Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία απειλεί την ΕΕ - Cavusoglu: Θα αντιδράσουμε σε κάθε αρνητικό βήμα

Η Τουρκία απειλεί την ΕΕ - Cavusoglu: Θα αντιδράσουμε σε κάθε αρνητικό βήμα
Στη λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ προστίθενται δύο άτομα
Σε νέα επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε η Τουρκία με αφορμή τη συμφωνία για κυρώσεις κατά Τούρκων πολιτών, οι οποίοι είχαν άμεση εμπλοκή στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Εάν η άρνηση για την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων συνεχιστεί, θα αντιδράσουμε σε κάθε αρνητικό βήμα της ΕΕ» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.
«Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε ένα νέο κεφάλαιο στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά.
O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο περιστατικό του ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγού, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα έσκισε -κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ευρωκοινοβούλιο- μια τουρκική σημαία.
Σύμφωνα με τον Cavusoglu, η Τουρκία είναι ικανοποιημένη με την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης (σσ. το Μέγαρο Μαξίμου καταδίκασε την ενέργεια του κ. Λαγού).
«Είμαστε ευχαριστημένοι από τη στάση της ελληνικής κυβένησης, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ρατσισμός κλονίζει τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε χαρακτηριστικά.

Οι κυρώσεις της ΕΕ

Στη λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ προστίθενται δύο άτομα, έπειτα από σχετική συμφωνία που επετεύχθη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποίησε χθες (4/2/2020) η ομάδα εργασίας του Συμβουλίου RELEX, στις Βρυξέλλες.
Όπως μεταδίδει το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, η πρόταση της RELEX θα εγκριθεί από το Συμβούλιο των κρατών μελών ως σημείο Α (χωρίς συζήτηση) σε επόμενη συνεδρίαση οποιασδήποτε σύνθεσης του Συμβουλίου και θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της ΕΕ.
Θα προηγηθεί προετοιμασία των νομικών κειμένων από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ - ΕΕΑS) και υιοθέτησή τους από τους μόνιμους αντιπροσώπους στο COREPER.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται διπλωματικές πηγές της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι τα τιμωρητικά αυτά μέτρα δεν θα επηρεάσουν τις τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υδρογονανθράκων, «συνιστούν μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση έναντι μιας χώρας, η οποία παραμένει ακόμη υποψήφιο προς ένταξη μέλος της Ευρώπης των 27».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης