Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το Ιράν δηλώνει έτοιμο να συνεργαστεί με την ΕΕ για τα πυρηνικά

Το Ιράν δηλώνει έτοιμο να συνεργαστεί με την ΕΕ για τα πυρηνικά
Το Ιράν είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την ΕΕ για την επίλυση θεμάτων του πυρηνικού του προγράμματος και, όποτε η απέναντι πλευρά τηρήσει τις δεσμεύσεις της, το Ιράν θα επιστρέψει στις δικές του, τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος
Το Ιράν είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ζητήματα που σχετίζονται με τη διεθνή συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος, δήλωσε σήμερα Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Ruhani, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Ruhani έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell, ο οποίος μετέβη στο Ιράν σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των εντάσεων στην Μέση Ανατολή.
"Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίλυση θεμάτων και, όποτε η απέναντι πλευρά τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της, το Ιράν θα επιστρέψει στις δικές του δεσμεύσεις", τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος.
Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία), κινδυνεύει να καταρρεύσει από το 2018, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, ανακοίνωσε ότι αποσύρει μονομερώς τις ΗΠΑ από αυτή και επέβαλε εκ νέου οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.
Το Ιράν έχει ξεκινήσει από τον Μάιο να αποσύρεται από προβλέψεις της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι έχει δικαίωμα να το κάνει επειδή οι ευρωπαϊκές συμβαλλόμενες χώρες απέτυχαν να το προστατεύσουν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ενεργοποίησαν τον Ιανουάριο έναν μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπεται στη συμφωνία του 2015, κατηγορώντας το Ιράν ότι παραβιάζει τη συμφωνία.
Ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών μπορεί τελικά να οδηγήσει στην παραπομπή της υπόθεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να επαναφέρει τις κυρώσεις του ΟΗΕ.
Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν απειλήσει με διάφορα βήματα αν αυτό συμβεί, περιλαμβανομένης της αποχώρησης από τη συμφωνία του 2015 ή ακόμη της αποχώρησης από τη Συνθήκη μη διάδοσης Πυρηνικών Όπλων (NPT), που αποτελεί τη βάση για τον παγκόσμιο έλεγχο των πυρηνικών όπλων από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Το Ιράν επιμένει πάντα πως το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει μόνο ειρηνικούς σκοπούς, επικαλούμενο την εποπτεία της εργασίας του από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης