Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έτοιμο το APS ή Ηρακλής να υποδεχθεί τις εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων - Αναμονή για το μηδενικό ρίσκο

tags :
Έτοιμο το APS ή Ηρακλής να υποδεχθεί τις εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων - Αναμονή για το μηδενικό ρίσκο
Συνολικά οι ευρωπαϊκές  τράπεζες άντλησαν τον Ιανουάριο κεφάλαια, σε ευρώ, δολάρια και στερλίνες, συνολικής αξίας 102,8 δις. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.
Tην πρώτη αίτηση τιτλοποίησης κόκκινων δανείων είναι "έτοιμος"- τουλάχιστον από πλευράς τεχνικής υποστήριξης- να υποδεχθεί ο Ηρακλής (διαμορφώθηκε η αρμόδια επιτροπή)  και αυτή εκτιμάται τουλάχιστον από τραπεζικούς κύκλους  πως θα προέλθει από τη Eurobank .
Πόσο όμως κοντά βρίσκονται οι τράπεζες στη διαδικασία;
Η κάθε αίτηση που θα κατατίθεται θα δεσμεύει και ένα κομμάτι της εγγύησης του APS το οποίο θα εκταμιεύεται βεβαίως όταν εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο υπολογισμός του risk weighted asset θα λαμβάνει χώρα επί των εγγυήσεων σε κάθε αίτηση χωριστά.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να εκφράζει την πάγια θέση της για μηδενικό ρίσκο ωστόσο η επιβεβαίωση των θεσμών δεν έχει έλθει ακόμη και αναμένεται να έλθει με την κατάθεση της πρώτης αίτησης αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν θα πρέπει να παραληφθεί το γεγονός πως πολλές είναι οι φωνές που αμφισβητούν πως η εγγύηση του Δημοσίου θα έχει μηδενικό ρίσκο, ωστόσο αν τούτο δεν συμβεί, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σημαντικό πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια και οι θεσμοί δεν το θέλουν αυτό.
Η κάθε τιτλοποίηση πριν την αίτηση θα πρέπει να έχει λάβει τα πλήρη εχέγγυα,   δηλαδή να έχει περάσει την ακτινογραφία των auditors  να έχει λάβει το rating των οίκων αξιολόγησης  αφού η εγγύηση του Δημοσίου αφορά τίτλους ΒΒ-  και να υπακούει στον κανονισμό του Ηρακλή εν τω συνόλω του.
Οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες και η εκτίμηση είναι πως μέχρι την Άνοιξη οι περισσότερες  αν όχι όλες θα έχουν ζητήσει τμήμα της εγγύησης του Ηρακλή.
Άλλωστε ήδη ξεκίνησαν οι σχετικές διαδικασίες.
Η Τράπεζα Πειραιώς  ανακοίνωσε την εμπροσθοβαρή τιτλοποίηση κόκκινων δανείων επιχειρώντας όπως και οι λοιπές τράπεζες να φθάσει σε μονοψήφιο ποσοστό NPEs.
Aπό την άλλη πλευρά η Eurobank φαντάζει ως έτοιμη από καιρό ενώ η Alpha Bank ήδη μιλάει για το θέμα αυτό στα προγραμματισμένα της road shows για την έκδοση Core Tier II την οποία προγραμματίζει την Πέμπτη.
Ολη αυτή η προσπάθεια περιορισμού των κόκκινων δανείων που απότερο στόχο έχει οι τράπεζες να προχωρήσουν σε νέα πιστωτική επέκταση χρηματοδοτώντας τελικώς την οικονομία θα οδηγήσει σύντομα τα πιστωτικά ιδρύματα να αναζητήσουν κεφάλαια.
Την επιλογή της Alpha Bank θα παρακολουθήσουν γρήγορα και οι άλλες τράπεζες.
Η Πειραιώς και η Εθνική για να ρίξουν το κόστος του δανεισμού τους καθώς προχώρησαν πέρισυ σε ακριβές εκδόσεις και η Eurobank πιθανότατα γιατί μπορεί.
To πιο δυνατό ξεκίνημα των τελευταίων εννέα χρόνων  'άλλωστε έκαναν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τον Ιανουάριο, σπεύδοντας να εκμεταλλευτούν τις εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες στην πρωτογενή αγορά ομολόγων για να αντλήσουν κεφάλαια, προκειμένου να καλύψουν τα χρηματοδοτικά τους πλάνα.
Συνολικά οι ευρωπαϊκές  τράπεζες άντλησαν τον Ιανουάριο κεφάλαια, σε ευρώ, δολάρια και στερλίνες, συνολικής αξίας 102,8 δις. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.
Πρόκειται για το πιο δυνατό ξεκίνημα χρονιάς  από το 2011, όταν οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες βγήκαν στις αγορές, εκδίδοντας ομόλογα συνολικού ύψους  158,5 δισ. δολαρίων
Μέσα σε αυτήν την εικόνα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας δεν θα καθυστερήσουν να ξεδιπλώσουν τα σχέδιά τους καθώς τώρα είναι η συγκυρία εκείνη την οποία μπορούν να εκμεταλλετούν παρατηρούν έγκυροι τραπεζικοί αναλυτές.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης