Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Τα μέτρα της PBOC δεν είναι αρκετά για να σώσουν την κινεζική οικονομία από τον… κορωνοϊό

Capital Economics: Τα μέτρα της PBOC δεν είναι αρκετά για να σώσουν την κινεζική οικονομία από τον… κορωνοϊό
Οι κινεζικές Αρχές ανακοίνωσαν μια σειρά νομισματικών μέτρων για να καθησυχάσουν τις αγορές σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού
Τη στιγμή που η Κίνα συνεχίζει να παρασύρεται από την εξάπλωση του κορωνοϊού, η επενδυτική κοινότητα αναζητά μια… οντότητα που να μπορεί να παρέμβει και να σώσει την κατάσταση.
Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην κεντρική τράπεζα της Κίνας, την People’s Bank of China (PBOC).
Όπως σχολιάζει το CNBC, οι κεντρικές τράπεζες όπως η PBOC -κυρίως η Fed και η ΕΚΤ- έχουν παρέμβει για τη διάσωση των οικονομικών και των χρηματοοικονομικών αγορών μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Από την πλευρά της, η PBOC ανακοίνωσε τη διάθεση ρευστότητας ύψους 1,2 τρισ. γουάν (173,8 δισ. δολαρίων) στις εγχώριες αγορές, μέσω συναλλαγών ρέπος, σε συνδυασμό με μειώσεις στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.
Ωστόσο, στην περίπτωση του κορωνοϊού, η κεντρική τράπεζα της Κίνας αντιμετωπίζει ένα μεγάλο άγνωστο που έρχεται σε μια εποχή όπου η κινεζική οικονομία παρουσιάζει ήδη επιβράδυνση.
«Αμφιβάλλουμε ότι τα μέτρα της PBOC από μόνα τους θα είναι να αρκετά για την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας.
Οι τελευταίες μειώσεις δεν θα προσφέρουν κάτι για την αντιστάθμιση της συρρίκνωσης στην οικονομική δραστηριότητα λόγω της αντίδρασης των κινεζικών αρχών στην επιδημία (όπως η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και κλείσιμο επιχειρήσεων.
Κι ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, όπου η επιδημία θα τεθεί υπό έλεγχο άμεσα και η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί σύντομα, πιστεύουμε ότι η PBOC θα πρέπει να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια φέτος» αναφέρεται σε ανάλυση της Capital Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης