Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Στο 1,5% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 - Υψηλότερη μόνο εάν μειωθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος

tags :
Citigroup: Στο 1,5% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 - Υψηλότερη μόνο εάν μειωθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος
Οι πιστωτές της ΕΕ είναι έτοιμοι για χαμηλότερο δημοσιονομικό στόχο, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, απευθυνόμενος στο ελληνικό κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν λάβει θέση υπέρ της δημοσιονομικής επέκτασης.
Η θέση αυτή μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού, ο οποίος παραμένει ακόμη στο 3,5% του ΑΕΠ.
Σχολιάζοντας αυτή τη θέση, η Citigroup εκτιμά ότι σε περίπτωση που ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μειωθεί στο 2,2% το 2021, θα επιτρέψει σημαντική αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας, πολύ πάνω από την τάση ανάπτυξης, η οποία προς το παρόν δεν υπερβαίνει το 1,5%.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ισχυρίστηκε ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,2% το 2021 δεν θα επηρέαζε τη βιωσιμότητα του χρέους και θα ενίσχυε την ανάπτυξη, εφόσον συνεπάγεται περαιτέρω μείωση της φορολογίας και ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων.
Ωστόσο, ο Στουρνάρας σημείωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και φτωχών δημογραφικών στοιχείων εξακολουθούν να αποτελούν μείζον εμπόδιο για την ανάπτυξη.
Η νέα ευρωπαϊκή στάση για τη χρήση του δημοσιονομικού χώρου σε μια εποχή όπου η νομισματική πολιτική θεωρείται σχεδόν εξαντλημένη, είναι πιθανό να ωφελήσει τις περισσότερες χώρες με τον πιο περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο - όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, αναφέρει η Citigroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης