Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας άλλαξε το κλίμα στις διεθνείς αγορές

Πώς η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας άλλαξε το κλίμα στις διεθνείς αγορές
H κεντρική τράπεζα της Κίνας διοχέτευσε στο τραπεζικό σύστημα ρευστότητα ύψους 1,7 τρισ. γουάν (242, δισ. δολάρια), στηρίζοντας τις κινεζικές μετοχές μετά το μαζικό ξεπούλημα της Δευτέρας
Συνεχίζεται η ανάκαμψη στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς η παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα της Κίνας καθησύχασε τους επενδυτές, μετριάζοντας τον φόβο για την ετοιμότητα της Κίνας να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις  από την εξάπλωση του κορωνοϊού.
H κεντρική τράπεζα της Κίνας διοχέτευσε στο τραπεζικό σύστημα ρευστότητα ύψους 1,7 τρισ. γουάν (242,93 δισ. δολάρια), στηρίζοντας τις κινεζικές μετοχές μετά το μαζικό ξεπούλημα της Δευτέρας.
Τη Δεύτερα, οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα οδηγήθηκαν σε μαζικό ξεπούλημα λόγω της ανησυχίας για τον κορωναϊό, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την αργία για την κινεζική Πρωτοχρονιά.
Οι δείκτες σημείωσαν απώλειες έως -9%, ενώ χάθηκαν πάνω από 400 δισ. κεφαλαιοποίησης, μέσα σε μία ημέρα.
Ωστόσο την Τρίτη οι αγορές της Κίνας ανέκαμψαν, με την άνοδο να συνεχίζεται και σήμερα Τρίτη για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.
Η ανάκαμψη στις αγορές της Κίνας συμπαρασύρει και τα διεθνή χρηματιστήρια, με την άνοδο στις ευρωπαϊκές αγορές να ξεπερνά το 1%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές,  η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνα, να διοχετεύσει ρευστότητα ύψους 174 δισ. δολ. προκειμένου να περιορίσει τον αντίκτυπο του κορωνοϊου στην εγχώρια οικονομία μετρίασε τις ανησυχίες των επενδυτών και είχε καθοριστική συμβολή στην ανάκαμψη των αγορών παγκοσμίως.
«Εάν η Κίνα κάνει όσα μπορεί ώστε να στηρίξει τις αγορές της, τότε ίσως οι επενδυτές να μην έχουν τόσους λόγους ώστε να ανησυχούν», δήλωσε ο αναλυτής επενδύσεων της Baird, Willie Delwiche, προσθέτοντας ότι «οι κινήσεις της Κίνας αποτελούν μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η ηγεσία της χώρα θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να διοχετεύσει ρευστότητα στην οικονομία της».
«Αυτό περιορίζει ορισμένα από τις χειρότερες εκτιμήσεις που υπήρχαν εκεί έξω από οικονομικής άποψης», πρόσθεσε ο κ. Delwiche.
H κίνηση στην αγορά ομολόγων αντανακλά την εκτίμηση των αναλυτών, ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν αυτή την εβομάδα κάτω από το 3%, για πρώη φορά από τον Νοέμβριο του 2016.
«Η υποχώρηση στις αποδόσεις των ομολόγων καταδεικνύει ότι οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής», εκτιμά ο Aidan Yao, οικονομολόγος για τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας στην AXA Investment Managers.

Image
Περαιτέρω άνοδο κατέγραψαν σήμερα Τετάρτη (5/2) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από τα κέρδη που σημειώθηκαν στη Wall Street, όσο και από τις προσπάθειες της Κίνας να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στη χώρα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,02% στις 23.319,56 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο +0,39% και τις 6.976,10 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +0,36% στις 2.165,63 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει ήπια άνοδο της τάξεως του +0,36% στις 5.943,71 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,16% στις 26.664 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,15% στις 11.573,62 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,25% στις 2.818,09 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +2,14% και τις 10.305,50 μονάδες.
Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση οι αγορές της Wall Street έκλεισαν με νέα κέρδη, καθώς ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σκαρφάλωσε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα στο +2,10% και τις 9.467,97 μονάδες.
Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά +1,44% στις 28.807,63 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P 500, ο οποίος έκλεισε στο +1,50% και τις 3.297,59 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης