Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα έκκληση της κυβέρνησης για προστασία α' κατοικίας - Πέτσας: Μετά τις 30 Απριλίου σε ισχύ το νέο πλαίσιο

tags :
Νέα έκκληση της κυβέρνησης για προστασία α' κατοικίας - Πέτσας: Μετά τις 30 Απριλίου σε ισχύ το νέο πλαίσιο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι μετά τις 30 Απριλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός κώδικας, που θα προστατεύει μόνο όσους είναι πραγματικά αδύναμοι
Νέα έκκληση προς τους δανειολήπτες να ενταχθούν στη ρύθμιση για την προστασία της α' κατοικίας, απηύθυνε η κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιος Πέτσας.
«Απευθύνουμε, ξανά, έκκληση σε όποιον αισθάνεται ότι έχει αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και επομένως νιώθει ότι κινδυνεύει το σπίτι του, να μπει στην πλατφόρμα, για να προστατευθεί. 
Μετά τις 30 Απριλίου, θα μπει σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός κώδικας που θα απλώνει ένα δίχτυ προστασίας για όσους είναι πραγματικά αδύναμοι. Και μόνο για αυτούς. Για τους αδύναμους, όχι για τους πονηρούς» επεσήμανε ο κ. Πέτσας κατά τη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και τόνισε ότι το νέο πλαίσιο «θα προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία σε πολίτες και επιχειρήσεις που τα βρήκαν δύσκολα λόγω της κρίσης».
Πάντως, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι θα υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία προστασία για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
«Με όλες μας τις πρωτοβουλίες προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το βασικό πρόβλημα της οικονομίας, που πλέον δεν είναι το δημόσιο, αλλά το ιδιωτικό χρέος.
Έχουμε ήδη αναπτύξει στοχευμένες ενέργειες όπως η ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η ρύθμιση των 120 δόσεων και η πάγια ρύθμιση των 12 και 24 δόσεων» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Το σχέδιο «Ηρακλής»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο σχέδιο «Ηρακλής» επισημαίνοντας ότι «στόχο έχει να φύγουν πάνω από 30 δισ. ευρώ "κόκκινα δάνεια" από τις τράπεζες, προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν ρευστότητα στα νοικοκυριά για να εκπληρώσουν τα όνειρά τους και στις επιχειρήσεις για να προωθήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια».
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει τη δυνατότητα στα τραπεζικά στελέχη να ρυθμίζουν δάνεια, χωρίς να κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για απιστία απέναντι στην τράπεζα.
«Είναι καθοριστικό στοιχείο προκειμένου οι ίδιες οι τράπεζες να προχωρήσουν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τους δανειολήπτες που έχουν αδυναμία» τόνισε.

Μεταναστευτικό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στα επεισόδια στη Μόρια επισημαίνοντας ότι αναδεικνύεται η πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας που είναι η ασφάλεια των πολιτών.
«Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δε δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων. 
Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου» είπε ο κ. Πέτσας και τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων.
Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος και στη διεθνοποίηση του ζητήματος.
«Με τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, προβλέπεται η ενίσχυση των δήμων οι οποίοι θα φιλοξενήσουν δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, με 25 εκατ. ευρώ.
Με ακόμη 25 εκατ. ευρώ θα ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των δράσεων για τη στήριξη τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομών» είπε.
Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), ώστε να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας.
Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε
να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης