Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι πρέπει να γίνει για να ξεκολλήσουν από την στασιμότητα οι τραπεζικές μετοχές και να επανακάμψει το ενδιαφέρον των ξένων;

Τι πρέπει να γίνει για να ξεκολλήσουν από την στασιμότητα οι τραπεζικές μετοχές και να επανακάμψει το ενδιαφέρον των ξένων;
Οι τράπεζες με όρους P/BV μετά την εξυγίανση είναι απλά πανάκριβες.
To 2020 δεν θα είναι η χρονιά των τραπεζικών μετοχών, υποστηρίζει σταθερά το bankingnews και η εκτίμηση αυτή έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να επιβεβαιωθεί.
Το 2020 δεν θα έχει καμία σχέση με το 2019 όπου οι προσδοκίες που έφερε η νέα κυβέρνηση της ΝΔ σε συνδυασμό με τις εμπροσθοβαρείς λύσεις για τα NPEs έδωσαν ώθηση στις τραπεζικές μετοχές.
Το 2020 θα είναι χρονιά στασιμότητας για τις τραπεζικές μετοχές εν αντιθέσει με ότι συνέβη το 2019.
Το βασικό ζήτημα λοιπόν είναι πως θα αλλάξει αυτό το σκηνικό, πως οι τραπεζικές μετοχές θα ξεκολλήσουν από την στασιμότητα και πως θα επανακάμψει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.
Πρωτίστως θα πρέπει να αναζητηθεί η αιτία της στασιμότητας στις τράπεζες που κώλυσαν στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 και αδυνατούν να κάνουν κάποια κίνηση.
Η εμπροσθοβαρής αντιμετώπιση των NPEs έχει ήδη αποτιμηθεί στις κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών στο χρηματιστήριο.
Όμως ενώ όλοι εστιάζουν σε ένα δομικό πρόβλημα του συστήματος που είναι τα προβληματικά δάνεια, κανείς δεν αγγίζει το πιο σημαντικό ζήτημα που είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, τα αδύναμα κεφάλαια λόγω DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης και των κεφαλαίων που θα χρησιμοποιηθούν για να ολοκληρωθεί η εξυγίανση.
Ακόμη δεν μιλάμε για ανάπτυξη, απλά εστιάζουμε στην εξυγίανση.
Ας δούμε πιο συγκεκριμένα το πρόβλημα.
Οι τράπεζες για να μειώσουν τα NPEs από 74 δισεκ. σε 30 με 32 δισεκ. θα χρειαστεί να δαπανήσουν κεφάλαια.
Η Alpha bank 2,5 δισεκ. ευρώ, η Eurobank 1,6 δισεκ. ευρώ, η Πειραιώς 1,2 δισεκ. ευρώ και η Εθνική 1,2 δισεκ. ευρώ.
Συνολικά δηλαδή 6,5 δισεκ. ευρώ.
Οι τράπεζες ουσιαστικά εξαντλούν το κεφαλαιακό τους μαξιλάρι το οποίο αποτελείται από καθαρό κεφάλαιο δηλαδή μετρητά.
Οι ελληνικές τράπεζες εν συνεχεία για να μπορέσουν να αναπληρώσουν αυτή την κεφαλαιακή ζημία άπαξ και η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου δεν επαρκεί προβαίνουν σε εκδόσεις tier 2.
Ουσιαστικά οι τράπεζες υποκαθιστούν τα κεφάλαια που χάνουν με κεφάλαια χαμηλότερης ποιοτικής στάθμης τα ομολογιακά μειωμένης εξασφάλισης tier 2, τα οποία αν και μειωμένης εξασφάλισης έχουν σημειώσει σημαντικό ράλι.
Η Εθνική έκδωσε tier 2 με επιτόκιο 8,25% και πλέον βρίσκεται κάτω από 4% στο 3,95% που αποτελεί ρεκόρ λόγω της αυξημένης ζήτησης για assets με θετικό επιτόκιο.
Όμως τα ομολογιακά tier 2 δεν είναι tangible book κεφάλαια όπερ σημαίνει ότι τα συνολικά κεφάλαια είναι ο ένας δείκτης, τα ενσώματα κεφάλαια είναι άλλος δείκτης.
Για τις αγορές τα tangible book κεφάλαια έχουν μοναδική βαρύτητα σε αυτά εστιάζουν επενδυτές και αναλυτές.
Άρα οι τράπεζες στην Ελλάδα θα μειώσουν τα κεφάλαια για εξυγίανση, θα αναπληρώσουν μέρος των κεφαλαίων με χαμηλότερης στάθμης κεφάλαιο, θα μειωθεί όμως και το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό σταδιακά.
Οι τράπεζες συγκεκριμένα
-Εθνική θα χρειαστεί να δαπανήσει 1,2 δισεκ. για εξυγίανση NPEs αλλά πήρε 500 εκατ έκτακτο έσοδο από το swaps και 640 εκατ θα πάρει από την Εθνική Ασφαλιστική.
Επίσης εξέδωσε tier 2 που ενίσχυσε τα κεφάλαια με επιτόκιο 8,25% και σήμερα το επιτόκιο είναι κάτω από 4%.
-Η Eurobank πήρε τα 280 εκατ από την DoValue και τα σχεδόν 900 εκατ από την Grivalia.
-Η Πειραιώς πήρε τα 400 εκατ από την Intrum, υλοποίησε έκδοση tier 2 στο 9,75% και σχεδιάζει να κλείσει deal με την MIG που αναμένεται να ενισχύσει ρευστότητα τουλάχιστον 250 εκατ και ισολογισμό μέσω του αποχαρακτηρισμού δανείων NPEs σε ενήμερα.
- Η Alpha bank διέθετε 2,1 δισεκ. κεφαλαιακό μαξιλάρι το μεγαλύτερο στο σύστημα και εκδίδει και tier 2 ύψους 500 εκατ ευρώ.
Όλα αυτά αποτελούν γεγονότα το θέμα είναι τι πρέπει να γίνει για να ξεκολλήσουν από την στασιμότητα οι τραπεζικές μετοχές και να επανακάμψει το ενδιαφέρον των ξένων;
Δεν υπάρχουν πολλές λύσεις, ούτε μαγικές.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα, οι τραπεζικές μετοχές είναι απλά πολύ ακριβές, όμως πολύ ακριβές.
Για να μπορέσουν οι τράπεζες να ανακάμψουν θα πρέπει να περάσουν από μια μεγάλη δοκιμασία να βρουν κεφάλαια μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
Όταν αυτό συμβεί τότε
-Οι τραπεζικές μετοχές θα ανακάμψουν
-Θα μειωθεί η οδυνηρή σχέση ιδίων κεφαλαίων προς αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που είναι η χειρότερη παγκοσμίως
-Θα αποκτήσει ξανά ο τραπεζικός κλάδος αναπτυξιακή προοπτική.
Όσο καθυστερούν οι αυξήσεις κεφαλαίου τόσο θα καθυστερεί η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών.

Υποσημείωση

Βραχυπρόθεσμα οι ξένοι θα επανακάμψουν με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2019 όπου οι τράπεζες θα δείξουν καλά αποτελέσματα λόγω εκτάκτων.
Όμως οι εισροές που θα υπάρξουν θα είναι αναλαμπές.
Όποιος πιστεύει ότι θα συμβεί κάτι άλλο απλά θα διαψευστεί και θα αναμένει ματαίως την αλλαγή.
Οι τράπεζες με όρους P/BV μετά την εξυγίανση είναι απλά πανάκριβες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης