
Για παράδειγμα στο εμπόριο.
Η ΕΕ προτίθεται να γίνει πιο ισχυρή σε αυτόν τον τομέα, καθιστώντας τη συμμόρφωση με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα προϋπόθεση για νέες συμφωνίες.
Οι εθνικές κυβερνήσεις και η Επιτροπή επιθυμούν επίσης να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα το πρόβλημα του "κινεζικού ντάμπινγκ" - ανταγωνισμού με τις κινεζικές επιχειρήσεις που έλαβαν κρατικές επιδοτήσεις.
Ως εκ τούτου, η δράση της ΕΕ για το εμπόριο, την τεχνολογία και το κλίμα κινδυνεύει να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε ορισμένους από τους κλάδους της Ευρώπης με μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα, όπως τα αυτοκίνητα και τα καταναλωτικά αγαθά, σε μια εποχή που οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής εξακολουθούν να ανησυχούν και δεν έχουν άμεσες απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο στήριξης της ανάπτυξης.
Οι εντάσεις αυτές θα επιδεινωθούν από το τι θέλει σκοπεύει να κάνει η ΕΕ στον τομέα της άμυνας.
Σίγουρα, η ΕΕ δεν πρόκειται να στηριχθεί στο δικό της ηπειρωτικό στρατό.
Ωστόσο, θα λάβει μέτρα για να χρησιμοποιήσει τη μεγάλη εσωτερική αγορά της για να διασπάσει τα διασυνοριακά εμπόδια στο εμπόριο και την τεχνολογική ανάπτυξη.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Macron πιστεύει ότι η σωστή αμυντική πολιτική της ΕΕ είναι το κλειδί για την «κυρίαρχη Ευρώπη».
Αλλά για τις ΗΠΑ, αυτό θα είναι μια προσβολή, ειδικά επειδή λίγες πρωτεύουσες της ΕΕ έχουν εκπληρώσει και είναι πιθανό να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους στο ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες.
Είναι βέβαια καλά νέα ότι η ΕΕ φαίνεται έτοιμη να δεχθεί κάποιες σκληρές πραγματικότητες.
Ωστόσο, ο κίνδυνος για την Ευρώπη είναι ότι η διαδικασία αποσύνδεσης από το δίπολο ΗΠΑ - Κίνας κινδυνεύει να την οδηγήσει σε κακές αποφάσεις, καταλήγει η Eurasia.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης