Τελευταία Νέα
Speculator

Σοβαρές ενδείξεις κακοδιαχείρισης του ΕΚΑΒ τα προηγούμενα χρόνια

tags :
Σοβαρές ενδείξεις κακοδιαχείρισης του ΕΚΑΒ τα προηγούμενα χρόνια
Ο μόνιμα χαμένος λογαριασμός με τα αποθέματα και το «μπέρδεμα» με τις υποχρεώσεις
Σε κατάσταση απόλυτου λογιστικού χάους βρίσκεται το ΕΚΑΒ δημιουργώντας ερωτήματα κακοδιαχείρισης κατά τα προηγούμενα χρόνια επί της περιόδου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ο τελευταίος ισολογισμός του ΕΚΑΒ έχει δημοσιευτεί το 2016 και από τότε ουδέν νεώτερο αλλά και σε αυτό τον ισολογισμό παρατηρούνται εκτροπές που αν τι άλλο χρήζουν διερεύνησης.
Ειδικότερα οι ορκωτοί ελεγκτές στις οικονομικές καταστάσεις του 2016 αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι η ανάθεση «του ελέγχου μας έγινε μεταγενέστερα της ημερομηνίας απογραφής και συνεπώς δεν παρευρεθήκαμε στη φυσική απογραφή των αποθεμάτων τέλους χρήσης.
Συνεπώς δεν κατέστη δυνατό να επαληθεύσουμε με εναλλακτικές ή άλλες διαδικασίες την απογραφή τέλους χρήσης των αποθεμάτων που περιλαμβάνονται στο κονδύλι του ενεργητικού Δ.Ι.4 «Αποθέματα» ύψους € 684.064.»
Οι ορκωτοί επισημαίνουν ότι στα πλαίσια του ελέγχου «και κατά τη διαδικασία επιβεβαίωσης υπολοίπων λογαριασμών υποχρεώσεων και συγκεκριμένα υποχρεώσεις σε προμηθευτές, εστάλησαν σχετικές επιστολές επιβεβαίωσης για υποχρεώσεις συνολικού ύψους € 2.232.774 επί του συνόλου των υποχρεώσεων € 3.081.506.
Δεν κατέστη δυνατόν να επαληθευθούν, με επιβεβαιωτικές επιστολές, ή άλλες εναλλακτικές διαδικασίες υποχρεώσεις συνολικού ποσού € 332.825
β) Επίσης, κατά τη διαδικασία επιβεβαίωσης υπολοίπων πιστωτών διάφορων, εστάλησαν σχετικές επιστολές επιβεβαίωσης για υποχρεώσεις συνολικού ύψους € 98.136.744 προς παρόχους εναέριων και πλωτών μέσων διακομιδής επί το υ συνόλου των υποχρεώσεων € 98.990.352 του Ε.Κ.Α.Β. κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016. Μέχρι την ημερομηνία της παρούσης έκθεσης ελέγχου μας δεν έχουμε λάβει επιβεβαιωτικές επιστολές που αντιστοιχούν σε υποχρεώσεις ύψους € 1.648.230 ούτε και οι εναλλακτικές διαδικασίες που εφαρμόσαμε ήταν ικανές να μας παρέχουν επαρκή ελεγκτικά τεκμήρια αναφορικά με την ορθότητα αυτών των υποχρεώσεων. Συνεπώς λόγω των προαναφερομένων στις παραγράφους 3α) και 3β) ανωτέρω, διατηρούμε επιφύλαξη για το ύψος των εν λόγω υποχρεώσεων.»
Βέβαια οι ορκωτοί κάνουν μια γενική παραδοχή (πως άραγε) ότι δεν θα επηρεαστούν τα ίδια κεφάλαια και διατυπώνουν γνώμη με επιφύλαξη.
Είναι άραγε σωστή η διατύπωση της συγκεκριμένης γνώμης όταν δεν μπορούν να επαληθεύσουν λογαριασμούς;
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι η διαδικασία ελέγχου του ισολογισμού για τη χρήση του 2017 προκηρύχθηκε τον Ιούνιο του 2018 και μάλιστα με ορίζοντα ελέγχου το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018.
Φυσικά μόνο και μόνο από το γεγονός ότι η χρήση είχε κλείσει, τα αποθέματα δεν θα μπορούσαν να πιστοποιηθούν (πράγμα που είναι αδύνατον να μην γνώριζε η διοίκηση καθώς είχε επισημανθεί στις οικονομικές καταστάσεις του 2016) και κατά συνέπεια ο έλεγχος θα ήταν προβληματικός εξ αρχής.
Άραγε είναι τυχαίο το γεγονός; Αυτό μένει να αποδειχτεί όπως επίσης και που ακριβώς βρίσκεται ο ισολογισμός του 2017 από πλευράς ελέγχου και φυσικά του 2018 αλλά και να πλανάται το ερώτημα για το σεβασμό του δημοσίου χρήματος αλλά και τις διαδικασίες που ελέγχεται η ανάλωσή του.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης