Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται η άνοδος στις ασιατικές αγορές λόγω Κίνας και Wall - Στο +1,02% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +1,25%

tags :
Συνεχίζεται η άνοδος στις ασιατικές αγορές λόγω Κίνας και Wall - Στο +1,02% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +1,25%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,16% στις 26.664 μονάδες
Περαιτέρω άνοδο κατέγραψαν σήμερα Τετάρτη (5/2) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από τα κέρδη που σημειώθηκαν στη Wall Street, όσο και από τις προσπάθειες της Κίνας να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στη χώρα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,02% στις 23.319,56 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο +0,39% και τις 6.976,10 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +0,36% στις 2.165,63 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει ήπια άνοδο της τάξεως του +0,36% στις 5.943,71 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,16% στις 26.664 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,15% στις 11.573,62 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,25% στις 2.818,09 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +2,14% και τις 10.305,50 μονάδες.
Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση οι αγορές της Wall Street έκλεισαν με νέα κέρδη, καθώς ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σκαρφάλωσε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα στο +2,10% και τις 9.467,97 μονάδες.
Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά +1,44% στις 28.807,63 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P 500, ο οποίος έκλεισε στο +1,50% και τις 3.297,59 μονάδες.
«Το κλίμα κινδύνου παραμένει σε διόρθωση, γεγονός που οδηγεί τις αγορές της Ασίας σε ενδοσυνεδριακά κέρδη», ανέφερε νωρίτερα η αναλύτρια αγορών της IG στη Σιγκαπούρη, Jingyi Pang, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «ο αντίκτυπος του κορωνοϊού βρίσκεται ακόμα υπό αξιολόγηση».
Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να διοχετεύσει ρευστότητα ύψους 174 δισ. δολ. προκειμένου να περιορίσει τον αντίκτυπο του κορωνοϊου στην εγχώρια οικονομία μετρίασε τις ανησυχίες των επενδυτών και είχε καθοριστική συμβολή στην ανάκαμψη των αγορών παγκοσμίως.
«Εάν η Κίνα κάνει όσα μπορεί ώστε να στηρίξει τις αγορές της, τότε ίσως οι επενδυτές να μην έχουν τόσους λόγους ώστε να ανησυχούν», δήλωσε ο αναλυτής επενδύσεων της Baird, Willie Delwiche, προσθέτοντας ότι «οι κινήσεις της Κίνας αποτελούν μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η ηγεσία της χώρα θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να διοχετεύσει ρευστότητα στην οικονομία της».
«Αυτό περιορίζει ορισμένα από τις χειρότερες εκτιμήσεις που υπήρχαν εκεί έξω από οικονομικής άποψης», πρόσθεσε ο κ. Delwiche.
Νωρίτερα, οι Caixin και Markit δημοσίευσαν τα στοιχεία για τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα οποία η δραστηριότητα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών.
Ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 51,8 μονάδες, έναντι 52,5 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος του δείκτη θα διαμορφωθεί στις 52 μονάδες.
Ο υποδείκτης που αφορά τις νέες παραγγελίες αυξήθηκε με βραδύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ αντίθετα ο υποδείκτης νέων παραγγελιών από το εξωτερικό κατέγραψε επιτάχυνση.
Παράλληλα, ο υποδείκτης αισιοδοξίας των επιχείρησεων για το 2020 σκαρφάλωσε σε υψηλά 16 μηνών, δεχόμενος ώθηση από την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας που υπέγραψαν η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.
Όσον αφορά τον σύνθετο δείκτη PMI, στον οποίο περιλαμβάνεται και ο μεταποιητικός κλάδος, σημειώθηκε επιβράδυνση στις 51,9 μονάδες, έναντι 52,6 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2019.
«Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας δεν ήταν αρκετά ισχυρή, λόγω της περιορισμένης βελτίωσης στη ζήτηση, και ορισμένες εταιρείες δεν αναπλήρωσαν τα αποθέμετα», δήλωσε ο διευθυντής Μακροοικονομικών Αναλύσεων του CEBM Group, Zhengsheng Zhong, προσθέτοντας ότι «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να περιορίσουν τις διαταραχές που έχει προκαλέσει το ξέσπασμα του κορωνοϊού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης